Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: február, 2014

A legegyszerűbb cipócskák

Kép
Keresem a jót, keresem a szépet, és keresem az egyszerűséget. Legtöbbször a legegyszerűbb dolgok a legjobbak. Családunk reggeli kenyere, most ez a dagasztás nélkül készült cipó, és határozottan állítom, megérte megpróbálni.  Barangolásaim során rengetegen dicsérték, és bevallom könnyebb mint gondoltam. Mindig az rettentett vissza a dologtól, hogy lefedve, meg jénaiba, vagy Pataki tálba, meg ki tudja még mi mindent írtak. Én pedig csak egyszerűen fogtam, és ugyanúgy mint a többi kenyeret beraktam a sütőbe, és az első 30 perc alatt nem nyitottam ki a sütő ajtaját, csak az üvegen át leselkedtem, mi is történik odabent.  Ezek szerint elegendő volt az a pára, amit a sütőbe helyezett vizesedény biztosított. Másokat is biztatok az elkészítésre, hiszen annyira kevés dolog van vele, és mégis egy finom, kívánatos cipót adhatunk a reggeliző asztalra. Elkészítése egyszerű,  az arányok a következők 8 db cipócskához: 80 dkg kenyérliszt 7 dl meleg víz 3 te...

Falafel – avagy csicseriborsó fasírt

Kép
A csicseriborsó közkedvelt volt a régi időkben, még egy gyerekdal is született, bizonyára mindenki ismeri, a  „Csicseri borsó, bab, lencse” kezdetű dalocskát.   A jövőben a rosszabb talajadottságokkal rendelkező, kisebb gazdaságokban várható fellendülése a borsó- és lóbabtermesztés helyett. Előveteményre nem igényes, viszont jó előveteménye az őszi kalászosoknak, ezért könnyen vetésforgóba illeszthető (forrás: Wikipédia) A csicseriborsó élelmi-rost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér koleszterinszintünk csökkentjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is. Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is. Alacsony zsír- és maga...

Gyors citrom krémes szelet - avagy citromkrém torta

Kép
A lányom kedvence a citromtorta, természetesen a névnapi süti csakis az lehet.  És hogy ne mindig kerek legyen, gondoltam kicsit variálok, szögletesre készítem. A piskótát a már megszokott mindig tökéletes recept szerint készítettem el.  Megtaláljátok a receptjét  itt .  A különbség most csak annyi, hogy egy 30x23 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk és a piskóta masszát abban sütjük meg.  180 fokon 25-30 perc szükséges hozzá. De legelőször a pudingporból érdemes a krémet elkészíteni, hogy kellő képpen ki tudjon hűlni, és túl sokat ne kelljen várni a sütemény készítésekor Akkor lássuk az egyszerű, ám igen finom krém készítését. Hozzávalók: 1 csomag vanília puding ½ liter tej 15 dkg vaj – esetleg jó minőségű margarin 10 dkg porcukor 1 citrom reszelt héja és leve ½ evőkanál zselatin 2 evőkanál vízben feloldva A pudingporból és a tejből sűrű krémet főzünk, amit folpack-al letakar...

Croissant

Kép
A croissan egyik kedvence a családnak. Mindegy hogy töltve, vagy csak natúr van készítve jöhet.  Nem egy gyorsan elkészíthető tészta a vajastészta, elég időigényes, de elképesztően finom édesen (megtöltve lekvárral, vagy mogyorókrémmel, de készíthetjük sajtosan, sonkásan, vagy a kész kiflit vágjuk ketté, és mint egy szendvicsek elkészítjük, de lehet mellé ....... és sorolhatnám, milyen sok féle képpen fogyasztható.  Készítsétek el bátran, azután zsebeljétek be az elismerést. 3,5 dl tej 5 dkg barna cukor 11 g száraz élesztő + egy mokkáskanálnyi 4 csésze liszt (1 csésze= 250 ml) 1 evőkanál só 35 dkg margarin A teteje megkenéséhez 1 tojás felverve, 1 evőkanál langyos tejjel A meleg tejben oldjuk fel a cukrot és az élesztő. hagyjuk jól felhabosodni. Adjuk hozzá a lisztet és a sót, alaposan gyúrjuk össze. Nyújtsuk el 1,5 cm vastagra, és hajtogassuk össze. Tegyük egy műanyag zacskóba, és hagyjuk egy órát pihenni a hűtőben. Amíg a tészta a ...

Fűszeres pogácsa

Kép
T egnapról maradt egy kis héjában sült krumplim, és gondolkoztam vajon mit kezdjek vele. Első ötletem az volt, hogy a tyúkok elcsipegetik.  De ahogy a sütőből kivettem, még langyos volt a fóliában. Mivel számomra hatalmas kihívás a pogácsa sütése, gondoltam próbálkozom. Sütök egy tál pogácsát.  És ha már sütök, legyen fűszeres, hogy ne a megszokott ízű legyen. - Ugyanis leginkább a családból szoktak megajándékozni pogácsával, hol anyukám, hol a lányom süt egy-egy családi összejövetelre. Itt az ideje, hogy összeszedjem magam, és elkezdjem a saját pogácsáimat megalkotni, mert hiába a leírások hada, ha valamiért nem sikerül az elkészítésük. És láss csodát, nem csak szépek lettek, hanem igazán finomak is.  Talán egy kicsit bátrabb lehettem volna a fűszerezéssel. Legközelebb kap egy kevés kakukkfüvet is, hogy még illatosabb legyen. a recept a következő: 80 dkg sima liszt  25 dkg vaj vagy margarin 1,5 teáskanál só 1 db főtt, vagy sült burgonya kb. 20 dkg ...

Kedvenc kovászos kenyér (Világkenyér)

Kép
Egy igazán finom, selymes kenyér a klasszikus úgynevezett Világkenyér. A River Cottage egyik könyvében található és hihetetlenül finom. Ahogy az le van írva, egy nagyon puha, de rugalmas bélzetű, ropogós héjú kenyér, amit igaz hosszasan kell készíteni, de mindenképpen megéri a fáradságot. Ezzel igazi kenyeret varázsolhatunk az asztalra. Családunk meg lesz elégedve. Egy nagyon fontos, tartsuk be a receptet, ne siettessük a dolgot. A kovászos kenyérnek hosszú idő kell ahhoz, hogy igazán ízletes legyen. A beletett kovász a ház asszonyával fog együtt dolgozni azon, hogy a Világ legjobb kenyerét létrehozzák. A hozzávalókból 2 cipó készíthető Olyan napot válasszunk, amikor másnap semmi fontos dolgunk nem akad, csupán a napi rutin, amit úgyis megcsinálunk automatikusan. A kovász. Készítését megtalálod itt Előző este készítsük el a kovászos tésztánkat, ami majd az alapja lesz ennek a kenyérnek. 1 csésze = 250 ml 650 ml langyos víz 500 g bú...