Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: május, 2014

Fehér kenyér (Romagnolo baguette)

Kép
Egy igazi olasz bagu ette, az esti sütögetések, grill partik kenyere lehet. Elkészítése nem bonyolult, csak időigényes. Viszont a kelesztésre szánt idő alatt bármit elő tudunk készíteni az esti partira. Tehát valóban háziasszonybarát kenyérféleség. Ráadásul mutatós, és a házigazda büszkeségévé válhat. Lehetőleg változtatás nélkül kövessétek a leírást, és nem marad el a siker. Előző nap készítjük el, legalább 8-12 órát hagyjuk pihenni felhasználás előtt, de akár 26 órát is érhet. 25 dkg búzaliszt BL 55 2,5 dl meleg víz  3 g friss élesztő (nem elírás, 3 gramm) A vízben feloldjuk az élesztő, és a liszttel összekeverjük. Körülbelül 5-6 percig keverjük. Lehet kézzel, vagy lehet fakanállal keverni. Én szeretem érezni, ahogy alakul a tészta a kezem között. Miután alaposan kidolgoztuk, lefedjük, lehetőleg olyan tálban, aminek teteje van, hogy ne száradjon meg a kovászunk. kenyértészta: 20 dkg búzaliszt BL 55 20 dkg rétesliszt BFF 55 ...

Levendulás keksz

Kép
  A levendula egyik kedvencem. Alig tudtam a kertemben megtartani, csak hosszas évek után maradt meg egy tő a leggyengébb talajon. Később tudtam meg, hogy a levendula éppen azt szereti, ha sovány szélsőséges helyen van. Már egészen szép kis bokorrá növekedett, legnagyobb örömömre. Minden évben leszedem a virágot, és felhasználom. Hol szappan készítésre, hol csak a molyok elleni zacskók töltésére, de most egy levendulás keksz készítésére. Nagyon kellemes illat, de persze csak módjával, hiszen ha túlzásba visszük az ellenkezőjére is fordulhat, kellemetlen szappanszagú lehet a sütink. 350 g liszt (fele teljes kiőrlésű liszt fele sima fehér) 150 g porcukor 1/3 teáskanál sütőpor 1 tojás sárgája 2 citrom héja 180 g vaj levendula bimbó (2-3 teáskanál) szükség szerint citromlé cukor a tetejére A legjobb eredmény eléréséért lehetőleg robotgépben, vagy nagyon gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj, és a sütemény ...

Korpás kenyér

Kép
Régen hoztam kenyeret, pedig napi szinten sütöm őket.  Most egy általunk nagyon megkedvelt kenyérnek a receptjét szeretném megosztani veletek. Hozzávalók: 30 dkg öregtészta 50 dkg BL 80-as kenyér liszt 2 teáskanál só 2 evőkanál  olaj 3 dl víz 4 dkg búzakorpa 1 dkg élesztő Az öregtésztához adom a vizet, az olajat, és az élesztőt. Egy másik tálban elkeverem a lisztet a sóval, és a korpával. A felhígított öregtésztát a közepébe vájt mélyedésbe teszem, és alaposan összegyúrom. Jól megdagasztom, hogy sima fényes legyen a teteje. Cipóvá formázom, és egy órát kelesztem. Ekkor kiveszem a tálból és alaposan átgyúrom. Ismét cipóvá formálva hagyom fél órát kelni. Még egyszer megismétlem és újabb fél óra kelesztés. Ekkor a tésztát lisztezett munkalapra borítom, alaposan ellapogatom, és veknit formázok belőle. Vagy átgyúrom, és cipóvá formázom. Sütőpapírral bélelt kenyérformába, vagy tepsibe téve ismét megkelesztem. Az idő alatt a sütőt 210 f...

Házi joghurt készítése

Kép
Milyen régóta készülök elkészíteni életem első házi joghurtját. Mindenhol olvasom, melegítsük 85 fokosra, tartsuk azon a hőmérsékleten , volt ahol 3-4 órát mondott, máshol csak 30-50 percet. Majd hagyjuk visszahűlni, 40 fokosra, és akkor adjuk hozzá a kultúrát. Gondoltam lesz ami lesz, viszek egy doboz élőflórás joghurtot, és egy liter tejet, kipróbálom. Azzal kezdtem, hogy fél liter tejet a lábasba tettem, és melegíteni kezdtem. Folyadék hőmérővel mérve, 90 fokig hagytam melegedni. Hagytam ezen a hőmérsékleten 25 percig. Amikor elérte a visszahűléskor a 40 fokot, üvegekbe mertem . Kellemesen melegnek éreztem amikor egy teáskanálnyi élőflórás joghurtot elkavartam benne, és rátéve a tetőt, egy puha meleg ruhával kibélelt lábasba tettem egymás mellé az üvegeket, és mivel kenyeret sütöttem, és a sütő még langyos volt abba helyeztem az edényt, benne a joghurttal beoltott tejecskét. Másnap reggel bontottam ki, már az üvegek látványa is biztató volt, hiszen látszott, ahogy ...

Epres-tejszínes joghurthab

Kép
Az eper az a gyümölcs, amiből lehetetlen eleget eltenni. És lehetetlen eleget enni. Az a gyümölcs amit mindenki szeret, legalább is majdnem mindenki. Az illata, az íze igazán csak a napon érett epernek az igazi. Ilyen finom napon érett epret kaptam anyukámtól, abból készítettem a már jól ismert tejszínes-joghurthabot.  Hozzávalók: 1/2 kg friss eper 4,5 dl natúr joghurt 2 dl tejszín 10 dkg cukor vagy annak megfelelő édesítő 1 cs. zselatin Az eperszemeket megmossuk, majd lecsumázzuk. félreteszünk a díszítésre szép szemeket a többit leturmixoljuk a cukorral. A tejszínből kemény habot verünk. A joghurtból kb 1 1/2 dl-t felmelegítünk és feloldjuk benne a zselatint. A zselatinos joghurthoz hozzá adjuk a többi joghurtot összekeverjük az eper turmixszal, majd a felvert tejszínnel. Az egész eperszemeket felszeleteljük, egy formát kidíszítünk vele, és a joghurthabot rámerjük az eperre. Hűtőben 2-3 órát hűtjük.

Cseresznyés csokis torta

Kép
A férjem születésnapjára egy pasis tortát szerettem volna készíteni. Legyen csokis, de azért ne az a hagyományos csokis torta.  Ezért készítettem egy cseresznyés, fehér- és barna csokis tortát. Hozzávalók: hozzávalók: 10 egész tojás 1 1/2 csésze lisz 1 1/2 csésze cukor 1/2 csésze kukoricakeményítő A méréshez 1 csésze = 250 ml Az elkészítésének leírását megtalálod itt . A krém hozzávalói 10-10 dkg barna és fehér csokoládé 10-10 dkg vaj 10-10 dkg cukor 2-2 dl tejszín fél liter tej 4 kanál kukoricakeményítő A torta forma 28 cm átmérőjű A tejből és a kukoricakeményítőből sűrű krémet főzünk, amit kettéveszünk, a cukrot és a csokoládékat belekeverjük, folpackkal befedjük és hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat habosra kavarjuk, amit a kihűlt krémhez keverünk. A tejszínből sűrű habot verünk és a vajas krémhez keverünk. Fél kiló cseresznyét kimagozunk és 15 dkg cukorral megszórunk, és főzzük, amíg a cukor vastag b...

500. bejegyzés Sült pulykaszárny polentával

Kép
Most, hogy a recept  leírására készültem, és összeszedtem gondolataimat, látom, hogy ez már az 500. bejegyzés ezen az oldalon. Kicsit megható számomra, hiszen eleinte azt sem tudtam milyen is lesz. Csak tapogatóztam, szerettem volna néhány gondolatot leírni. A konyha, a lakás tisztaságával, tisztításával indult, és mára már egy csomó, szerintem használható recepttel gazdagodott a blog. Gondoltam, mire tömegesen fogyasztani nem kezdjük a pulykahúst, hiszen tartani nevelni szeretnénk a közeljövőben, illenék pár jó receptet kitalálni, elkészíteni, persze olyat, ami jól fogyasztható.  Itt arra is gondolni kell, hogy nem csak melle van egy pulykának, a kevésbé értékes részeket is finoman kell elkészíteni, hogy ne menjen el a kedvünk még annak előtte, hogy a lábukat betennék hozzánk.  Tegnap nagyon szép szárnyak voltak a húsos pultban, nem szerettem volna kihagyni. De mivel nem szeretem, ha a csontok mellett a hús kevésbé sül át, sőt azt szeretem, ha kellemesen puha...