Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: május, 2010

Foszlós kalács

Kép
Gyermekkorom mesés íze volt a foszlós kalács, amit Nagymamám sütött vasárnap reggel, hogy mi gyerekek vajjal vagy lekvárral megkenve fogyaszthassuk el legnagyobb örömünkre. Egy bögre finom kakaóval, - természetesen nem instant kakaóról beszélek itt,- maga volt a mennyország. Nagyon szerettem mindent amit Ő főzött, vagy sütött. Ő volt aki vigyázott ránk, amíg a szüleim dolgoztak, megtanított főzni, neki köszönhetem, hogy belekóstolhattam az igazi kulináris élvezetekbe. Most, hogy olyan sok időm felszabadult, amióta az unokáim elmentek a közelemből, az jutott az eszembe, milyen nagyon szenvedhettek Ők is Anyukámmal, amikor annak idején mi költöztünk el. Valóban meg kell az embernek tapasztalnia dolgokat, hogy át tudja érezni mások bánatát. De térjünk vissza a kalácshoz. A hozzávalók: 2,5 dl tej csipet só 6 dkg vaj 3 tojássárgája 50 dkg liszt 10 dkg cukor 2 dkg élesztő Mindent beleteszünk a gépbe, és megdagasztatjuk, kelesztő tálba tesszük, és egy órát kelesztjük. Azután három egyen...

Zöldfüszeres morzsás tészta

Kép
zöldfűszeres morzsás tészta A hosszú hétvégén nagy elhatározásom volt, hogy újra házi tésztát készítsek, amit jelentem nagy örömömre meg is tettem. Tudom, hogy minden szuper-hipermarket teles-tele van száraztésztával, de aki ismeri a házi gyúrt tészta ízét, alig várja, hogy az ízlelőbimbói újra élvezhessék azt. Nem olyan nagy macera, mint gondoljuk, és a hozzávalók is csak liszt és tojás. Mivel egy kedves ismerősünk heti rendszerességgel 40-50 tojással lep meg bennünket, persze nem ingyen, de a bolti ár töredékéért, így adott, hogy száraz tészta is készüljön belőle. És ha már tésztát csinálok, legyen valami könnyű tésztaétel az ebéd. Hozzávalók: 50 dkg széles metélt, (tagliatelle) lehetőleg frissen gyúrt 4-5 evőkanál olíva olaj 1 csokor petrezselyemzöld,1 csokor metélőhagyma 1/2 csokor oregánó és bazsalikom 1 szelet szikkadt fehér kenyér morzsává darálva 4-5 gerezd fokhagyma 5 dkg nem sózott mogyoró durvára darálva só, fekete bors reszelt kemény sajt pl. parmezán A tésztát bő sós ...

Bodza üdítő

Kép
Mindenki bodzaüdítőt készít. Én sem szeretnék kilógni a sorból, egyébként is sok-sok bodzalét csinálok a szezonban. Már tavaly májusban is közzétettem a bodzaszörpöm jól bevált receptjét, amit ITT ismét megnézhetsz, de most megpróbálom a Limaránál lévő mentás receptet. hozzávalók: 5-6 db bodzavirág ernyő 1 nagy csomag citrompótló 30 dkg cukor 1 citrom 1 narancs 1 csokor menta Egy 5 literes uborkás üvegbe szeleteljük a citromot és a narancsot, hozzáadjuk a cukrot, a citrompótlót, a mentát, a lemosott bodzavirágot, és az egészet felöntjük vízzel. 2-3 napra a hűvös kamrába tesszük Azután leszűrjük és hűtve fogyasztjuk. A citrom és a narancs héját jól mossuk meg felszeletelés előtt, hogy az esetleges vegyszermaradványokat eltávolítsuk. Egyébként ha egy mód engedi, használjunk biocitrusféléket. Ezekhez legkönnyebben akkor jutunk hozzá, ha magunk neveljük a citrom és a narancsfákat. Nem kell itt nagy ligetekre gondolni. Ma már igazán jó dézsás változatuk elérhető áron beszerezhető, és ren...

csak úgy

Kép
Barangolok a kertecskémben, és iszom a tavasz minden szépségét. Igaz a belvíz bűze is elért az udvarunk végébe, de hát annak örülünk, hogy végre már második napja nem esik az eső. Néhány számomra kedves virág és már úgy hiszem kicsit enyhül a fájdalom. Bár a szívem tele van bánattal, most hogy a két unokám elköltözött. De tudom az Isten jó, és az én fájó szívemet is meg fogja gyógyítani. a levendula hamarosan nyílik a rebarbara isteni ízekkel ajándékoz meg a kövirózsa, és a kis varjúháj meg csak egyszerűen kedves a szívemnek

mégiscsak tavasz van

Kép
Azért mégiscsak tavasz van. Az eső elállt, (legalábbis úgy néz ki) a nap kisütött, és a virágaim szépen nyílnak, dacolva minden időjárási viszontagsággal. Amikor ma lementem a kertbe ezek a gyönyörűségek állták az utamat. A mai napom már sokkal szebb mint az elmúlt pár hét. Köszönhető ez a virágok bájának. begónia díszhagyma virága a csodaszép klemátiszom egyszerűen nem lehet betelni a szépségével

Epres túrótorta

Kép
A hétvégi Juhászfesztiválra készültem, túrótortát sütöttem. Vártam a gyerekeket, de az eső mindent elmosott, persze azért a tortát nem kellett kidobni. Elfogyott. Bármilyen idénygyümölccsel kitűnő. Én most eperrel készítettem. Hozzávalók a tésztához: 20 dkg vaj 15 dkg porcukor 2 cs vanillincukor 3 tojás 25 dkg liszt 1 cs sütőpor 15-20 dkg eperlekvár 2 cs zselatin 50 dkg túró 15 dkg porcukor 5 dl tejszín 50 dkg eper A vajat a porcukorral a vanillincukorral habosra kavarjuk, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, azokkal is jól elkeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a masszához adjuk. Kikent 27 cm-es tortaformában megsütjük. 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsül. Azután hagyjuk kihűlni, kettévágjuk megkenjük eperlekvárral, majd visszatesszük a tortaformába. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. Langyos vízben feloldjuk a zselatint és felforrósítjuk. Elkeverjük a túrót a porcukorral. Felverjük a tejszínt kemény habbá és a túróhoz keverjük. Ezután a feloldott langyosra h...

rebarbara a kedvenc

Kép
Imádom a rebarbarát. Fantasztikus íze kiegészíti az eper ízét. Tavaly szinte csak csatnit csináltam a rebarbarával, de valamikor a tél közepén kaptam rebarbara-eper dzsemet egy ismerőstől, és valahogy beleszerettem. Annyira harmonikus a két gyümölcs együtt, és annyira kínálja magát, hogy nem tudom mi az elég belőle. Már harmadik éve van rebarbarám, féltve nevelgettem, és most élvezem, hogy csak kimegyek a kertbe és csak letörök pár levélnyelet, és elkészítem. Hát nem fantasztikus. Egyébként nagyon egyszerű elkészíteni. 50 dkg levélnyél gondosan megtisztítva, felszeletelve 50 dkg eper, szintén megtisztítva félbe vagy negyedbe vágva 50 dkg befőzőcukor Én tisztítás szeletelés után rászórom a cukrot, hagyom egy órát állni, addigra levet ereszt, és felteszem főni. Amikor már majdnem szétfőtt a gyümölcs, rásegítek kézi mixerrel. Üvegekbe töltöm, lezárom és öt percre fejjel lefele fordítom, azután mehet a kamrába, vagy jöhetnek a gyerekek és ehetik, vihetik. rebarbara és eper várja a csodát m...

Diós-briós

Kép
Az életem nehezítve van, persze azért szakítok egy kis sütkérezésre, befőzésre mindig némi időt. A diós-briós a mákvirágkalács tésztájának a receptje alapján készült, a kenyérsütőm dagasztotta, kelesztette, amíg én a diót daráltam, és az unokáimmal foglalkoztam. Ugyanis minden második éjszakát nálam töltik a drágák, mivel a szülők olyan időbeosztással dolgoznak, hogy éppen van négy olyan óra hajnalban, amikor nem lenne senki velük. Tehát kézenfekvő, hogy a nagyinál töltik az éjszakákat. Emellett ugye eljárok dolgozni, a bűnözők is sok-sok munkát adnak az utóbbi időben. -"Ez panasz. Persze nem lenne jobb ha nem lenne munkám. No de a kitérő után folytassuk a receptet. Tehát a Mákvirág kalács tésztája amit megtalálhatunk itt . Szépen elnyújtjuk, jó vékonyra, és megkenem olvasztott vajjal. Amikor csak lehet vajat használok, ugyanis sokkal jobb ízű, mint ha margarinnal csinálnám. És persze nem elhanyagolandó, hogy a margarinok nem a legegészségesebbek. Egyszer ha a Jó Isten megenge...