Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: szeptember, 2012

Habcsókos krémes frissítve

Kép
Mint korábban írtam, a legújabb kedvenc a családban a habcsók.  Minden formában szeretjük, szerencsére az elkészítése már nem okoz gondot. Most is habcsókos krémest készítettem, csak most barack lekvár került a tésztájára.  Nem győzöm hangsúlyozni. Nem csak mutatós, hanem igazán kiváló az íze. A habcsók roppanása, a krém puhasága, olyan élmény, amit nem sok sütemény tud nyújtani. A krémben nincs cukor, mégis annyira finom, amikor a habbal érintkezik, már-már talán nagyon is édes lenne, ha a barack lekvár savanykás íze nem fogná vissza. A receptet itt olvashatod, a képek pedig a mai adagról készültek, persze még tegnap sütöttem, mert a pihenési idő szerintem fontos. A napi fortély is a tojásfehérjéhez kapcsolódik. Fontos, hogy minden szobahőmérsékletű legyen a tojásfehérje, a cukor, vagy porcukor, mert csak akkor sikerül igazán sok levegőt belevinni, és itt az a cél, hogy minél több levegőt keverjünk bele. Ha igazán kemény habot szeretnénk verni, minden képen tegyün...

Könnyű krémes banános szelet

Kép
Ez a nap már az én napom. Reggel a piacon igazán finom zöldségek és gyümölcsök kínálták magukat, az őszi nap fényében. A gyönyörűséges karfiolok, sütőtökök, mind azt szerették volna, ha hazaviszem őket. De a kamra sajnos nem feneketlen katlan, ami mindent befogadna. Sok dologról le kell mondani, mert a polcok már nagyon tele vannak, tehát csak olyanokat veszünk, amit fel is használunk.  Bevallom őszintén, szívesen halmozom fel az élelmiszereket, és ezt néha túlzásba is viszem. Ezért fordulhat elő az, hogy 5-6 éves szilvalekvár is van a polcon. Nincs semmi baja, tökéletes most is, és várja, hogy valami finomság részese legyen.  A banán szintén egy olyan gyümölcs, ami nem fogyhat el a hűtőből. Én nagyon szeretem. Amikor még csak egy kilót adtak minden vevőnek, - mert volt ilyen időszak, - képes voltam érte kétszer is sorba állni. Mire hazaértem, alig volt a kosárban mutatóba egy vagy két darab. Szerencsére ez ma már nem így van, bármikor lehet kapni, és sok féle képen le...

Szőlős-túrós rétes

Kép
Sarkadi Sándor: Édes ősz Édes ősz jött, Hull a körte, hamvas szilva  hull a földre. Itt az alma, Kasba rakd. Ott a szőlő, Hamm, bekapd! Bokor alatt dió búvik - ott ne hagyd!   Ma egy kis túrós-szőlős rétest sütöttem, gondoltam a chilis bab után jó desszert lesz. Tökéletes választás volt. Gondoltam, még ebéd előtt lefényképezem, de a technika ördöge megtréfált.  A fényképezőm még korábban tönkre ment, amikor elestem fényképezés közben. Kiterültem, mint egy ólajtó, és azt hittem nem állok fel többet, de az ijedségen kívül semmi más bajom nem esett. Viszont a kezemben lévő fényképező gépen objektíve megsérült annyira, hogy nem javítható. Azóta a videó kamerával fényképezek. Kicsit macerás, mert egyszerre 3 képet is készít, de jobb híján megteszi. Ma viszont nem akart dolgozni. Bekapcsolom, erre ő kikapcsol. És ez így ment tovább, addig, míg rá nem jöttem, hogy az akku le van merülve. Gondoltam, sebaj, hiszen van, egy elemtartó a táskájá...

Sós rudacskák

Kép
Délutánra mindig kell valami rágcsálni való.  Na, nem sok, csak annyi, hogy a tea mellé legyen valami.  A bolti kekszeket nem azt mondom, hogy nem veszem meg, de igyekszem mellőzni. Főleg olyankor használom őket, amikor a süti, keksz alapra készül. Egyébként is sós kekszek nem nagyon kaphatóak a hazai boltokban. Mi viszont szeretjük őket. Ez a recept nagyon-nagyon régi. Még a múlt században volt nagyon népszerű. Talán azért, mert alig kell hozzá valami, gyorsan kész, másnaposan is finom omlós.  Én általában két adagot szoktam készíteni. És amire szükségünk van: 2 dkg élesztő fél dl langyos tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatva. 30 dkg lisztet, 20 dkg margarinnal elmorzsolunk, hozzáadjuk az élesztős tejet, 1 tojássárgáját, 1 kávéskanál sót. Összegyúrjuk, zacskóba tesszük, és 20-25 percre a hűtőbe tesszük. A tészta ne legyen lágy. Ha robotgéppel dolgozzuk össze az anyagokat, tehát a kezünk melege nem olvasztja meg a vajat, nem szükséges hűtőbe tenni, r...

Zabos-mogyorós szelet

Kép
Állandóan mozognia kell a számnak. Ha nem beszélhetek, ennem kell. Azt hiszem ezzel páran így vagyunk. Ez is valamiféle kényszer. Azért ha már enni kell, akkor olyat fogyasszunk, ami legalább a nevében egészséges. Mert ugye a zab az egészséges? 2 evőkanál csokoládé chips, vagy jó minőségű étcsokoládé apróra vágva 2-3 evőkanál mogyoróvaj (vagy egyéb dió vaj) 2 evőkanál tej (vagy szójatej esetleg kókusztej 1/2 csésze zabpehely 1 tk vanília-kivonat 1 evőkanál édesítőszer (barna / fehér cukor, Agavé, juharsziruppal vagy stevia ízlés szerint) 1 evőkanál az következők közül: kókusz pehely, napraforgómag, dió, több csokoládé chips, mazsola, Elkészítés Harminc másodperc alatta mikróban melegítsük össze a csokoládét, a mogyoróvajat, és a tejet. Ezután adjuk  hozzá  a zabpelyhet és a választható összetevők közül egy evőkanállal. Keverjük össze. (Ez a keverék  meglehetősen száraz Nyomkodjuk egy fóliával bélelt tepsibe, Alaposan tömörítsük össze...

Fahéjas szőlős tekercs citrommázzal

Kép
Végre itt a szőlő szezonja. Minden polc tele a jobbnál-jobb szőlővel. Nem csak frissen fogyasztható, kitűnő süteményekbe, ételekbe, nagyszerű lekvár készíthető belőle. Ez a tekercs eredetileg áfonyával készült, de megpróbáltam és kitűnő szőlővel is. A citrommáz csak emel az élvezeteken. Hozzávalók A tésztához: ¾ csésze zsíros tej, langyosan 1 csomag instant élesztő 3 nagy tojás, szobahőmérsékletű 1 teáskanál vanília kivonat (nem kötelező) 4 ¼ csésze sima liszt ½ csésze kukoricaliszt ½ csésze kristálycukor 1 ½ teáskanál só 12 evőkanál sótlan vaj, szobahőmérsékletű A töltelékhez: ¾ csésze csomagolt világos barna cukor (ne használjunk sötétet, mert akkor túl erős a melasz íz) viszont elkészíthető kristálycukorral is, ha nincs más 2 ½ teáskanál őrölt fahéj ⅛ teáskanál só 500 g friss apró szemű kék szőlő vagy áfonya 1 ½ teáskanál friss citromhéj 5 evőkanál sótlan vaj, szobahőmérsékletű A máz: 3 evőkanál frissen facsart citromlé ½...

Gyömbéres töklekvár

Kép
A piacokon megjelent a sütőtök. No, nem a hatalmas turbánra emlékeztető fajta, hanem a sonka formájú tököcskék. Isteni lekvár készíthető belőle. Egy kis reszelt gyömbér, jobb híján tasakos gyömbérpor, egy kis fahéj, és pár szegfűszeg, némi citromhéj, no és persze a leve, és ki ne felejtsem a cukrot. Ennyi az egész.  Aki a keményem állagot szereti tehet bele pektint. Az arányok pedig a következők. 2 kg sütőtök magozva, hámozva kockára vágva 5 cm friss gyömbér pucolva, reszelve, esetleg 1-2 tk. gyömbérpor 2 db fahéjrúd kb. 5 cm-es 8-10 szegfűszeg 1 dl víz 2 citrom reszelt héja és leve 50 dkg cukor, ízlés szerint több, vagy kevesebb 2 tasak zseléfix A kockára vágott sütőtököt a fűszerekkel, és a vízzel feltesszük főni. Csakis lassú tűzön, és sűrűn kavargatva. Esetleg ha rendelkezünk, rotyogtatóval abban főzzük közepes fokozaton addig amíg teljesen meg nem fő a tök. Ekkor tesszük bele a cukrot és a citrom levét, amivel ismét felfőzzük, majd bot mixerrel alapos...