Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: június, 2014

Pizza szósz

Kép
A kedvenc a pizza.  A legjobb, ha saját pizzaszószt készítünk, pont olyannak ahogyan mi szeretjük, hiszen nem őrdöngősség, a hosszú főzési időt is le lehet rövidíteni, bár az igazi éppen attól jó, hogy hosszú ideig főzik. Az elkészült szószt forrón üvegekbe téve, azonnal lezárva, 5 percre fordítsuk fejtetőre, és hagyjuk kihűlni. A kamrában legalább egy évig eláll, persze ha marad belőle. Hozzávalók: 1 kg paradicsom héjától megtisztítva, kockára vágva, vagy 2 nagy doboz konzerv paradicsom, egész vagy darabos 1 doboz sűrített paradicsom kb 10-15 dkg 1 evőkanál olasz fűszerkeverék 1 evőkanál oregánó 1-2 teáskanál darált édeskömény 1 fej vöröshagyma 2-3 gerezd zúzott fokhagyma ½ teáskanál só 1-2 evőkanál olaj A vörös hagymát kockára vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk, a zúzott fokhagymát hozzáadjuk, és ahogy megérezzük a fokhagyma illatát, rögtön bele az apróra vágott paradicsom, majd a sűrített paradicsom. Sózzuk, és a fűszereket ho...

Muffin tejfölös-mézes cukormázzal

Kép
Teljes a csend körülöttem. Horgászni mentek a apukájukkal, nekem pedig van időm kicsit a géphez jönni, és néhány receptet gépre tenni. A mai egy muffin volt, ami mazsolásnak indult, de puffasztott rizs került bele. Sőt arról volt szó, hogy sima vaníliás cukorral ízesítjük, mert inkább a máz lesz kicsit különlegesebb, de közkívánatra került bele kakaópor is. Mert ugye a vasárnap desszert nélkül, mikor gyerekek vannak a házban? Elképzelhetetlen. hozzávalók: 1 csésze = 250 ml ebből a mennyiségből 12 db normális méretű muffin készíthető 1 csésze liszt BL55 1 teáskanál sütőpor 1/2 teáskanál szódabikarbóna csipet só  3/4 csésze cukor 1 db tojás 1/2 csésze tej 1 teáskanál vanília kivonat 1/4 csésze vaj  1 evőkanál kakaó (cukrozatlan) 2-3 evőkanál puffasztott rizs, vagy mazsola Cukormáz:  2 csésze porcukor 1 evőkanál méz 1-2 evőkanál tejföl csipet só Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra Béleljük ki a muffin sütőt papír kapszli...

Almaecet házilag

Kép
Ezt a receptet korábban már közzétettem egy másik blogomon, (kreaktiviti.blogspot.hu) de gondolom aktuális itt is. Eddig már többször készítettem almaecetet, és mondhatom a bolti meg sem közelíti a házit, most úgy döntöttem, többet csinálok, hogy legyen az ősszel is, sőt akár jusson a tavaszi méregtelenítéshez is. Mint bizonyára sokan tudjátok, az almaecet az egyik csoda, annyi mindenre használhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt. Ha szeretnénk egy kis extra fényt a hajunknak, csak az utolsó öblítést kell némi almaecetes vízzel elvégezni, és meglátjátok, valami csúcs. Éppen hogy nem esik hasra rajta fény. És tiszta természetes anyag, semmi kemikália. Belsőleg pedig napi 2x vagy 3x1 evőkanál almaecet egy pohár vízben étkezés előtt, és amellett hogy fogyaszt, rendben tartja a test anyagcseréjét. Elkészítése nagyon könnyű. Az almát (lehet hullott is) megmossuk, felszeleteljük, (kivágjuk a hibás részeket,) azután ledaráljuk, robotgéppel, esetleg gyümölcspréssel, vagy lereszel...

Almás rózsa

Kép
Régen sütöttem kalács félét, most, hogy csökkent a hőmérséklet, nincs az a nagy meleg, rászántam magam egy kis almás rózsa készítésére.  1 csésze = 2,5 dl Hozzávalók: 2 tojás 1 csésze meleg tej 1 csésze langyos víz 10 dkg puha vaj liszt amennyit felvesz 4 dkg élesztő 1 csésze kristálycukor 1 teáskanál só 1 teáskanál vanília kivonat 2-3 alma 2 csésze lisztet tegyünk a tálba, adjuk hozzá a cukrot, sót keverjük össze a tejben feloldott élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és fokozatosan annyi lisztet, hogy kellemesen lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk.  Pihentessük egy órát, amikor megkelt, nyújtsuk vékonyra (3-4 mm) és vágjuk 4-5 cm széles szalagokra.  Az almát mossuk meg, a héját hagyjuk rajta, és negyedeljük fel, majd vágjuk 3-4 mm vastag szeletekre. A tésztacsíkra fektessünk belőle 4-5 db-ot és tekerjük fel csigába. Papírral bélelt tepsibe tesszük, hagyjuk pihenni 20 percet...

Pácolt cukkini

Kép
Még az ebéd után is volt egy csomó cukkini, aminek ki kellett találni egy kis finomságot.  A pácolás nagyon foglalkoztat, hiszen az ecet, vagy az olaj csodákra képes a hozzáadott fűszerekkel. Ez a cukkini recept erre egy példa.  Persze ennek kicsit indiai íz világa van, de a cukkini egyébként is sokoldalú növény, mindig alkalmazkodik a környezetéhez. Hozzávalók: 1 csésze = 2,5 dl 2 1 / 2 kg cukkini 2 csésze almaecet 2 csésze víz 1 csésze porcukor 2. teáskanál só 1 evőkanál curry por 1 evőkanál mustármag 1 teáskanál kurkuma Mossuk meg a cukkinit, majd vágjuk 1/2 cm vastag szeletekre. Egy nagy fazékba öntsük az almaecetet, a vizet, cukrot, sót, curry port, mustármagot, és a kurkumát. Forraljuk fel, és adjuk hozzá a cukkinit. Főzzük 5-6 percig amíg a cukkini elveszti vad zöld színét, és szép sárga színt kap a kurkumától. Szedjük a tiszta üvegekbe. Tegyük a levével ...

Töltött cukkini paradicsomos hússal és mozzarellával

Kép
Minden évben rengeteg cukkini terem a kiskertekben. Már-már annyi, hogy szinte gondot okoz a felhasználása. Most ehhez szeretnék egy újabb ötletet adni.   Pár napja egy kiváló cukkinis-csokoládés muffin receptet hoztam, amit persze akár tortaformában is meg lehet sütni, és akár krémmel is megtölthetjük, vagy csak egyszerűen bevonjuk cukormázzal, a lehetőség végtelen, és csak fantázia kérdése. Most egy nagyon finom főételt szeretnék nektek közreadni. Én kapormártást kínáltam hozzá, és főtt rizst, mert mi csajok imádjuk. Elkészítése pedig a következő: Azzal kezdjük, hogy a sütéshez olajjal kikenünk egy tepsit a sütőt 210 fokosra előmelegítjük Hozzávalók: 2 db közepes cukkini 30 dkg darált hús (csirke, pulyka) 2 evőkanál olaj durva só és őrölt bors 2 gerezd fokhagyma pici fej vöröshagyma 2 db paradicsom, felezve, magozva, és kockára vágva 1/4 teáskanál apróra vágott friss oregánó levelek 5 dkg friss mozzarella reszelve Mel...

Pácolt uborka

Kép
Sok féle képpen el lehet készíteni. A hűtőben akár egy hónapig is eláll, bármikor ehetünk belőle. Általában a második naptól fogyasztható, de minden nappal finomabb lesz. HOZZÁVALÓK 1 kg uborka 1 közepes fej lila hagyma 2 közepes erős paprika, (lehet piros vagy zöld, de ha nem szeretjük a csípőset, használjunk kaliforniai, vagy tv paprikát 1,5 dl cukor 1,5 dl ecet 1,5 dl alma- vagy borecet 2 teáskanál só 1 teáskanál mustármag 1-2 evőkanál kapor 1 teáskanál zeller mag (ha van) Az uborkákat alaposan tisztítsuk meg, és szeleteljük vékonyra. Keverjük össze a kockára vágott lila hagymával, a paprikával, és az apróra vágott kaporral és a sóval. Egy lábasban felfőzzük az eceteket a cukorral, a mustármaggal, és a zellermaggal. Kavargassuk, hogy a cukor elolvadjon. Azután az uborkára öntjük és két napig érleljük.  Ha csak a hűtőben tároljuk, nem igényel tartósítószert, sem dunsztolást. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, rakjuk ...

Kelt-leveles tészta: Hot-dog

Kép
A közösségi oldalon egy jó élesztős leveles tészta receptje keringett ma. gondoltam a gyerekek örülnek egy-két hot-dognak. Hozzávalók: 50 dkg liszt 2 dl víz 1 kis doboz tejföl 1 tk cukor 2 tk só 1 ek olaj 3 dkg élesztő 20 dkg vaj esetleg margarin 5 pár virsli A vaj kivételével a hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk és duplájára kelesztjük. Elnyújtjuk, és a vaj felével megkenjük, összehajtogatjuk. Fél óra pihentetés után ismét elnyújtjuk, és a maradék vajjal megkenjük, megint összehajtogatjuk. 20 perc pihenés után elnyújtjuk, és csíkokat vágunk belőle, amit a virslikre tekerünk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.  Én itt rontottam el azzal, hogy vékonyabbra kellett volna nyújtanom, mert így nem lett elég levegős, könnyed a tészta.  15-20 percet pihentetjük, felvert tojással megkenjük, és 230 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. Sütés közben a sütőajtót ne nyitogassuk.  ...

Tarka levél saláta mézes-mákos öntettel

Kép
Finom salátát készítettem, hogy a gyerekek minél több zöldhöz jussanak. A legfontosabb, hogy minél tarkább, minél kívánatosabb legyen. A saláta öntet adott, az egyik legfinomabb ecetes mézes máz, amit a mák még finomabbá, izgalmasabbá tesz. Amikor a roppanós levelekre harap, és közben egy-egy mákszem is közötte van, a meglepetés nagyon hatásos. az öntet hozzávalói: 0,6 dl ecet 1,8 dl méz vagy cukor (természetesen édesítőt is használhatunk legjobb az agávé szirup, bár kissé füstösebb ízre mint a méz) 2 evőkanál lilahagyma 1 teáskanál só 1 teáskanál őrölt mustármag 1,5 dl repceolaj (de természetesen más semleges ízű olaj is megfelelő) 5 teáskanál mák Az első hat hozzávalót botmixerrel, vagy turmixszal összekeverjük, és hozzáadjuk a mákot, de azt már kanállal keverjük bele, ne sérüljenek a szemek. Ezután elkészítjük a tarka levél salátát. Hozzávalók bármilyen színes ízletes levélből egy-egy marékkal, én a következőket tett...

Csokoládés-cukkinis muffin levendulás mázzal

Kép
Tudom a cukkini, nem olyan kívánatos sütemények készítésére, mint a meggy, cseresznye, vagy éppen a barack. De kitűnő süti készíthető ebből a sokak által termelt hálás zöldségféléből. Éppen valamelyik nap a tócsnit készítettem el, ami mindannyiunk kedvence, és most egy csokis muffin van soron. Egy muffin akkor igazán finom, ha egy kicsit nedves belülről, hiszen ki szereti, ha egy süti szétmorzsálódik a villáján, esetleg a kezében. Nos ezt a nedvességet kölcsönzi neki a cukkini, melytől ne ijedjünk meg, hiszen semleges ízével nem fogja elrontani ezt a kedvelt édességet. 120g liszt   120g tönkölybúza liszt (vagy tk.búzaliszt)   60 g kakaópor   1 tk szódabikarbóna ½ tk sütőpor   ½ tk fahéj   ½ tk só   180 g világos barna cukor   100 g puha, sótlan vaj vagy 1/2 csésze olívaolaj   1 tk vanília kivonat   2 ek erős hideg kávé   3 nagy tojás   350 g finomra reszelt cukkini 160 g apr...