Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: szeptember, 2015

Pulykaragu

Kép
A legfinomabb raguk egyike.Elkészíthető bárány, borjú, de akár nyúl húsból is. De nagyon finom pulykából és természetesen csirkéből is. Ez egy olyan ragu alap, ami bármilyen zöldség felhasználásával is tökéletes étellé alakulhat. Hús helyett adhatunk hozzá kockára vágott édesburgonyát, sütőtököt, cukkinit, de nagyon finom karfiollal, bimbós kellel is. Főtt rizzsel, bulgurral, vagy kuszkusszal kiváló, de pirított kölessel, sőt pirított tarhonyával is tálalhatjuk. Vagyis egy igazi univerzális ragu, amivel bármikor kedvébe járhatunk a családnak, vagy barátainknak. Egyik nagy előnye, hogy rövid idő alatt elkészül, és nem igényel nagy előkészületeket. Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma 3-4 zeller szár vagy 15 dkg zellergumó vékonyra szeletelve 2-3 közepes sárgarépa 3-4 közepes paradicsom 2-3 piros csili kimagozott, de ha szeretjük a nagyon erőset, csak vágjuk karikára  3-4 evőkanál olaj (lehetőleg kókuszolaj) 2 mokkás kanál kurkuma 2 teáskanál garam-masala ...

Téphető sajtos-zöld fűszeres-fokhagymás kenyér

Kép
Téphető, sajtos-fokhagymás kenyeret könnyebb készíteni, mint gondolnánk. Sok oldalon láttam már kész kenyérből készült társaikat, de valahogy nem nyerte meg a tetszésemet, mert nem igazán találtam még hozzá megfelelő kenyérfajtát. Ráadásul felmerül a kérdés, milyen állapotban kell felvágni, mennyi vajat, sajtot, és miegymást kell rákenni, beletölteni, hogy az jó legyen, és igazán kellemessé váljon.  Ezt kikerülve gondoltam, hogy jobb ezt magamnak elkészíteni, hiszen hasonlatos a mostanában annyira népszerűvé vált fátyolkalácshoz. itt is megkenjük a tésztánkat, és vágások után beleállítjuk a sütőformába. Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 dl tejföl 2 dl víz 1 1/4 teáskanál só 2,5 dkg élesztő 1 teáskanál cukor 1 evőkanál olaj, vagy más zsiradék 10 dkg olvasztott vaj 2 evőkanál mustár 10-15 dkg cheddar, esetleg gouda vagy trappista sajt  1 nagy csokor snidling 10-15 levél bazsalikom 5-6 gerezd fokhagyma Természetesen használhatunk szárított fűszereket is, de ne...

Krumplis palacsinta

Kép
Tegnap az egyik közösségi oldal csoportjában étvágygerjesztő dolgot osztott meg egy kedves csoporttag.  Tőle látom először, milyen finomságot is lehet krumplipürével készíteni. Persze csináltam már maradék felhasználásával sok mindent, legszívesebben kenyérsütésre használtam, hiszen az egyik legfinomabb a burgonyás kenyér, és ráadásul sokáig friss marad.  Most viszont számomra új dolog történt a tegnapi maradékból. Hozzávalók: 20 dkg maradék burgonya püré, vagy hideg tört krumpli liszt só bors Ennyire kevés hozzávalóból készül. A maradék krumplipürét megsózzuk, megborsozzuk, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy ne legyen ragadós, de könnyen nyújtható tészta legyen. Lisztezett munkafelületen formáljunk hengert belőle,  és vágjuk egyenlő darabokra. kigombócozzuk, és vékony kerek lapokra nyújtjuk. Ezután felforrósított serpenyőben mindkét oldalát megsütjük.  Tálalhatjuk sós töltelékkel, pl dinsztelt káposztával, padlizsánkrémme...

Gyömbéres fügekompót

Kép
Rengeteg füge terem szerencsére a mára már naggyá nőtt fügebokromon. Sőt drága szüleimnél is egyre több gyümölcs nő szépre, édesre. Eddig nem sok került egészben üvegekbe, hiszen a fügelekvár és a füge chutney szinte minden mennyiségben elnyelte az érett fügéket. Tavaly ősszel sok kicsi gyümölcs maradt a fán, aminek semmi esélye nem volt arra, hogy beérjen, a fagy már ijesztgette a termést.  Gondoltam nem fog semmi veszendőbe menni, mert megelőzöm azt, és készítek belőle kompótot. Már cukorsziruppal többször készítettem, de ez egy tovább fejlesztett módja, mivel gyömbér és citrom karikákkal ízesítettem. Sőt mivel szerettem volna valami rendkívülit készíteni, kardamomot, és szegfűszeget is tettem a szirupba, azzal főztem együtt. Most, hogy felbontottam az üveget, mert szerettem volna tudni érdemes lesz-e az idén is így eltenni a fagyok elől, meglepetten tapasztaltam, hogy nagyon jó dolgot csináltam. Talán a zöld dió kompót volt rám hasonló hatá...

Citromos nyúlpecsenye

Kép
Nagyon egészséges étel a nyúlhús. Most nem szeretném ecsetelgetni, mindenki utána tud nézni a neten.  Ez a pecsenye a citromos csirke mintájára készült. Hozzávalók  1-2 nyúl gerince és hátsó combja vékony csíkokra vágott füstölt szalonna kakukkfű só bors fokhagyma zsír vagy olaj 1 nagy citrom 2-3 vöröshagyma A nyulak hátsó combját és gerincét használom fel hozzá. Amikor több időm van olyankor kicsontozom a combokat, a gerincről lefejtem a húst és azután pácolom be kb fél órára. Ezalatt az idő alatt kellemesen átveszi a fűszerek ízét A pácolás a következőképpen történik. A húsokat megszórom só, kakukkfű, bors keverékével, és a hűtőben érlelem. kb fél óra után kizsírozott hőálló edénybe teszem őket, amit le tudok fedni (jó az alufóliás befedés is) a vékony szalonna szeleteket ráteszem, hogy azzal is védjem a kiszáradástól. 200 fokra melegített sütőbe teszem. 1 óra elteltével hozzáteszem a tisztított, négyrét vágott vöröshagymát, egy fej fél...

Egyszerű és gyors lecsó télire

Kép
Az igazság, hogy néha hajlamosak vagyunk saját magunknak túlbonyolítani dolgokat. Ilyen pl. a lecsó, amit télire szeretnénk eltenni.  Most egy nagyon egyszerű módját mutatom meg nektek, ami biztosan sikerülni fog, és meglepően gyorsan elkészül. Hozzávalók 2 kg paprika 11/2 kg paradicsom nátrium-benzoát, vagy szalicil (elhagyható, ha tökéletesen záródó üvegekkel rendelkezünk, vagy elkészítés után még hőkezeljük a lecsót) A paradicsomot mosás után apró kockára vágjuk. A hibás részeket távolítjuk el, valamint a paradicsom csumáját is vágjuk ki. Aki érzékeny a paradicsom héjára, az alul vágjon egy X bemetszést, majd forrásban lévő vízbe téve fél perc után hideg vízbe téve húzza le. Minket nem zavar, hiszen annyira apró, hogy fel sem tűnik, amikor felbontok egy üveggel. A paprikát szintén megmossuk, kicsumázzuk, és felszeleteljük. A paradicsomot feltesszük főni, és amikor levet ereszt, bele tesszük a paprikát is. Együtt főzzük 15-20 percig, attól függ, hogy a p...

Darabolt paradicsom nyersen eltéve

Kép
Tegnap a koktélparadicsomok mellett igen sok fajta érett gyümölcs került a konyhába. Van fekete, rózsaszín, piros, csak egyedül a sárga paradicsom pusztult el, még palánta korában. Így annyira nem látványosak az üvegek, de annál finomabbak. Ezzel a móddal elrakott paradicsom, ugyanis tökéletes szósznak, és persze lecsóba is, amellett, hogy nagyon gyorsan elkészíthető. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nyugodtan kidunsztolhatjuk vízzel töltött befőző fazékban, forrástól számított 40 perc, vagy sokkal kíméletesebb befőzőautomatában 90/30 beállítással. Aki nem idegenkedik a tartósítótól, használjon minden üveg tetejére 1 késhegynyi nátrium-benzoátot lezárás előtt. hozzávalók: 5-6 kg érett paradicsom  só citromsav Egy 720 ml-es üvegbe kb 50-55 dkg paradicsom fér bele feldarabolva. Amikor megmostuk, és kockára vágtuk a paradicsomot, tömjük bele az üvegekbe a nyakáig. Ügyeljünk, hogy ne maradjanak légbuborékok benne. a paradicsom levéből...

Csemege koktélparadicsom

Kép
Minden évben sok paradicsomot teszünk el. Most is javában tart a befőzési szezon. Minden nap szedni kell, hogy a legjobb időpontban legyen leszedve, hiszen fontos a jó íz, a megfelelő állag, és fontos, hogy a növény addig nevelje a gyümölcsét, amíg igazi édes ízét eléri. A fajták sokasága lehetővé teszi, hogy mindenből a neki legmegfelelőbb feldolgozást készítsük, ezáltal is a választékot bővítsük. Vagy 20 üveg paradicsomlé már pihen a kamrában, de készült már lecsó, paradicsomlekvár, és salsa is. Most a koktél paradicsomból savanyúság lesz, hiszen nagyon szép látvány télen a sültek mellett. Sőt bevallom én szeretek néha egy üveggel felbontani, és csak úgy egyet-kettőt bekapni. De tökéletes egy szelet zsíros kenyérrel is. Hozzávalók: 1 1/2 - 2 kg koktélparadicsom 2,5 dl fehér borecet 5 dl almaecet 1 teáskanál só 12 szegfűszeg négyszeres mennyiségű vízzel felhígítva fokhagyma friss rozmaring ágak A paradicsomot megmossuk, lecsepegtetjük, és a végeit bemetsszük....