Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: 2013

Egészséges ropogtatni valók - Alma chips

Kép
Egyszerűen megmosom, felszeletelem, és 105 fokos sütőben 45 percet sütöm, vagyis inkább szárítom.  Ekkor megforgatom, és újabb 45 percet adok neki, majd kiveszem a sütőből, és amikor kihűl lehet fogyasztani.  Meg lehet fahéjas cukorral szórni, akkor még ízletesebb, de szerintem az eredeti íze is nagyon jó az almának. Most pedig sárgarépa szeletek aszalódnak a sütőben. 

Boldog Karácsonyt!

Kép
  Reggel a bejgli bekerült a sütőbe , és mikor kivettem ez a látvány fogadott.  Hiába sok év tapasztalata, könnyen előfordul bárkivel, hogy egy kireped, de hogy ennyire, ilyet még nem tapasztaltam. Mindent leszámítva, tökéletes az íze, és különben is, ennél jobb bejglit még nem ettem. A recept itt található A mákos tökéletesen sikerült, a diósnak meg nagyon jól áll a repedés Ezt a kis pecsétnyomót még a nyáron vettem, egy csomagos licittel a vaterán. Sokáig nem tudtam mire való, míg fel lettem világosítva. Kekszet vagy más süteményt lehet vele mintázni. Mit szóltok milyen szerencse Mézes mindig jöhet, és ez a recept gyors, és könnyű, ráadásul már frissen is puha. A receptet itt találjátok Egy nagy tállal sütöttem, a többit betettem a hűtőbe, majd ha ez már nagyon fogytán lesz akkor sütőm meg  A Szenteste mint mindig halászlé kerül az asztalra Természetesen a mákos guba sem maradhat el ...

Bounty házilag

Kép
A kókuszos csokoládék a kedvencek közé szoktak tartozni. Én is nagyon szeretem, és bevallom, képes vagyok megenni akár két bounty-t is egy ültő helyemben. Készítettem már többféle képpen, de talán eddig ez a legjobb. Annyira hasonlít az eredetihez, hogy csukott szemmel semmi különbséget nem találtam. Talán még annyit, hogy a következő adag valószínűleg kókuszvajjal fog készülni, legalábbis fele mennyiségben, hiszen egészségesebb, legalább is ezt állítják róla. Hozzávalók: 1dl tejszín 25 dkg vaj   30 dkg cukrot 250 g kókusz reszelék Csokoládé bevonat 15 dkg tejcsokoládé vagy étcsokoládé 8 dkg vaj Elkészítés: Alacsony hőfokon olvasszuk össze a tejszínt a cukorral és a vajjal. A kókuszreszeléket késes robotgéppel kicsit aprítsuk kisebbre, hogy jobban tapadjanak egymáshoz, ne legyen morzsolódó a desszertünk. Tegyük bele a kókuszreszeléket az összeolvasztott tejszín keverékbe, és főzzük kb 5 percig, majd tegyük egy zsírpapírral kibélel...

Nutella trüffel

Kép
A nutella az egyik kedvenc, szívesen készítem, hiszen a gyerekek kedvence, és ebben nincs semmi oda nem való dolog. Csak mogyoró, és csoki.  A házi nutella receptje itt található. És mivel általában tejpor is van itthon, házi sűrített tejet is tudok készíteni, hiszen alig kell hozzá valami, máris egy csomó áll a rendelkezésemre. Annak a receptjét pedig itt találod.  Egy fél óra alatt elkészítettem a nutellát, és más dolgom nincs is, mint a recept leírását követni.  Ezek a házi bon-bonok tökéletes díszei egy ünnepnek. Készítsük bátran. Nem gond ha nem egyformák, ha kicsit csárlék. Finomak, és ez számít. HOZZÁVALÓK: 10 dkg keserű csokoládé apróra vágva 2 evőkanál vaj 125 ml tejszín 125 ml nutella 1 teáskanál vanília kivonat 3 evőkanál rum 125 ml pirított mogyoró apróra vágva Gőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét, a tejszínt, a vajat és a nutellát. Addig keverjük, amíg teljesen sima lesz.  Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni. Ez kb 10 perc ...

Kefires-tepertős pogácsa

Kép
Állandó kihívás számomra a pogácsa sütése. Mindig olyan  vágyat érzek arra, hogy a világ legjobb pogácsáját készítsem  el. Be kell látnom ez egyenlőre vágy marad, nem mintha nem lenne finom amit készítettem, inkább úgy fogalmaznám  lesz még jobb is.  Viszont a kefir tökéletes választás volt hozzá, olyan igazi rugalmas, réteges tésztát sikerült vele  készíteni.  80 dkg liszt fele sima liszt másik teljes kiőrlésű liszt 30 dkg darált tepertő 1 teáskanál só   1 mokkás kanál őrölt bors 4 dkg élesztő 4 dl kefír 1 tojás sárgája szükség szerint + kefir vagy tejföl A lisztből a sóval, borssal, langyos kefirben felfuttatott  élesztővel, valamint a tojássárgájával kemény tésztát  gyúrunk.  Elnyújtjuk, és a darált tepertővel megkenjük.  Összehajtogatjuk, és fél órát pihentetjük. Ezután még  kétszer elnyújtjuk és közben hagyjuk szintén fél órát  pihenni. A h...

Fokhagymás pitabatyu

Kép
Valami új mindig kell. Új vagy sem, fokhagymásan még nem készítettem pitát, pedig szeretem magam készíteni ugyanúgy mint a tortillát, hiszen rövid idő alatt lényegesen finomabb kenyérfélét varázsolhatunk az asztalra. Elvégre hasonló az alapanyag, mint a kenyereknél, viszont mégis más. És ízre is más. Erről gondoskodik a fokhagyma. Eredetileg a fokhagymát szét kellene zúzni, és vízben áztatni egy éjszakán át, hogy alaposan át vegye az íz és illatanyagokat a folyadék, de tegnap én még nem tudtam mi lesz ma, így kicsit csaltam, de nem bánom, hiszen pont annyira lett fokhagymás a pita, amennyire kell. A töltelék az egyik legegyszerűbb, csirkemell, kétbögrényi fagyasztott vegyes zöldség, és finom feta sajt. Nem is szaporítom a szót, álljon itt a recept feketén-fehéren. Először feltesszük a csirkemellet és a zöldségeket főni, sós vízben, majd a pita kenyeret készítjük el, hogy amíg megkel, addig lesz időnk a töltelék elkészítésére. A töltelék hozzávalói: 1 cs...

Házi tortilla készítése

Kép
Ha szeretjük a csípős mexikói ételeket, ahhoz mindenképpen tortillát kellene fogyasztani. Nem mondom nagyon finom a friss puha kenyér is, de ha egyszer egy igazi házi tortillát eszel, nem is tudod mással elképzelni. Persze a tortilla nagyszerű kiegészítője lehet egyéb ételeknek is, így mindenképpen érdemes otthon készíteni, hiszen ki győzné a bolti termékekkel. Ráadásul még a bolti íze közel sem jár a valódihoz. Készíthetjük kukoricalisztből, a legjobbak a ropogós chips készítéséhez, de frissen is kitűnő az édeskés íze miatt. Készülhet csak búzalisztből, nos ez már inkább a kenyér ízével vetekszik, azért is szoktam kicsit vastagabbra nyújtani, és úgy sütni. És akkor készülhet sima liszt, és teljes kiőrlésű búzaliszt keverékével is, ami az és kedvencem, hiszen az íze páratlan. Fogyaszthatjuk frissen, melegen, de kihűtve, zacskóba téve akár 4 napig is friss marad, elég fogyasztás előtt kicsit melegíteni, és kész. Hozzávalók: 2 csésze liszt 1 ...

Zöldborsós csirkemell kakukkfüves cakkos metélttel

Kép
Ez a hét a borsók és a babok jegyében fog eltelni.  A tegnapi babgulyás után egy könnyű krémsajtos zöldborsós tésztaétel került sorra. hozzávalók: 1 db közepes csirkemell filé kb 35-40 dkg 1 fél fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 evőkanál olaj só bors 1 evőkanál házi vegeta vagy vegíamix 30-40 dkg zöldborsó 25 dkg krémsajt, vagy sűrű 20 %-os tejföl 1 evőkanál kukoricakeményítő metélthez: 30 dkg sima liszt 3 egész tojás 1 mokkáskanál kakukkfű Egy evőkanál olajon puhára párolok egy fél fej apró kockára vágott vöröshagymát. A csirkemell filét vékony csíkokra vágom, és megszórom durvára darált színes borssal, sóval, két gerezd zúzott fokhagymával. Amikor a vöröshagyma puhára párolódott hozzáadom a csirkemell csíkokat, és fehéredésig sütöm, majd a zöldborsót is beleteszem, megszórom egy evőkanál házi vegetával, vagy vegamixel,, ha szükséges utána fűszerezem sóval, borssal. Felöntöm vízzel, hogy éppen ellepj...

Babgulyás

Kép
Az elmúlt napokban a családdal rengeteg káposztát megetettem. Most egy másik növény kerül az asztalra. Ez pedig a bab, és a borsó. Elsőként a kedvencünk készül, a babgulyás. Még drága nagymamám készítette olyankor, mikor apukámat vártuk haza, hiszen neki is ez a gyengéje. 15 dkg füstölt szalonna 40 dkg sertés, vagy marhahús 40 dkg tarkabab 1 evőkanál zsír 1 fej vöröshagyma 1 evőkanál pirospaprika 1 gerezd fokhagyma paprika, paradicsom, vagy 1-2 evőkanál lecsó 1 sárgarépa 1 fehérrépa 3-4 burgonya zeller zöld, petrezselyem zöld köménymag, bors, só 1 kicsi babérlevél 1 tojással készült galuska A füstölt szalonnát kockára vágjuk egy evőkanál zsírt alátéve kisütjük a zsírját. Amikor szépen színt kapott, hozzáadjuk a vöröshagymát, amit megfonnyasztunk a zsiradékban, majd egy gerezd fokhagymát belenyomunk, és ahogy az illatát megéreztük, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Azután a húst, az előzőnap beáztatott tarkababot,...