Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: július, 2010

Hollandia

Kép
Férjemet most Hollandiába szólította üzleti útja. Ott kattintgatott, az irigység meg engem önt el, ahogy álmodozok, egyszer együtt megyünk oda. Ajándékok Hollandiából Ez a szívalakú kaktusz a kedvencem A tengerpart Épülő irodaház Ott is nyár van (bár nálunk most ez nem látszik) Mindenhol tisztaság, és ahogyan Ő mondta csend Csend és nyugalom A szélmalom már nem mindenhol jellemző Hollandiára. Azt mondja a férjem, úgy kellett vadászni rá, hogy egyet legalább találjon. Vajon azokat is utolérte a romboljuk le a múltunkat felfogás? Pedig, valami gyönyörűség A nyugalom mindenhol Ez a kép is arról az épületről készült, aminek az építésében közreműködnek. Ez pedig a repülő, amivel utaztak. Isteni színei vannak. Már messziről jól kivehető a rózsaszín eme árnyalata.

Boldog szülinapot Dettike

Kép
Mint korábban írtam, a lányom szülinapjára sugárpasztával bevont tortát szeretem volna készíteni, amihez természetesen én készítem a fondant. Mert ugye eredetileg (utána járásom alapján) ez a fondant. Elmondhatom isteni lett. Nagyszerű leírást találtam Tortaimádónál , ez alapján készítettem el. Köszönet neki. A hozzávalók: porcukor, zselatin, glicerin, kókuszzsír (nagyon világos sütőmargarinnal helyettesítettem) , víz nem igazán látszik, - de hát ez a jó, - ázik a zselatin lap a glükózszirup olyan állagú, mint a méz, még a színe is hasonló Ez pedig a végeredmény. A családnak tetszett.

zöldborsós sertéshús

Kép
Elképesztően finom a zöldborsó. Minden mennyiségben jöhet. A családom is így van vele, nem tudtam még olyan ételt főzni belőle, ami nem fogyott volna el. Ennyire kedvelt a zöldborsós fehérpecsenye. Természetesen finom pulykamellből, vagy akár csirkemellből is. Hozzávalók: 60 dkg sertéshús csíkokra vágva legjobb a pecsenye, de combból is kitűnő 40 dkg zöldborsó (friss, vagy mirelit) 1 kisfej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 3-4 evőkanál olíva olaj só bors kakukkfű A hagymát megfonnyasztom az olajban, hozzáadom a csíkokra vágott húst, amit fehéredésik pirítok benne. A szétzúzott fokhagymát hozzákeverem, és amikor megérzem annak illatát, beleteszem a zöldborsót, sózom, borsozom, megszórom kakukkfűvel, (én a friss kakukkfüvet szeretem, de természetesen a zacskós is megteszi, ) felöntöm annyi vízzel, vagy húslevessel, hogy éppen ellepje, és kb 15-20 percig párolom. Elég ennyi idő ahhoz, hogy puha legyen, mivel a hús vékony csíkokra van vágva. Persze mindig megkóstolom, mert ugye láttunk mi má...

Málnafagyi

Kép
A fagyi megy minden mennyiségben. A málna éppen az utolsókat teremte, legközelebb csak ősszel várhatunk tőle egy kis csemegét. Így a mai utolsó szemeket szeretném kiélvezni. Hozzávalók: 1/2 kg málna 1,25 dl glükózszirup persze megfelelő a méz, vagy a cukorszirup is 2,5 dl víz 2,5 dl tejszín, laza habbá verve A málnát összetöröm, kicsit alámelegítek, hogy a magok könnyen eltávolíthatóak legyenek. Leszűröm, és hagyom kihűlni. A vizet a sziruppal szintén összemelegítem, azt is hagyom kihűlni, azután a málnalével összekeverem, fagyi gépbe öntöm, amikor kezd szilárdulni, hozzáteszem a laza habbá vert tejszínt, és tovább fagyasztom. Azután az egészet megesszük, mert annyira meleg van, hogy szinte már elviselhetetlen. a színe, az állaga pont olyan ahogyan mi szeretjük a glükózszirup tökéletes a fagyihoz

Zöldséges csirkemell

Kép
Mindenek előtt 2 evőkanál olívaolajon megpárolok 30 dkg zöldborsót, 30 dkg karikára vágott sárgarépát, 10 dkg csiperkegombát. Közben egy lábasban megfőzök 60 dkg csirkemellet, amihez egy nagy csokor zöld fűszert kevertem. A zöld fűszer áll petrezselyem zöld, zsálya, zeller zöld keverékéből, amit természetesen apróra vágva tettem a vízbe. Hozzáadtam 2 babérlevelet, sót, borsot, és egy fej vöröshagymát egészben. Ezt kb. 30 perc alatt puhára főztem. azután felszeleteltem csíkokra, és hozzáadtam a már megpárolt zöldségekhez. A húst kivettem a fűszeres főzővízből, az ételbe csak annyi került bebőle, amennyi a húson rajtamaradt. Miután összemelegítettem a zöldségkeveréket a husival, kezdődött a fűszerezés java. 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál Worcester szósz, valamint 2,5 dl tejszín. Főtt rizzsel tálaltam. Úgy érzem, ez az egyik legjobb recept, amit valaha is egy újságból elkészítettem. Persze voltak már korábban is említésre méltó receptek, de bevallom őszintén, ritka alkalom, amikor a...

Keresztmami

Kép
Az én "Tündér Keresztanyám" Ma olyan emlékezős hangulatban vagyok. A kislányom ma ünnepli a születés napját, - a hétvégén meg is köszöntjük. - A bátyám hangját is hallanom kellett. - Tavaly találkoztunk azóta csak telefonáltunk. És eszembe jutott az én édes Keresztanyukám. Sajnos már nincs közöttünk. Sok éve annak, hogy a Mennyországból figyel minket. Onnan őrizi mindennapjainkat, és valljuk be sokszor csóválja a fejét, mert igen, még mindig előfordul, hogy valamit nem úgy csinálunk, vagy nem úgy teszünk, ahogyan azt kellene. De mindig szeretett minket. Feltétel nélkül. És igazából komolyan vette a "Keresztanyaságot" Boldog menyasszony, ugye milyen jó nézni.

Glukozszirup sk.

Kép
A lányom a jövőhéten ünnepli a születésnapját. Szeretném egy tortával meglepni, olyannal ami fondannal van bevonva. Még soha nem csináltam olyat. A pillecukorból készített fondan nem igazán nyerte meg a tetszésemet, mivel korlátolt a beszerzési lehetőség, a szín sem mindig olyan amilyet szeretnénk, nagyon macerás elkészíteni - (ez biztosan csakis az én rutintalanságom miatt van) - és igen csak borsos árat kreáltak a pillecukornak. 10 dkg közel 300 Ft, egy tortára kell majdnem egy kiló. Nem az én pénztárcámnak való. Sugarpasta bevonatot gondoltam a tortám tetejére, és én magam szeretném elkészíteni. Napok óta keresem a megoldást, bújom a boltok polcait, de nem találtam sehol glükozszirupot. A neten sincs igazi recept, sem magyar, sem pedig külföldi. A videókon látszik milyen az állaga, pont olyan, mint a méznek. Tehát ezt kell előállítani. A Rossmann -ban vettem glüközt, ehhez csak vízre van szükség, és szépen, mint a cukorszirupot be kell süríteni. Ennyire egyszerű. Az arányokat is na...

Sonkás - sajtos csiga

Kép
Először is elkészítem a kenyértésztát. A receptet megtalálod itt . Azután a megkelt kenyértésztát elnyújtjuk kb 1, 1,5 cm vastag téglalap alakúra, megszórjuk reszelt sajttal befedjük sonkával, esetleg a tetejére is szórhatunk reszelt sajtot, összetekerjük, 2 cm -es szeleteket vágunk a tekercsből, lapjával helyezzük sütő papírral kibélelt tepsibe, hagyjuk még egy félórát kelni, megkenjük tojássárgájával és megsütjük 180- 190 fokos sütőben. Elkészíthetjük kelt vajastésztából is amit minden boltban kaphatunk, vagy magunk készítünk gyors vajastésztát, amit bevert vajastésztaként is ismerhetünk. Hozzávalók a bevert vajas tésztához 25 dkg vaj 60 dkg liszt 2 dkg élesztő 6 dkg cukor 3 tojássárgája 3 és 1/2 dl tej só Minden hozzávalót a vaj kivételével a kenyérsütővel megdagasztatjuk, amikor már majdnem kész, beletesszük 5 dkg felolvasztott vajat és tovább dagasztatjuk. Kelesztjük. Azután téglalap alakúra elnyújtjuk. Három egyenlő részre osztjuk, de nem vágjuk szét, hanem a közepére kenjük a ...

Ribizlifagyi

Kép
                                                    leszemezzük, A ribizlifagyi a világ egyik leggyönyörűbb fagyija. - Fantasztikusan rózsaszín, és fantasztikusan finom. A gyümölcs maga a tökély. Pontosan a legtökéletesebben tartalmazza mindazt, amire szükségem van. Egyszóval, én szeretem a ribizlit még akkor is, ha nagyon macerás vele dolgozni. mert ugye a szemeket, gondosan le kell a szárról szedni. De csak azután, miután megmostuk a fürtöket. Jól össze kell törni minden egyes bogyót, hogy a lehető legtöbb lé kifolyjon belőle. Azután elkezdjük melegíteni, és a ribizli még több lét kienged magából, amit ha leszűrünk, és kihűtünk, a fagyi készítéshez már fel is használhatunk. Fogunk fél liter így nyert ribizlilét, összekeverjük 25 dkg cukorral, 2 dl finom, jó minőségű joghurttal, és 2 dl habbá vert tejszínnel. Ezt a folyamatot én mindig este végz...

Fagyizunk

Kép
Az én fagyigépem Kedvenc blogomat olvasva láttam, hogy másnak is vannak problémái a fagyi géppel. Én is sokat szenvedtem vele, mire elfogadható fagyit tudtam kreálni. Ehhez a recepteket Horváth Ilona szakácskönyvében találtam meg. Azok igaz 30-40 éves receptek, de tökéletesek. Minden káros segédanyagtól mentesek. Mindenkinek melegen, akarom mondani hidegen ajánlom Ízelítőnek a citromfagyi recept a következő: Hozzávalók 1 l vizet 30 dkg cukorral felforralunk, vagyis szirupot készítünk belőle és hagyjuk kihülni. 5 db citromnak a levét kifacsarjuk, és a kihűlt sziruphoz adjuk. Aki szereti reszelt citromhéjjal is ízesítheti. Hozzákeverünk egy tojás felvert habját, attól könnyű habos lesz. Természetesen 2 dl tejszínnel is készíthetjük, de akkor annyival kevessebb vízzel készítünk szirupot. Egy éjszakára hűtőbe szoktam tenni, és azután öntöm a fagyos gépbe. Egy félóra alatt isteni fagyi kerekedik. öt citrom kifacsart leve fél óra alatt ilyen az állaga Rómában igazi fagyit lehet enni.

Főzünk,sütünk, aszalunk

Kép
Elérkezett az igazi nyár. Remélem nagyon sokáig fog tartani. Ezerrel hozzákezdtem az aszaláshoz. Amit csak lehet mindent meg fogok szárítani, és be fogom zacskózni. Az almacsipsz a kedvencünk. Semmi más nem kell, csak alma. Vékony szeletekre vágom, és a tálcákon elhelyezem, hogy ne érjenek össze. Egy éjszaka alatt megszáradnak. Az almák már majdnem készen állnak

Boszi

Kép
Szintén egy szerzeményem. Ha az alját megnyomom, zöld folyadék fortyog benne. Mindenkitől elnézést, időközben a WEB albumból töröltem a képet, nem gondoltam, hogy innen is el fog tűnni