Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: június, 2015

Pappardelle csípős-részeges húsgolyóval

Kép
Szeretjük az olaszos ételeket, gyorsak, ízletesek. Legfinomabbak, amikor friss zöldségekkel készülnek. bár bevallom őszintén szívesen használom ilyenkor is a konzerv darabos paradicsomot, hiszen legtöbbször gyorsan kell, ilyenkor egy üveggel felbontunk és már készülhet is az ebéd. A tészták megvásárolhatóak hozzá, de ha magunk készítjük még tovább emelhetjük az értékét az ételnek. Én most 50 dkg liszt és 4 nagy egész tojás felhasználásával készítettem gyúrt tésztát.  Annak egy részét vágtam fel pappardelle-nek. a többi az asztalon szárad széles metéltként. A ragu hozzávalói 50 dkg csípős sütnivaló kolbász 4 ek olaj 1 nagy hagyma 1 1/2 tk só 1 tk olasz fűszerkeverék 1 tk frissen őrölt bors 1-1 piros, sárga, kaliforniai paprika 4 gerezd fokhagyma 1,5 dl fehérbor 30 dkg darabolt konzervparadicsom  2 evőkanál sűrű paradicsompüré 2 ek petrezselyemzöld 2 evőkanál bazsalikom személyenként 8 dkg pappardelle tészta A kolbászt kinyomjuk a bőréből kis ...

Málnahab

Kép
Gyakran nyúlok vissza gyermekkoromhoz, hiszen számomra felejthetetlen élmények történtek velünk. Szabadok voltunk, féktelenek, mindenben kanalak, de mégis egészen másak mint a mostani gyerekek. Persze a szülők, és nagyszülők is sokkal türelmesebbek voltak, hiszen a munkájuk mellett volt idejük kertet művelni, és a gyerekekkel játszani is. Sokat főztem nagymamámmal, ő tanított főzni. Neki köszönhetem, hogy szeretek, sürgölődni a konyhában. Ilyenkor júniusban rengeteg gyümölcs érik, ilyenkor a legzamatosabbak.  Nagymamám gyakran készített málnahabot. Mi gyerekek pillanatok alatt el tudtuk tüntetni, hiszen nagyon finom gyümölcsös édesség volt. Sokszor csak azért készült ilyesmi, mert nem tudta mit is csináljon hirtelen a sok tojásfehérjével, ami megmaradt, ha kalácsot sütött, vagy más finomságot, amihez csak a tojássárgáját kellett használni. Hűtőnk volt, de annak csak egy jégkocka tartónyi mélyhűtő része, tehát sokáig nem lehetett gyűjtögetni a fehérjét. Hozzávaló...

Meggyes lepény

Kép
Tegnap le kellett szedni a meggyet, hiszen tökéletes cukrozott meggy készítésére, ahhoz ugyanis a szépet érett, de még nem túlérett gyümölcs a legjobb. És valjuk be őszintén a többi meggyes befőtt, és étel készítésére is legjobb az érett gyümölcs, hiszen a cukor tartalma akkor a legmagasabb.  Mivel éppen babanézőbe mentünk ma délután, gondoltam kedveskedek a lányomnak egy kis meggyes lepénnyel, hiszen egy napja engedték még csak haza a babával a kórházból, biztosan jól fog esni neki ebben a melegben pár szelet enyhén savanykás, lágyan omló meggyes lepény. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és gyakorlatilag 1,5 óra alatt készen van a tészta összeállításától a sütéséig, hiszen amíg a tészta pihen, addig ki lehet magozni a meggyet. Hozzávalók: 45 dkg liszt 20 dkg vaj 2 db tojás 1 dl tej 5 dkg cukor 3 dkg élesztő csipet só  A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele egy kanál cukrot, és egy kiskanál lisztet, majd belemorzsoljuk az éles...

Gyors sajtos kifli

Kép
Gyors sajtos kiflit készítettem délutáni nasira. Talán egy óra az elkészítése, gondolom elfogyasztani sem tart sokkal tovább. Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg margarin 2 tojás sárgája 1 dl tej só kiskanál cukor 2,5 dkg élesztő töltelék: 3 tömlős krémsajt tetejére 1 tojássárgája 5 dkg reszelt sajt A lisztet kevés sóval, (mert a sajt is sós) és a margarinnal elmorzsolom. Közben a tejben a kanálka cukrot feloldom, majd az élesztőt belemorzsolom, és oldódásig kavarom. hozzáadom a margarinos liszthez, bele teszek két tojássárgáját, és összegyúrom.  10 percre hűtőbe teszem, majd közben előkészítem a krémsajtot. Levágom a végeit, és félre teszem. A tésztát 3 felé veszem, és kis cipókat formálok belőlük, majd egyenként 3-4 mm vastag téglalappá nyújtom. Egy-egy sajttal megkenem, és feltekerem. Azután pogácsa szaggatóval félholdakat szaggatok belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsibe teszek, megkenem pici vízzel hígított tojássárgájával, és resz...

Gyümölcsös morzsasüti torta

Kép
Egyik gyümölcs érik a másik után. Akkor a legfinomabb, amikor teljes érésében van, és akkor kell felhasználni.  Mindent nem lehet üvegbe tenni, mivel vagy éppen sok van még a kamrában, vagy pedig időd nincs, esetleg annyira kevés a termés, hogy nem érdemes vele kínlódni. Így vagyok most a fekete ribizlivel, ami még első évben terem. A bokrok kicsik, és nem is sok termés van rajta. A málna pedig még most kezd érni, az eprem viszont már éppen letermett, csak néhány késői gyümölcs kacsingat a levelek alól. Párom leszedte a kis érett ribizliket, és azokat a bogyós gyümölcsöket, amit még talált a kertben, én pedig némi mélyhűtött szederrel kipótolva, morzsasütit sütöttem belőle. Jó nagy tortaformában, hogy egy kicsit még ünnepibbé tegyem az első termést.  A morzsa süti recept a régi, hiszen ami jó, azon nem kell változtatni. Hozzávalók:  1 csésze = 2,5 dl 1 csésze cukor 2 3/4 csésze liszt 1 csésze hideg vaj vagy margarin 1 ...

Lóbableves

Kép
A lóbabról azt írják: Fehérjében és keményítőben gazdag magvai kiváló takarmányt és emberi táplálékot adnak. Nyugat-Európában és a Földközi-tenger menti országokban zöld hüvelyű állapotban is igen népszerű. A kifejlett, zsenge babszemekből kiváló saláta, püré, főzelék készíthető. Zölden vitaminokban és ásványi sókban gazdag. Érett magjából régebben lisztet őröltek vagy szárazbab-főzeléket készítettek. A száraz magban sok a fehérje, de nukleinsavak, szabad zsírsavak is vannak benne. Az őszi zöldségfélék jó előveteménye, mert nitrogénnel gazdagítja a talajt. Nagy zöldtömegével zöldtrágyázásra is kiváló. Az óegyiptomiak a lóbab fekete foltos fehér virágát „halálvirágnak" nevezték, s az igen tápláló magokból mindig tettek a sírokba is. Ugyanakkor tisztátalan növénynek tartották, mert a holt lelkek egyik fontos táplálékának ismerték el. Ezt a szokást a görögök és később a rómaiak is átvették: a halottak túlvilági utazásához babot is tettek melléjük. A lóbab, vagy egyes ...

Tekert pizza, avagy stromboli

Kép
Holnap utazunk, és mivel roppant unom már a szendvicset, gondoltam sütök egy sajtos, sonkás kiflit. De mivel nem akartam croissant sütni, a stromboli mellett döntöttem. Egy pizza tészta, amit sok finomsággal megtöltenek, fűszerekkel megszórják, azután feltekerve kell megsütni. Mi sem egyszerűbb ennél. Hozzávalók: 60 dkg sima liszt 1 cs. instant élesztő 4-5 dl víz vagy savó (én savót használtam) egy teáskanál cukor 2 teáskanál só 4 evőkanál olívaolaj Az élesztőt kb 1 dl langyos savóban vagy vízben, amihez egy teáskanál cukrot adtunk feloldjuk, és hagyjuk felfutni. A lisztet átszitáljuk egy tálba, én ilyenkor a sót is hozzá szoktam keverni, bár sokan mondják, hogy az élesztőt visszafogja, és csak később kellene hozzátenni, de leginkább elfelejtem olyankor, és azért teszem már az elején hozzá, nem szokott semmi gond lenni a tésztámmal. Majd egy  lyukat készítünk a közepébe. Ide öntjük a felhabosodott élesztőt, és az olajat, azután annyi savót vag...

Tzatziki mentával

Kép
Az uborka ilyen nagy melegben kitűnő hűsítőnek.  Főleg egy joghurtos öntettel, mint a tzatziki, enyhén fokhagymás, lehet készíteni kaporral, de én leginkább mentával szeretem Hozzávalók: 60-80 dkg uborka 3-4 dl görög joghurt 2-3 gerezd fokhagyma 1/2 citrom leve só, bors, menta vagy ízlés szerint apróra vágott kapor Két nagyobb uborkát hámozzunk meg, a magját kaparjuk ki, és a reszelő durva felén reszeljük le. Enyhén sózzuk meg, és hagyjuk állni. Közben készítsük el a mártást. Használjunk görög joghurtot, az jó sűrű, mint a tejföl, ámde mégsem annyira savanyú. Ha nem kapunk akkor csepegtessük le a hagyományos joghurt savóját, ez kb 2 órát vesz igénybe. Azután 2 gerezd fokhagymát reszeljünk bele, enyhén sózzuk, frissen őrölt borsot teszünk hozzá, majd apróra vágott mentalevelet keverünk bele. Ha szeretjük citromlét is adhatunk hozzá 2-3 evőkanálnyit. A besózott uborkának nyomjuk ki alaposan a levét, majd adjuk a mártáshoz, keverjük össze, és hagyjuk...