Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március, 2015

Zöldfűszeres fejes saláta joghurtos öntettel

Kép
Szerencsére már lehet kapni szabadföldi, vagy inkább fél-szabadföldi fejes salátát. Őstermelő ismerősöm hideg-fóliában termeszti a hónapos retek, és a zöldhagyma mellett. Tökéletes növénytársítás, és ez meg is látszik rajta, hiszen már a kinézete is csupa gyönyörűség. Ma a pirított májhoz készült egy finom saláta. Hozzávalók 2 személyre 1 nagy fej saláta 1 retek 3 zöldhagymaszár 4-5 szál petrezselyemzöld 60 ml majonéz 2 dl  joghurt só fehér bors A majonézt elkeverem a joghurttal, sózom, borsozom. A salátát megmosom, és falatnyi darabokra tépkedem, a petrezselyemzöldet apróra vágom, a hagymaszárat srégan felvágom. Összekeverem őket, és a joghurtos öntetet ráöntöm. Vékonyra reszelt hónapos retekkel megszórom, és tálalom.  Egy pirítóssal, és kemény tojással elfogyasztva önálló étel lehet

Joghurtos-tejfölös pogácsa medvehagymával

Kép
Tavalyelőtt kaptam egy csokor medvehagymát tövestől, vagyis hagymástól, amit elültettem a kertben, mára már meg-meg csíphetem a leveleit, hogy egy kis finomságot készíthessek.  Ilyen finomságnak számít a medvehagymás pogácsa, aminek készítésében még nem igazán vagyok gyakorlott, de szeretem a kihívásokat, szívesen kísérletezek mindenféle jóval. Ma egy joghurtos pogácsát gyúrtam, amit aztán margarinnal kevert apróra vágott medvehagymával kentem meg, és úgy hajtogattam.  Már süléskor gondoltam, hogy nagyon finom lesz, hiszen fenséges illat lengte be a konyhát. Hozzávalók: 1 kg liszt 25 dkg vaj, vagy margarin 2 tk só 3 dl joghurt 4 dkg élesztő 3 tojás sárgája 1 tk cukor 3 dl tejföl 1 nagy csokor medvehagyma 15 dkg vaj, vagy margarin tetejére: 1 tojás 5 dkg reszelt sajt 1 dl langyos joghurthoz hozzákeverem a teáskanál cukrot, és az élesztőt, hagyom, hogy felfusson. Közben a liszttel összekeverem a sót, és elmorzsolom benne a margarint, majd egy mély...

Gombás ragu csirkecombból

Kép
Ahhoz, hogy igazán ízletes csirkeragut készítsünk, legjobb a csirkecomb. Abból is a csirkecomb filé. Egyszerűen kicsontozható, hiszen semeddig nem tart két csontot kivenni, a bőrét vagy rajtahagyjuk, vagy ha  éppen   diétázunk, akkor lehúzzuk, ami szintén egy egyszerű művelet, és máris kész az egyik legjobb, legzamatosabb combfilé. Egy valamit azért ne feledjünk, a csirkemellel ellentétben ennek kevés a hirtelen sütés, párolást, vagy főzést is igényel, hogy valóban puha legyen. És akkor lássuk mi is kell egy nagyon gyors, ámde mégis finom csirkeraguhoz. 2 személyre Hozzávalók: 2 db kicsontozott csirkecomb 3 evőkanál tyúkzsír, vagy olaj esetleg más zsiradék 2 fej hagyma 4 szál szárzeller 1 közepes sárgarépa 10 dkg paradicsom püré 1 gerezd fokhagyma 20 dkg gomba só, bors A kicsontozott csirkecombot mossuk meg, és vágjuk kockára. Egy nagyobb serpenyőben melegítsük fel a zsiradékot, és pároljuk meg benne a kockára vágott hagymát, a felkarikázott sárga...

Gyors és finom avokádós tojáskrém

Kép
Elkönyveltem magamban, hogy nem szeretem az avokádót. Persze amikor megkóstoltam, tényleg nem ízlett hagymával, guacamole-nek elkészítve.  Azért a férjemnek évek óta készítem, és még csak a fáradságot sem vettem, hogy utána nézzek, van-e jobb elkészítési módja is. Gondoltam, avokádó, tojás, majonéz, só, bors rossz nem lehet, és bejött. Az egyik legfinomabb krém amit csak lehet ebből az egzotikus  gyümölcsből készíteni. Persze ízlések és pofonok. Hozzávalók: 2 evőkanál házi majonéz   3-4 keményre főtt tojás 1 avokádó só bors Mindent beleteszünk egy keverőpengés robotgépbe, vagy ennek híján tegyük egy tálba, alaposan törjük össze, majd keverjük darabosan krémesre.  Robotgépben, vagy késes aprítóban a pulzálóval keverjünk rajta párat. Akkor jó, ha krémes, de vannak benne avokádó és tojás darabkák is.  A sót és a borsot inkább kisebb adagokban adjuk hozzá, nehogy túl sós legyen, vagy túlborsozzuk.  Én két csipetnyit tettem a sóból...

Citromos túrótorta

Kép
Az egyik legkönnyebben elkészíthető torták egyike. A piskótát a már annyiszor elkészített, és mindig tökéletesre sült recept szerint készítettem, de mivel nagy kerek tortaformához mértem, így kétszeres mennyiséget tettem mindenből. Az eredmény így is tökéletes lett.  A piskóta receptjét megtaláljátok a blogon ITT ! A krémhez a következő hozzávalók kellettek: 50 dkg túró 1 csomag vaníliás pudingpor 1/2 liter tej 1 vaníliarúd kikapart magja 15-20 dkg porcukor (attól függ, mennyire édesen akarjuk készíteni. De édesítővel is tökéletes) 1 citrom reszelt héja és leve 1 evőkanál zselatin + kevés víz a feloldásához 2 dl habtejszín Legelőször a pudingot készítem el, a zacskón szereplő leírás szerint, de cukor nélkül. Folpack-kal lefedem, és a hideg kőre teszem a spájzban.  Amíg hűl a krém, addig a túrót szitán áttöröm, hozzáadom a porcukrot, a vanília kikapart magjait, a citrom héját és levét, majd alaposan összekeverem. Jó habosra kavarom, és kanalanként beledolg...

Hamburger balzsamos hagymamártással

Kép
Nagyon szeretem a hamburgert, de csak azt, amit én készítek. Friss marhahúst sikerült vásárolnom, gyorsan le is daráltam, mert napok óta emlegetjük a húspogácsákat. A legegyszerűbb módon készítettem el. 2 személyre 40 dkg darált marhahús só, bors 1 nagy gerezd fokhagyma A húst összekevertem a hozzávalókkal. Figyeljünk rá, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen, hiszen a hideg hús nem fog ilyen rövid időn belül megsülni. Amikor alaposan összegyúrtuk a húst a borssal és a sóval, valamint beletettük a zúzott fokhagymát, hagyjuk pihenni egy fél órát, hogy az ízek összeérjenek. Van, aki csak a fokhagymát gyúrja bele a húsba, és közvetlenül sütés előtt sózza, borsozza kívülről. Én még olyan módszerrel nem készítettem jó húspogácsát. Híve vagyok annak, hogy a fűszerekkel a húsnak össze kell érnie, hogy igazán zamatos lehessen. A húst osszuk 4 részre, és formáljunk belőle golyókat, majd lapítsuk el, de legalább 2 cm magas legyen, hogy sütéskor ne száradjon ki a hús...

Illatos narancsos csirke

Kép
A diétába beilleszthető, hiszen a diabetikus narancslekvár a titkos összetevője, ennek a finom keverve készre sütött ételnek. A hús választása teljesen szabad, hiszen tökéletes szárnyassal, sertéssel, marhával, sőt keményebb állagú hallal is el lehet készíteni. Akik nem fogyasztanak húst, bátran használjanak tofut. Hozzávalók: 50 dkg csirke mell 1,2 dl csirke húsleves 1 evőkanál kukoricakeményítő 2 evőkanál csökkentett nátriumtartalmú szójaszósz 1 evőkanál osztriga szósz, vagy használhatunk helyette sót 2 evőkanál diabetikus narancslekvár 1 evőkanál rizs ecet de használhatunk fehér borecetet is 1-1 teáskanál chili és zúzott fokhagyma 4 teáskanál lehetőleg repceolaj 1 evőkanál darált friss gyömbér 1 nagy fej vöröshagyma 1 kis piros kaliforniai paprika, kockázva 40 dkg brokkoli virág, (kb 4 csésze) főtt rizs a tálaláshoz Elkészítés: Keverjük össze a húsleves a keményítővel, a szója szósszal, a lekvárral, az osztriga szósszal (ez el is mara...

Rakott zöldbab

Kép
Nagyon kell figyelni a helyes táplálkozásra. Ezt juttatja eszembe minden vérvizsgálat. A vércukorszínt megemelkedése mutatja, hogy vissza kell fogni a finomliszt, és a fehér cukor fogyasztást. Egy kis diéta, és remélhetőleg visszatér a megfelelő szintre, azután pedig a mérték betartása fontos lesz. Meg kell tanulni nemet mondani, ami sajnos nehezebb mint gondoltam. A diéta elkezdése nem nehéz, csak a folyamatos betartása okoz gondot. Elcsábulok, mert szeretek főzni, és szeretek enni.  Éppen azért gondoltam, hogy éppen ideje elkezdeni diétásan sütni és főzni. A reggeli keksz már egy picike lépés az egészségesebb élet felé.  Ez a rakott zöldbab, szintén jól illeszkedik a diétába, hiszen tudjuk jól, hogy a negatív kalóriás ételek kiválóak, hiszen az emésztésük több kalóriát éget, mint amennyit tartalmaz. Persze a hozzávalók is úgy vannak összeállítva, hogy a megfelelő arányokat kövesse, így egy egészséges. mégis ízletes étel kerekedik belőle. Hozzávalók: 2 személyre 50...

Magos, teljes kiőrlésű keksz

Kép
Egy kis egészséges rágcsálnivaló. Természetesen mértékkel fogyasztva. Hozzávalók 230 g   teljes kiőrlésű liszt 115 g   búzadara ¾ teáskanál adalékmentes só 55 g   szezámmag 55 g  lenmag 55 g  tökmag  – durvára vágva 210 ml víz 1 evőkanál folyékony  méz 3 és fél evőkanál  növényi olaj  , plusz a tepsi olajozásához őrölt magok, vagy fűszerek, ha tovább ízesítenénk. Elkészítés: Egy nagy tálban keverjük össze a teljes kiőrlésű lisztet, búzadarát és a sót. Adjuk hozzá a szezámmagot, lenmagot és a tökmagot. Külön tálban, habverővel összekeverjük a vizet, a mézet és az olajat.  Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és keverjük össze egy közepesen kemény tésztát kapunk. Összegyúrjuk kb öt percig. Lefedve 20 percig pihentetjük. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és készítsünk elő 2-3 tepsit. Olajozzuk be, vagy béleljük ki szilikonos sütőpapírral. Olajozott munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát 3 ...

Nutellás kifli gyors vajastésztával

Kép
A házi nutella elkészítése sokkal egyszerűbb mint gondolnánk. Amikor már mindenki eltelt vele, akkor kezdjük a tésztákat, süteményeket tölteni vele. Ilyen ez a kifli is, amit egy gyorsan elkészíthető vajastésztával csináltam. Hozzávalók: 25 dkg vaj, de használhatunk margarint is, viszont legyen jó minőségű 45 dkg liszt 2 dkg élesztő 1 dl langyos tej 2 tojás sárgája csipet só nutella kb 10 dkg A vajjal dolgozzunk össze 20 dkg lisztet, tegyük félre A maradék liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a két tojássárgáját, és a tejben feloldott élesztőt, és alaposan gyúrjuk össze. Kicsit keményebb rétestészta állagúnak kell lennie. Nyújtsuk el, és a lisztes vajjal kenjük meg. Most tekerjük fel a tésztát, mint a csigáknál szoktuk, és nyújtsuk el téglalap alakúra. Hajtogassuk össze a szokásos módon először fentről az 1/3 részét hajtsuk le, majd az alsó 1/3 részt hajtsuk fel. Pihentessük 15 percig. Ezután 90 fokosan elfordítva újra kinyújtjuk, és összehajtjuk, majd ismét pihentetés...

Indiai vajas csirke

Kép
Már amikor a TV-ben  láttam  tudtam, ez csak finom lehet, és nem csalódtam.  Omlós hús, ízletes mártás, tökéletes összhang. Már tudom miért rajonganak érte annyian.  A főzésidőt leszámítva nem sok előkészületet igényel, érdemes elkészíteni. Hozzávalók 3 evőkanál. növényi olaj 3 nagy csirkemell, bőrrel és csonttal, de lehet a nélkül is  só és frissen őrölt bors 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva 4 gerezd fokhagyma, felaprítva 1 evőkanál. finomra reszelt gyömbér 2 evőkanál. paradicsompüré 2 tk. garam masala 2 tk. őrölt kömény 2 tk. kurkuma 1 1/2 tk. őrölt koriander 1/2 - 3/4 tk. cayennne bors , vagy chili, ki mennyire szereti fűszeresen 3 csésze csirkehúsleves 3/4 csésze paradicsompüré 1/2 csésze tejszín (nem főzőtejszín) 1 evőkanál vaj Elkészítés: Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben. A csirkét sózzuk, borsozzuk, és bőrével lefelé tegyük a serpenyőbe. Minden oldalán ...

Zabkása reggelire

Kép
A zabkása egy olyan reggeli lehet, ami tényleg egész délelőttre adó lendületet ad. Elkészítése egyszerű, és nagyon gyors. Mire felébred a gyerek, akkorra anyuka elkészítheti, hiszen 2-3 percet vesz csak igénybe. Hozzávalók: 2 dl tej 2 dl víz 2 dl zabpehely csipet só tálaláshoz méz, alma, fahéj. Vagy valamilyen aszalt gyümölcs, esetleg banán, narancs, vagy bármilyen más gyümölcs amit szeretünk. Laktóz érzékenyek használjanak csak vizet, vagy valamilyen növényi tejet, rizstej, kókusztej, szójatej. Elkészítése: A tejet a vízzel feltesszük forralni. Közben megpucoljuk az almát és kockára vágjuk. Amikor felforr a vizes tej, csipet sót adunk hozzá, és kevergetés közben beleszórjuk a zabpelyhet. Állandó keveréssel megfőzzük. Könnyen észrevesszük mikor van készen, hiszen besűrűsödik, és a színe is megváltozik, sőt az illata is kellemes édeskéssé válik. Egy tálba tesszük a tetejére halmozzuk a gyümölcsöt, megszórjuk fahéjjal, és kevés mézet csurg...

Gyors vajaspiskóta

Kép
Ha egy igazán gyors piskótára vágyunk, hamar az asztalra tehetjük a következő képpen készült finomságot. Adhatunk hozzá lekvárt, vagy gyümölcsöt, tejszínhabot, valamilyen édes sodót, de akár egy krémsajtból készült krémet is.  Megtölthetjük úgy, hogy kettévágjuk, és miután ízesítettük a két lapot egymás tetejére tesszük, de a tetejére is kenhetjük, és akár külön is tálalhatjuk. Fontos, hogy hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, hogy élvezhető legyen, hiszen sütőporral készült. Hozzávalók: 25 dkg szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin 20 dkg kristálycukor 4 egész tojás 40 dkg liszt 1 cs. sütőpor 2 dl tej A vajat a cukorral habosra kavarjuk, ízesíthetjük vaníliával, citromhéjjal, vagy narancshéjjal, majd a tojásokat egyenként hozzáadva, minddel alaposan eldolgozzuk Az utolsó tojás hozzáadásakor pár kanál lisztet is keverjünk hozzá, hogy a tojástól ne váljon a vaj külön. Ezután a lisztet alaposan elkeverjük a sütőporral, és három részletben belekeverjük a tojásos, cukro...