Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: 2012

Fahéjas almás palacsinta

Kép
Mivel a család teljesen besokallt a hústól, arra gondoltunk, ideje lenne egy kis palacsintát enni. A kamra polcain található pár kg alma, ezért a legkézenfekvőbb, hogy almás palacsintát süssünk. Alexám imád tüsténkedni a konyhában, ő volt a segítségem. A recept pedig egyszerű. 40 dkg liszt 3 egész tojás 1 evőkanál cukor 1 csipet só 1-2 reszelt alma 6-dl tej vaj, vagy olaj a sütéshez. A hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverjük és fél órát pihentetjük. Ne lepődjünk meg kicsit sűrűbb a tészta. Én az alma levét ki szoktam csavarni, de van aki azzal együtt keveri a tésztához. Szerintem minden képen finom. Vajon vagy olajon a szokottnál vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Fahéjas porcukorral megszórjuk. Melegen és hidegen is nagyon finom.  A tojás feltörése egy négy évesnek az egyik legklasszabb dolog Almával együtt kavarni egy kicsit nehéz, de egy nagylány megbirkózik ezzel a feladattal Alakul.... Sajnos a nagy igy...
Kép
Áldott Karácsonyt kívánok minden kedves látogatónak!

Karácsonyi csillagkalács

Kép
Karácsony kalács nélkül talán el sem képzelhető. Finom, puha, illatos, kívül ropogós kéreggel, csillagkalácsot készíthetünk egy nagyon egyszerű recept alapján, és karácsony reggelén a kakaó tökéletes kísérője lehet. A gyerekek rajonganak érte. Hozzávalók  500 g sima liszt 350 ml langyos tej 25 g élesztő 1 egész tojás 50 g vaj, vagy margarin 2 evőkanál cukor 1 csipet só 1 tojás sárgája a megkenéséhez kevés mák a megszóráshoz A lisztet tálba szitálom, a közepébe mélyedést készítek. A langyos tejben feloldom a cukrot, bele morzsolom az élesztőt, és hagyom felhabosodni. A mélyedésbe öntöm, hozzáadom a tojást, valamint az olvasztott vajat. Egy csipet sót szórok a lisztre. Az anyagokból sima kelt tésztát készítek. Fényes, hólyagos legyen, akkor jó. Duplájára kelesztem, azután a tálból kiborítva 12 részre osztom. Mindet kerek cipóvá formálom,  majd ellapítva bemetszést készítek a közepére, amin keresztül kifordítom a mellékelt ...

Géppel nyomott keksz

Kép
A 300. poszthoz érkeztem. Nem is gondoltam volna, hogy egyszer ezt is megélem.  Éppen ezért szeretnék kicsit nosztalgiázni. Tizen sok évvel ezelőtt, amikor megvettem a keksz kinyomót, rengeteget készítettem. Jobbnál jobb kekszek hagyták el a konyhámat. Megrendelésre hetenként 5-10 kg-ot gyártottam le, és mondhatom, minden csínját, bínját ismertem. Viszont a gyakorlatból könnyen ki lehet jönni, ha éveken keresztül hanyagoljuk a műveletet. Most, hogy a szekrény mélyén jártam, kezembe akadt a kinyomóm, és azonnal használni is szerettem volna. Az alábbi recept alapján készítettem el az első adagot. Terveim közé tartozik a régi recepteket elővenni, és elkészíteni, persze nem csak nosztalgiából. A karácsony jó alkalom, hogy több félét is készítsek. Hozzávalók:   1 csésze vaj, szobahőmérsékletű   ½ csésze 20%-os tejföl   1 csésze kristálycukor   2 teáskanál vaníliás cukor 1 tojás sárgája   3 csésze sima liszt   1/4 teásk...

Ablakos mézes

Kép
Régóta töröm a fejem, hogyan készíthetném el azt a mézeskalácsot, aminek a közepét ólomüveg szerű cukor díszíti. Vasárnap a TV-t nézve megvilágosodtam. A karácsonyi készülődés közepette, elárulták mindenkinek a titkot. Kemény cukorkát kell durvára törni és a kilyukasztott tésztát azzal megtölteni, és úgy megsütni. Ki kellett próbálnom, és a végeredmény fantasztikus lett. Nem mellékes, hogy a cukros rész is nagyon finom. Persze a díszítés még odébb van, de van még pár nap. Az alapreceptet évek óta készítem már sajnos nem emlékszem hol találtam, de nagyon jól bevált, és használom. 50 dkg porcukor 6 egész tojás 2 teáskanál szódabikarbóna 40 dkg méz 30 dkg margarin 1,5 kg liszt 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék vagy mézeshez illő őrölt fűszerek a saját ízlésünknek megfelelően 2 csomag töltetlen savanyú cukor Egy nagy tálban simára keverem a tojásokat a cukorral, hozzáadom a szódabikarbónát, és a mézeskalács fűszerkeveréket. Vízgőz fölött egyneműv...

Félbarna kovászos kenyér

Kép
            Akkor amikor elkészítettem az első kenyeremet, elhatároztam, lehetőségeimhez mérten magam sütöm a család kenyerét. Akkor fogalmazódott meg bennem az is, hogy az általam megsütött kenyerek, péksütemények elkészítésének módját papírra vetem, és megosztom másokkal is, hogy akik rászánják magukat a kenyérsütésre, minél több recept közül válogathassanak.                               315 g érett kovász       265 g teljes kiőrlésű rozsliszt       527 g finom búzaliszt         570 g víz       1/4 teáskanál instant élesztő       19 g só               Egy tálban összekeverünk minden hozzávalót, kivéve a sót.   ...

Narancslekvár

Kép
Vasárnap vendégeim voltak. Egy vödör narancsot kaptam a lányomtól, mondván, - vétek lenne kihagyni, hogy minden üzlet dugig van naranccsal.  Nagyon egyet értek vele. Nem is szeretném, ha narancs lekvár nélkül kellene várni a karácsonyt. Mert hát a kettő szorosan összetartozik. Nagyon szeretem a vékonyan levágott narancshéjat a lekvárban, gyerekkorom ízeit idézi fel bennem. Talán 12 éves lehettem, amikor először kóstoltam, és azóta is a kedvenceim közé tartozik. Nagyon egyszerűen készítem, semmi extra. Csak narancs, cukor, citrom, vagy citromsav. Mivel a nátha vírus miatt elfogyott a citrom, most citromsav került bele. És mivel a kamrában találtam még befőző cukrot, így kézen fekvő volt annak a felhasználása. Hozzávalók: 1250 g tisztított, filézett narancs levével együtt mérve 1 cs befőző cukor 2 mokkás kanál citromsav, vagy 2 db citrom tisztítva, filézve levével együtt 4 narancs vékonyan lehámozott héja 100 g kristálycukor 100 ml víz Elkészítés...

Mákos bojt

Kép
Egy orosz oldalon találtam már elég régen, és most jött el az ideje annak, hogy el is készítsem. Persze nem az eredeti recept, mert az el felejtettem leírni, csak az elkészítési mód az, ami ugyan úgy készül. Arra emlékszem, hogy kelt tésztát használt, és mák tölteléket, de szerintem ez lehetne sós töltelék is, pl sajt, vagy lekvárral megkenni, és dióval, vagy mogyoróval megszórni. A fantáziánktól függ, milyen bojtot készítünk. Hozzávalók 16 db-hoz: 325 ml tej 50 g vaj, olvasztott 1 tojássárgája 500 g búzaliszt 50 g cukor fél teáskanál só szárított élesztő (9 g) 25 g friss élesztő Tegyünk mindent a kenyérsütő üstjébe, és kapcsoljuk be a gépet, tésztakészítő programra. Várjuk meg, amíg a tésztánk duplájára kel, és lisztezett munkalapra vegyük ki. Osszuk 16 részre, formáljunk belőle zsemléket. Hagyjuk 15 percig pihenni. Ezután nyújtsuk el a zsemlénket vékonyra, kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg porcukorral összekever mákkal, tekerjük fel....

Osztott kenyér

Kép
Egy nagyon kellemes ízű és bélzetű kenyér, érdemes kipróbálni. Mivel a két vekni összenő kelés közben, a bemélyedés lehetett volna nagyobb, de mivel nem liszteztem be alaposan, így sajnos nem lett elég osztott. De azért higgyétek el nagyon finom. 1000 g kenyérliszt 60 g teljes kiőrlésű liszt 60 g teljes kiőrlésű rozsliszt 680 g víz 300 g búza kovász 24 g só 5 g instant élesztő (nem kötelező) A lisztet tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a vizet, és alaposan gyúrjuk össze. Fedjük le a tetejét folpackkal, és pihentessük 30 percig. Ezután adjuk hozzá a kovászt, a sót és az élesztőt, alaposan dagasszuk meg, és kelesszük a duplájára kb. 2-3 óra alatt. Közben félóránként nyomjuk ki belőle a levegőt. Ezután osszuk a tésztánkat kétfelé, és formázzuk meg hosszúkásra, majd tegyük egymás mellé a tepsibe, és hagyjuk ismét megkelni, ez ismételten 1-2 óra. Az utolsó órában alaposan melegítsük be a sütőnket, úgy 250 fokosra, és egy edénybe feltétlenül tegy...