Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január, 2018

Töltött burgonya kolbásszal-szalonnával

Kép
Ha egy igazán ízletes, gyors ebédre, vagy vacsorára vágysz, kóstold meg ezt a finom töltött krumplit. A kétszer sült burgonya krémes, a töltelékben a chorizo és a backon vagy ha magyarul akarom mondani a húsos szalonna, és a finom igazi füstölt kolbász fantasztikus harmóniát teremt. A tejföl összefogja az ízeket, a sajt pedig megkoronázza mindezt. Egyszóval felejthetetlen, de időről időre megismételhető ez a finom étel. Egy pohár sörrel, vagy egy finom száraz borral tökéletes igazán. A hozzávalók: fejenként egy közepesnél kicsit nagyobb burgonya 10-15 dkg finom, igazi füstölt kolbász chorizo, gyulai, csabai vagy igazi házi 10-15 dkg húsos szalonna bacon, kolozsvári, vagy igazi házi 1 dl tejföl só, bors 10 dkg reszelt sajt (keverjük bátran több féle sajtból) 1-2 kanál zsír vagy olaj A burgonyákat héjában megsütjük, kettévágjuk, és kikaparjuk a közepüket. A kikapart burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a kockára vágott kolbászt, és a szintén kockázott szalonná...

Brokkolis csirke üvegtésztával

Kép
20 perc alatt elkészül ez az autentikus kínai étel. A csirkemell mint korábban kifejtettem, nem egy igazán ízletes része a csirkének, viszont szépen szeletelhető, gyorsan átsül, hamar el lehet készíteni belőle az ételt. A brokkoli, a sárgarépa, a fokhagyma és a gyömbér igazán kellemes ízt kölcsönöz neki, sőt ha hozzáadunk némi szójaszószt és halszószt, fantasztikus ízkavalkád válik belőle. Hozzávalók: 2-3 csirkemell filé 1 kis sárgarépa 30 dkg brokkoli 2-3 evőkanál olaj 2 gerezd fokhagyma 5 cm gyömbér 3-4 evőkanál sötét szójaszósz 3 evőkanál halszósz ízlés szerint chilipaprika 1 csomag üvegtészta A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra, és a többi hozzávalót is készítsük elő. Pároljuk meg a brokkolit, és vágjuk kisebb darabokra. A répát, a fokhagymát, és a gyömbért vágjuk julienre. Egy wokkot, vagy egy magas falú serpenyőt forrósítsunk fel, tegyük bele az olajat, és pirítsuk meg benne a gyömbért, a fokhagymát, a sárgarépát,  majd adjuk hozzá a húst, és fehér...

Koreai reteksaláta

Kép
Csábítanak a hatalmas sörretkek az üzletek polcain. Sok internetes oldal tele van a belőle készült salátával. Én egy egyszerű koreai reteksalátával kezdem. Ez egy olyan salátaszerű étel, ami a julienre vágott retekkel kezdődik. Tipikusan fűszeres, leginkább chili paprika pelyhek, és egyéb ízesítők kerülnek bele, minta a fokhagyma, a sózott garnélarák, a halszósz. Néha cukor és ecet kerül bele, ahogy most is készül ez az enyhébb változat, amely igazán kellemesen frissítő, és különösen jól illik a húsételekhez, mint a mai autentikus kínai brokkolis csirkéhez, amelyet üvegtésztával készítettem el. Recept megtalálható itt . 2-3 nagy sörretek 1 db kis sárgarépa 3 evőkanál 10 %-os ecet 2 evőkanál cukor 1/2 teáskanál só A retket és a répát julienre vágjuk vagy káposztagyaluval lereszeljük. Megsózzuk, majd hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, majd alaposan összekeverjük. Hagyjuk legalább 30 percig pihenni, de sokkal ízletesebb az előző nap elkészített saláta.  Húsételek...

Halrudacskák házilag - burgonya csipsszel

Kép
S zeretem a halat  :)  , főleg a tengeri halat. Viszont a gyerekek csak a halrudacskákat, gondolom tele van glutamáttal (E631), és ettől mint tudjuk minden nagyon finom. Azért tennék egy kísérletet rá, Lexi mennyire fogadja el a házilag készített halrudacskákat, ami ugye csak hal és panír hozzávalókból áll. Mellé egy kis burgonya csipsz, ami szintén csak burgonyából készül, semmi keményítő, semmi ízfokozó, és csak kevés konyhasóval (h a szükséges) meghintve. Sőt még a majonéz is saját készítésű, friss tyúktojásból, és tényleg csak kapirgáló tyúk tojásból.  :   ) Hozzávalók: 60 dkg tőkehal filé 2 tojás 3 kanál liszt 15 dkg zsemlemorzsa só olaj a sütéshez A halat hagyjuk felengedni, és alaposan lecsepegni. Sőt még a rajta maradt vizet is itassuk fel papírtörlővel. Vágjuk halrudacska nagyságúra, enyhén sózzuk meg, és hagyjuk fél órát állni. Ezután lisztbe, tojásba, és morzsába mártva panírozzuk, és bő olajban kisütjük. Papírtörlőn leitatjuk az ol...

Kelkáposzta főzelék

Kép
Talán az egyik legfinomabb a főzelékek között, de lehet, hogy elfogult vagyok  hiszen bármikor meg tudom enni. Ma ez készült nálam, fasírozottal. Rém egyszerű a készítése, talán a kelkáposzta haza cipelése az, ami sokakat megriaszt az elkészítéstől, de higgyétek el megéri. Mire megsül a fasírt, akkorra a káposzta is finom puha lesz. Hozzávalók: 1 nagy fej kelkáposzta 2 gerezd fokhagyma 1-2 burgonya só bors köménymag borsikafű a rántáshoz zsír liszt pirospaprika A kelkáposztát felszeleteljük, a burgonyát megpucoljuk, felkarikázzuk, a fokhagymát lereszeljük, és egy lábasban vízzel felöntve feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köménymagot, a borsikafüvet, és puhára főzzük. Közben világos paprikás rántást készítünk, amivel, ha megfőtt a káposzta berántjuk. Kb. 5-6 percig még tovább főzzük, hogy kellőképpen besűrűsödjön, és a liszt íz elmúljon. Különféle feltétekkel tálaljuk.

Burgonyás sósrúd

Kép
Akár mindennap meg tudnám enni, annyira egyszerű és finom sós rágcsálni való került ma ki a konyhámból. Reggel még nem tudtam, hogy sütni is fogok. Gondoltam a tegnapi madártejből maradt annyi, hogy az ebédet levezessük valami finomsággal. De mivel a kicsi lánykánk tegnap gyengélkedett, változott a menü. Kellett valami könnyű a fájdalomtól meggyötört gyomrocskába. Nem eszi a bolti kekszeket, és ennek én nagyon is örülök, viszont sokszor jó lenne, mert azok között is vannak nagyon jó, és "egészségesebb" fajták. Így viszont a csirkepöriből párolt csirke lett, a galuska átalakult zöldséges bulgurrá, a madártejből kortyolt párat, de a sós ropogtatni való már nagyon is a kedvére termett. Tegnapról maradt kb 25 dkg tört krumpli. Direkt nem tettem bele semmit, egyszerű sós vízben főtt, a kolbász és a hurka mellé, annak a kisült zsírjával locsoltuk meg és kovászos uborkával ettük. Most nagyon jó lett a sósrúdba. Hozzávalók: 25 dkg tört főtt burgonya 50 dkg liszt 1...

Mediterrán töltött karaj

Kép
Mindenkinek boldog és sikeres új évet kívánok a 2018-as évre! Azt hiszen az egyik legszebb évnek nézünk elébe. Hoztam az év első receptjét, ahogy ígértem még szilveszter előtt.  A karajról mindannyian tudjuk, hogy nagyon látványos, hiszen kelleti magát, de önmagában egy száraz, és ízetlen hús. A belőle készült étel finomsága az elkészítési módban, és a hozzávalókban rejlik.  De ez a mediterrán töltött karaj finom lesz mert a spenót, a feta, a fokhagyma és az aszalt paradicsom szaftos, ízletes belsőt biztosít neki. Kívülről pedig egy igazi izgató édességet kölcsönöz neki a balzsamecet, a citromhéj, az oregánó, és a rozmaring, amiben az éjszakáját töltötte. A hús felvágásának is van több módja. Fel lehet szúrni, és megtölteni minden jóval, de jelen esetben szépen egy centi vastagságban körbeszeleteltem.  Az egész hús felületén terítettem el a tölteléket, de vághattam volna hosszában is a húst vékony lapra, és tehettem volna középen egy csíkban a töltelé...