Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: július, 2012

Cukkini tócsni chilis majonézzel

Kép
Manapság minden blog tele van cukkinis ételekkel. Süteményt, muffin, köretet, töltött cukkinit, és nem is győzöm felsorolni mennyi mindent készítenek belőle. Én egy kicsit csípős tócsni receptjét szeretném megosztani. Tökéletes vacsira.  A lényeg, hogy szinte minden megtalálható ami hozzá szükséges, mint már említettem terem nálunk cukkini. Hozzávalók  olaj a sütéshez 3 csésze reszelt cukkini 1 csésze kockára vágott hagyma 2 tojás 1 csésze sima liszt 1 teáskanál sütőpor 1/2 teáskanál chili por 1/2 teáskanál só 1/4 teáskanál bors 1 csésze majonéz ½ citrom leve 1/2 teáskanál chili por Elkészítés: Öntsünk másfél centi olajat egy serpenyőbe, és melegítsük fel legalább 170-180 fokra. Közben egy tálba tesszük a cukkinit, a hagymát, a tojást. Jól keverjük össze, hogy kicsit habos legyen. A lisztet keverjük össze a sütőporral, a chilivel, sóval, borssal, azután adjuk hozzá a cukkinis keverékhez. Keverjük össze. Kanállal szaggassuk bele a ...

Csirkemell tekercsek cukkinival és mozzarellával

Kép
Annyira jó, hogy egyre több zöldség kínálja magát a piacon. Nagy örömömre a kertem is egyre több mindennel hálálja meg a Párom gondoskodását. Mivel szívesebben cipelek haza egy nagy görögdinnyét, mint egy cukkinit,  ezért a komposzthalom tetején díszlő szépség alatt néztünk szét, hátha találunk valamit. Szerencsénk volt. Egy közepes méretű ránk kacsintott. Ebben a párás időben most már egyre több tököcske lesz leszedhető méretű.  A csirkemell a kedvenceim egyike, hiába mondják sokan, hogy ízetlen, száraz hús. Persze hogy száraz annak, aki nem tud vele mit kezdeni, mert csak bele teszi a serpenyőbe, és hagyja, hogy az a kis nedvesség és kisüljön belőle. De ha ízesíti, és csak addig süti, ameddig a csirkehúsokat feltétlenül meg kell sütni, egy ízletes ételt tálalhat. Ilyen ez a cukkinis csirkemell is, megbolondítva egy kis olasz ízzel, egy kis mozzarellával, a citrom meg csak azért kerül rá, mert fontos a csirkére, és persze a mediterrán hatás kedvéért is kell. hozz...

Grillezett padlizsán

Kép
  A mai napig nem tudom, hogy az idetelepült Bolgár-kertészek, vagy még a törökök voltak azok, - (nem is annyira lényeges, a fő, hogy itt van) - akik ezt a finom zöldséget elhozták nekünk, de legyenek áldottak, mert valami "csudajót" tettek vele nekem.  A legfinomabb ételek készíthetők belőle, és a húst lehet hanyagolni.  Valahogy úgy van ez, hogy ahogy az idő telik, egyre kevésbé rajongok a húsos ételekért, annál inkább kedvelem a zöldségeket, és a gyümölcsöket. Ez a grillezett padlizsán, szintén az interneten keringő finomságok egyike, és mint sok mást ezt is itt találtam.  Elkészítése roppant könnyű. Ez akár a kinti, akár a benti grillen elkészíthető, Sőt, a sütőben is tökéletesre sikerül. hozzávalók (4 személyre) 1 nagy padlizsán   3 nagy paradicsom, a vastagsága megfeleljen a padlizsán átmérőjének   200 g  feta, morzsolt   1/2 csésze friss bazsalikom   1/2 citrom leve   2 gerezd fokhagyma   ½  cs...

Édes chili szósz

Kép
Világ életemben azt hittem, hogy a chili szósz az csak csiliből van. Soha nem gondoltam, hogy több benne a paradicsom, mint a paprika. A fontos, hogy ne legyen benne, se mag, se héj, hanem az egész gyönyörű, selymes állagú, kicsit folyékony legyen.   Az sem baj, ha darabosan folyik, a lényeg, hogy az íze édes, savanyú, és lehetőleg, az én ízlésem szerint csípős legyen.  Egyszóval ez egy összetett valami, aminek a receptjét olyan sok helyen láttam már, mégis valahogy nem volt bizalmam egyik változatban sem. Most, viszont, hogy paradicsom nagyhatalom lettem, a 6 tő paradicsomomnak köszönhetően, adott a lehetőség, hogy kísérletezzek, és ennek meg is van az eredménye. Minden idők legjobb csili-szósza lett az enyém. 1   1/2 kg paradicsom, hámozva, magozva, apróra vágva 450 ml ecet 10%-os 500 g cukor 250 g vöröshagyma apróra vágva 350 g zeller nagyon apróra vágva 200 g paprika bármilyen színű húsos apróra vágva (ízlésünknek megfelelően csípős, vagy ...

Barackos krémsajtos szelet

Kép
Egészen komoly dolgok történnek a környezetemben, amiről egyenlőre nem szeretnék beszélni. Viszont a sütés és a főzés a konyhámban előtérbe került, ugyanis az unokáim nálam töltik a szünidő egy részét. A minap a "Kicsilánnyal" böngésztük a süteményeket, és itt bukkantunk rá az egyik  ígéretes  receptre. Elkészítve talán finomabb mint gondoltuk.  Hozzávalók 2 csésze sima liszt 1 csomag sütőpor 1 cs vaníliás cukor 1/3 csészevaj, szobahőmérsékletű 2 db tojás, 50 dkg õszibarack, kockára vágva 250 ml krémsajt, szobahőmérsékleten 1/3 csésze cukor 1 tk tiszta vanília kivonat Elkészítés  Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Olajozzunk ki egy tepsit vékonyan.  Egy nagy tálban keverjük össze a sütőporos lisztet, a vajjal és 1 tojással, villával keverjük egészen addig, amíg morzsaszerű nem lesz, és tegyük félre.  Nyomkodjuk a tésztamorzsát egy előkészített tortaformába, süssük 10 percig.  A félig sült tésztára teríts...

Roston sült gomba

Kép
Hozzávalók: 4-6 személyre 1 kiló vegyes friss gomba   2 gerezd fokhagyma, apróra vágva   1/2 csésze olívaolaj   Só és bors   1 teáskanál apróra vágott friss rozmaring   1 teáskanál apróra vágott friss zsálya   1/4 csésze apróra vágott friss petrezselyem   1 teáskanál balzsamecet Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 ° C. A gombának vegyük le a szárát és vágjuk nagyobb darabokra. Természetesen a földes fás részeket vágjuk le. Aprítsuk fel a gombafejeket is nagyobb darabokra... Keverjük  össze az olíva olajat, a fokhagymát, a zöld fűszerek. Egy nagy hőálló edénybe rakjuk, hogy elférjen benne a gomba. Keverjük jól össze az ízesített olajjal. Süssük kb 30-40 percig, vagy amíg megpuhulnak. Vegyük le a tűzről, és locsoljuk meg a balzsamecettel. Pirított kenyérrel az igazi, de bármilyen más hagyományos körettel is tálalható  

Csokoládés kókusz szelet

Kép
  A csoki is és a kókusz is a kedvenceim közé tartozik. Még tavaly találtam rá, és első pillanatban beleszerettem. Hogy is lehet nem szeretni, mikor annyi finomság keveredése. A házi sűrített tejjel készítve, amit megtalálsz itt , nem is kerül sokba. A tetejére csokimázat készítsünk, de ha sietünk olvasztott keserű csokit is tehetünk rá.    a tészta alap hozzávalók: 20 dkg vaj szobahőmérsékletű 15 dkg világosbarna cukor 60   dkg liszt ½ tk só Kókusz töltelék hozzávalók: 40 dkg cukrozott sűrített tej 40 dkg kókuszreszelék 1 tk vanília kivonat   Csokoládémáz hozzávalók: 10 dkg puha vaj 10 dkg porcukor 3 púpozott evőkanál kakaópor (magas kakaó tartalommal) 1-2evőkanál víz Elkészítés  Melegítsük elő a sütőt 180 fokra béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá a lisztet és a sót. Morzsának kell lennie. Legjobb robotgéppel készíteni, 2 perc alatt kész....