Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: szeptember, 2009
Kép
Három hét múlva hozzákezdek a nappalim felújításához. Egyenlőre még gondolkodom a színen. Éjt nappallá téve a internetet bújom, az inspirációért, de nem jön. Szívesen veszek minden ajánlatot. I begin the renovation of my living-room after three weeks. Onto equal one I am thinking about the colour yet. I bury myself in the internet day and night, for the inspiration, but does not come. I buy all offers with pleasure.
Kép
Édes kis mézeskalácsház Small sweet gingerbreadhause

Főzzünk valamit

Kép
Vajon mit is főzünk, ha nem fügét. Igen fügét még mindig. Reggelente még mindig 10-20 fügét találok a bokron. Már nem is tudom mit kellene vele csinálni. Így hát cukor szirupot készítettem, megfőztem benne a fügéket. Lecsepegtettem, megszikkasztottam. Bekapcsoltam az aszalót. A fügék második napja aszalódnak.  Rendszeresen meg kell forgatni a fügéket, és én minden forgatáskor lapítani kell rajta. Ez addig folytatódik, amíg a fügék alaposan összeaszalódnak. De a szirupban megfőzött fügét madzagra is fűzhetjük, és a szabadban is aszalhatjuk. Takarjuk le, hogy a legyek, bogarak ne szálljanak rá., és ahogy aszalódik, szárad, mindig szorosabbra kötjük a madzagot. Tartsuk az aszalt fügét száraz helyen. 

Tököt tökkel....

Kép
Csodálatos sütőtököt kaptam a kertszomszédunktól. Míg mi a "hasunkat süttettük" a nyáron, Ő csodálatos sütőtököket termesztett. Ebből részesültünk mi pár nappal ezelőtt. Így hát a hét vége a töké. Tegnap a párom kapott egy kis Tökpaszuly levest, jó kis adag lett a feléből, ma pedig az imádott tökös mákos rétest készítem el. Hozzávalók: » 80 dkg sütőtök » 25 dkg darált mák » 15 dkg porcukor - vagy édesítő » 1 kk. vaníliás cukor » zsemlemorzsa » 2 csomag kész réteslap vagy 1/2 kg leveles tészta A tésztát előkészítjük. A réteslapokat vajjal megkenjük, ha leveles tésztából készítjük azt kinyújtjuk késfok vastagságúra. A tököt meghámozzuk, feldaraboljuk, majd megfőzzük. Utána összetörjük, esetleg leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a mákot, a porcukrot - vagy az édesítőt, - és a vaníliás cukrot A lapokat meghintjük zsemlemorzsával, majd megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. Tetejét megkenjük olajjal, majd megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. I got wonderful pumpkin from our g...

Megint csak füge

Kép
Fantasztikus felfedezést tettem, isteni fügeborecetem lesz kb. két-három héten belül. Mint már említettem füge nagyhatalom lettem az idén nyáron . Amellett, hogy a környezetemben mindenkit fügével kényeztettem, egy csomó füge lekvárt is tettem el. A minap a füge chutney valami csodás lett, ezzel a chutney kedvelők táborát bővítem. Három üveggel a hűtőt terheltem, mivel ott tovább eláll. Kitűnő lesz a kacsasülthöz, libamájhoz, meg csak úgy, vajas kenyérhez. A fügebor készítés is a végéhez közeledik, valószínű, hogy a forrás a héten befejeződik, persze nem kereskedelmi mennyiségről van itt szó, csak az a pár literke, ami mondjuk elfogy jövő nyár végéig, persze nem napi rendszerességgel fogyasztva, csak kuriózumként. Szerintem kitűnő desszertbor, talán az aszú félékhez hasonlítanám, szóval a lefejtés már a párom feladata.

Füge chutney

Kép
A fügével már kezd betelni a család. Tizenkét üveg fügelekvárt tettem el. Különböző izésítésekkel, ennél többre már nincs a kamrámban kapacitás, viszont valamit kell tenni a terméssel. Végül is nem a madaraknak akarok fügét "termelni". hozzávalók 1 kg füge 2 ek semleges olaj pl repce, 1 nagy fej hagyma  4 cm friss gyömbér 2 db piros chili 20 dkg cukor 2,5dl almaecet 2 db citrom reszelt héja és kifacsart leve 1 marék mazsola 3 tk mustármag 1 rúd fahéj 1 rúd vanília ½ tk őrölt szegfűbors ½ tk só ¼ tk őrölt szegfűszeg Az olajat tegyük egy lábasba, és forrósítsuk fel. Az apróra vágott hagymát pároljuk meg, és adjuk hozzá a fűszereket, az ecetet, és mindent a legvégén a fügét. amit előzőleg megtisztítunk, és apróra vágtunk. Lefedve főzzük addig amíg a füge kezd puhulni. Kb 10-15 perc. ezután jó sűrűre főzzük, majd forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk a tetejét és fejre fordítva pihentetjük 5 percig és már mehet is a kamrába. A ké...
Kép
Valóban megérkezett az ősz. A kis fecskék tegnap még készülődtek, ma már mind elmentek. A reggelek már meglehetősen csípősek. Felfér a kiskabát. A virágokon a lepkék játszanak, gondtalanul, vidáman, mintha örökké élnének. A kert szegletében a szőlő kelleti magát, szinte érzem a számban az ízét, ahogy az édes lé csordogál a torkomon, lehunyom a szemem, átadom magam az élvezetnek. Imádom minden fajtáját, legyen az fehér, kék, vagy akár rózsaszín. Mind, mind édes mint a méz, az istenek eledele. Az ősz nem az elmúlás ideje, -biztatom magam- a z újrakezdés ideje. Újra kezdődik a nyüzsgés, gyorsan még telerakjuk a kamrát minden jóval, hogy aztán várhassuk a telet, mert ugye a gyerekek álma akkor jő el. Újra kezdődik a hallowen-re való készülődés, majd várjuk a Mikulás érkezését, a karácsonyi készülődés közben felcsillan a gondolat, hogy mindjárt itt az új év, az új tavasz pedig mindjárt megérkezik...... A képet kölcsönvettem a http://hauseofatt.com-tól The autumn arrived really. The litt...