Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: április, 2013

Sóska leves

Kép
Nem ám holmi mirelit sóskapüréből, hanem igazi sóskalevelekből készített leves. Ahogy régen ettük, mikor még a Nagymamám főzött. Egy csomag sóskát vettem a piacon attól a nénitől, akitől általában a zöldségféléket szerzem be. Tudom, hogy a hagyományos kertészkedés híve, és semmi olyat nem használ, amitől valami bajunk esne. Nem bio gazda, de tudja, hogy mit mivel vessen együtt, hogy ne kelljen vegyszereket használnia, és tudja, hogy ha mégis valami kártevő elszaporodna, mi az a természetben megtalálható dolog, legyen az növény, ásvány, vagy akár bogár, amivel vissza tudja szorítani, mert ahogy ő mondja, minden kártevő, és gomba ott van, ahol a haszonnövény is van, csak nem mindegy, hogy nekik adjuk a termést, vagy mi magunk akarjuk megenni.  A szerint kell cselekedni. Hozzávalók: ½ kg sóska 2 evőkanál vaj, vagy olaj csipet só ½  l tej ½ l víz 1 kanál liszt édesítő, vagy cukor A sóskát megtisztítjuk, a tisztítá...

Banános muffin

Kép
A muffin az a süti, amit nem lehet elrontani, és pillanatok alatt elkészül. Ahogy kigondoljuk, hogy egy muffint szeretnénk, 30-40 perc, és az asztalunkon van a finom süti. Szétnézek a hűtőben, a spájzban, és máris tudom, hogy milyen ízesítéssel készítsem. Valamikor nagy mestere voltam a készítésének, szinte minden nap sült a konyhámban valamilyen „tündértorta”. Az eper megjelent a piacon, és itthon senkinek nem kell a banán. Napok óta ott szenved a hűtőben, ideje kezdeni vele valamit. Ebéd és mosogatás után, amikor annyira megkívánsz valami édeset, csak azért, mert éppen nem tetszik a keksz ami a dobozban van, mi is lehet annál jobb, mint ebből a két banánból készített muffin. Hozzávalók: 11 dkg kristálycukor 11 dkg vaj 2 db egész tojás 2 db banán 17,5 dkg sima liszt 5 dkg kukoricaliszt 1 tk sütőpor 1 csipet só Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 ° C béleljünk ki egy 12 lyukú muffin sütőt. Keverjük a vajat és a cukrot egy ...

Sertés pörkölt petrezselymes tejfölös galuskával

Kép
Egy sima sertés pörköltet is gazdagabbá lehet tenni, egy kevés fantáziával. A családom férfitagjai egy jó disznópörire vágytak. Ám legyen. Elvégre a kérésük teljesítése természetes, hiszen minden reggel megkérdezem, mit szeretnének ebédelni, mire a legtöbbször az a válasz, - mindegy, csak valami finomat. Hogy vehetnék komolyan a reggeli kérdésemet, ha azt nem készíteném el nekik, amit éppen ki is mondtak. Tehát sertés pörkölt, akkor tehát galuska. Ha már galuska, akkor kicsit fel kell turbózni. Mivel lenne a legegyszerűbb, természetesen petrezselyem zölddel, de csak azért mert még a kertemben túl aprók a kapor szálak. Azoknak is eljön az ideje, de most a tavalyi fodros petrezselyem ontja a leveleit, őket kell használni. Sertés pörköltet szerintem nem egy nagydolog elkészíteni. Hozzávalók: 60 dkg sertés lapocka vagy comb 1 nagy fej vöröshagyma 2 evőkanál sertészsír pirospaprika só 1 db paprika 1 db paradicsom víz A kocká...

Teljes kiőrlésű zabos zsemle

Kép
     Régen sütöttem teljes kiőrlésű lisztből, de úgy gondolom éppen itt az ideje, ha az egészséges étkezést akarom követni.  Bár a fehér kenyér az, amit nem lehet túl szárnyalni, de remélem aki elkészíti ezt a zsemlét, rá fog eszmélni, hogy ez is igen finom. Hozzávalók: 3 ½ teáskanál szárított élesztő 3/4 csésze langyos víz 1/8 csésze cukor 1 csésze teljes kiőrlésű liszt 1 csésze zabliszt 1 csésze liszt 1 teáskanál só 2 evőkanál vaj 1/2 csésze tej olvasztott vaj a megkenéshez Tegyük a dagasztóba a vizet, a cukrot, és az élesztőt. Keverjük össze és hagyjuk állni 10 percig. Közben keverjük össze a lisztet a sóval, és tegyük félre. Olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a tejet, és enyhén melegítsük körülbelül 40 fokosra Öntsük a meleg tejet és a vajat a tálba az élesztőhöz, majd adjunk hozzá 2 1/2 csésze lisztet.  Kapcsoljuk be a dagasztót, és kevertessük egy percig. Miközben a mixer megy, fokozatosan adjuk ...

Gyúrt tészta "beépített" petrezselyemmel

Kép
A bolognai-hoz egy kis metéltet szerettem volna készíteni.  A tyúkjaim rendszeresen "csinálják" nekem a tojást, eladni kevés, felhasználni sok. Adva tehát, hogy tésztát gyúrjak. Mivel a petrezselyem levele most van a legszebb korban, gondoltam kipróbálom amit a múltkorában láttam. Egy pár kép volt, nagyon szép, a petrezselyem levél volt bele nyújtva a tésztába.  Gondoltam rém egyszerű a dolog, két vékony lap közé teszem, és együtt is nyújtok rajtuk egyet. Hát nem ennyire egyszerű. Ha vastagabb a szár, kiszakítja a tésztát. Tehát ügyelni kell, a vékony szárak kerüljenek csak bele.  Egyébként akkor is fel lehet használni, csak én vagyok ilyen akadékoskodó. Ha valami nem tökéletes, rögtön elégedetlen vagyok magammal. Hozzávalók 8 tojásos tészta 1 kg liszt 8 tojás 1 csokor petrezselyemzöld Nekem legegyszerűbb robotgéppel készíteni. A lisztet beleteszem, a tojást felütöm, és összehabarom. A gépet bekapcsolom, és hozzácsurgatom a tojást. Jól össze...

Laposborsó leves parasztsonkával, palacsinta balzsamecetes eperszósszal

Kép
A laposborsó nem a csicseriborsó, és nem is a felesborsó. bár sokan azt hiszik. Ez egy igen régi fajta, amelyet már nagymamáink is előszeretettel főztek. Hol füstölt hússal, hol a nélkül. Nem kimondottan diétás, de igen tápláló, ízletes étel. Gyermekkorom kedvencei közé tartozott, így gondoltam éppen itt az ideje, hogy felelevenítsem emlékeimet. A piacon találtam hétfőn egy nénit, aki állítása szerint mindig szokott eladásra is termelni. Igaz, hogy nem gazdaságos, de ő akkor is vet, mert ezt semmi mással nem lehet pótolni. Megkérdeztem ő hogy szokta főzni, azért is érdemes kutakodni, hátha megtudunk valami titkot, de elmondása alapján rá kellett döbbennem, hogy pontosan úgy, ahogy drága nagymamám készítette. Talán annyi a különbség, hogy egyikük galuskával, másikjuk csipetkével készítette. Azt tudom, hogy én nem szándékozom hozzá egyiket sem tenni, szerintem anélkül is elég laktató, és tartalmas lesz. Hozzávalók: 30 dkg laposborsó 30 dkg füstö...

Szecsuani csirkecomb filé barna rizzsel

Kép
Egy jó kis kínai receptet láttam minap a TV Paprikán. Véletlenül kapcsoltam, a gondviselés akarta, hogy lássam, mert nagyon könnyű, ámde annál finomabb. Egy próbánál többet ér. Variálni is lehet, zöldségek, no és persze bambuszrügy és babcsíra hozzáadásával még inkább kínai lesz a recept. 3 egész csirkecomb 3 evőkanál sötét szójaszósz 3 evőkanál világos szójaszósz 3 evőkanál rizsborecet 1 evőkanál méz esetleg cukor 2 evőkanál kukoricakeményítő 3 evőkanál olaj 3 gerezd fokhagyma 1 darabka friss gyömbér 3 szál újhagyma 4-5 egész chili Szükség esetén só A csirkecombokat kicsontozzuk, lebőrözzük, és kockára vágjuk. A szójaszószokat a rizsborecettel, a mézzel, és a keményítővel a húsra öntjük, és pár órát pácoljuk benne. A Wokkot, vagy egy mélyebb serpenyőt, felforrósítunk, beletesszük az olajat. A vékony szeletekre vágott fokhagymát, és gyömbért átpirítjuk benne, hozzáadjuk a bepácolt csirkehúst, és kevergetve, rázogatva, pirosr...

Citromos túrótorta

Kép
Fontos, hogy néha kedveskedjünk szervezetünknek. Az édes íztől nagyon nehéz megszabadulni, főleg ebéd után tör rám, hogy egy falat édes érintse az ízlelőbimbóimat. Egy jó és tartalmas leves után mi is eshetne jobban, mint egy túrótorta. A heti piaci napokon igyekszem olyan dolgokat vásárolni, ami nem tucat termék. Ott szerzem be a zöldségeket, gyümölcsöket, mézet, és természetesen a túrót, tejfölt. Heti két alkalommal, - mert itt vidéken csak kétszer van egy héten piac – szívesen megyek vásárolni, hiszen nem egy nagy üzletben fogok válogatni a tartósítószerek és az ízfokozók között, hanem igazi gazdáktól, igazi árút fogok venni. A piacon már csak egy néni árul túrót, ami szégyenletes, de ebben a világban, amikor a tejet minden féle másból gyártják, és azzal árasztják el kicsiny hazánkat, nem vethető a gazdák szemére, hogy nem tartanak fejőstehenet.  Az én gazdaasszonyom is azért hordja a piacra a tejtermékét, mert elmondása szerint az neki a heti szórakozás...

Zöldséges raguleves

Kép
Még tegnap kigondoltam ám, hogy mi is lesz a mai menü, mert ugye következetesnek kell lenni a mai világban. A tegnapi karajcsontból nagyszerű hús alaplé készült. Adva tehát egy finom zöldséges raguleveshez. A karaj húsából félretett 3 szelet tökéletes lesz arra, hogy a zöldségeken kívül hús is kerüljön a lábasba. Irány a piac, friss répa, petrezselyemgyökér, karfiol, karalábé, és a desszerthez finom házi túróért. A mai ebéd tehát gyakorlatilag a semmiből került az asztalra. Raguleves hozzávalók: 30 dkg sovány hús vékonyan felcsíkozva 3 evőkanál olaj 1 kis fej vöröshagyma apróra kockázva 2 evőkanál paradicsom kockázva 1 csapott evőkanál paprikakrém vagy egy fél fehérpaprika kockázva 1 db nagyobb sárgarépa 1 db petrezselyemgyökér 1 fej karalábé 1 kis fej karfiol 1 darabka zeller gumó só, bors, köménymag, tárkony, petrezselyemzöld hús alaplé, vagy víz 1-2 db burgonya egészben 3 dl tejszín, vagy tejföl, ízléstől függően 1 tojásból kav...

Egyszerű párolt hús vegyes körettel

Kép
A mai ebéd brokkoli krémleves , és ehhez kell valami finomat kitalálni. Rengeteg munka van kint a kertben, tehát nem szeretném az egész délelőttöt a konyhában tölteni, olyat kell főzni, ami gyorsan elkészül.  Tegnapról maradt egy félzacskónyi vegyes zöldség, fel kell használni, mivel nem szeretem a megkezdett mirelitet rakosgatni a frigóban.  Kicsit vissza kell fogni a nagy kajálásokat,- ugyanis néhány kilótól meg kell szabadulni, - úgy gondoltam tökéletes lesz pár szem burgonyával, és egy kis párolt hússal. Adott egy csontos karaj, csak ki kell csontozni, és máris vághatok belőle 2-2 szeletet. A csontból holnap lesz egy finom zöldséges leves, hogy az előírásoknak megfeleljen, és kellő képen beilleszkedjen a diétánkba. Ennyi előkészület után lássunk hozzá. Hozzávalók 50 dkg csont nélküli karaj szeletelve só, bors olaj 30 dkg vegyes zöldség (mirelit) 60 dkg burgonya petrezselyemzöld  (Én egy „intelligens” edényt használt...