Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január, 2011

Lekváros bukta

Kép
Lekváros bukta hozzávalók: 50 dkg liszt 2 evőkanál cukor 2 tojássárgája 5 dkg olvasztott vaj 3 dkg élesztő 3 dl tej szilvalekvár A hozzávalókat kenyérsütő gépben megdagasztatom, majd kb. 30-40 percig kelesztem. Azután vajjal megkent nyújtólapon elnyújtom, 8x8-as négyzeteket vágok belőle, amire egy-egy kanálka házi szilvalekvárt teszek. Ezután mintha gombócot szeretnék készíteni összecsípem a tésztát, megformázom és a gombócokat vajjal megkent tepsire rakom nem túl távol egymástól. Újra hagyom kelni, megkenem tojássárgájával, és előmelegített sütőben fél óra alatt megsütöm.

Diós kalács2

Kép
A diós kalács kuglófformában kisütve istenien sikerült. Merem ajánlani mindenkinek. A recept itt olvasható.

Röszti

Kép
Nagyon régóta nem voltan itt. Viszont a röszti arra késztetett, hogy népszerűsítsem őt. Az egyik kedvenc köreteim egyike. Nincs ezen mit tagadni. Hízlal vagy sem, imádom. Elkészítése roppant egyszerű, az íz pedig magáért beszél. Hozzávalók: 1 kg burgonya reszelve a reszelő nagy lyukú részén 1 db kis fej vöröshagyma, apróra felvágva 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva 1 db tojás liszt, amennyit felvesz, hogy összeálljon a massza só, őrölt bors, petrezselyemzöld apróra vágva olaj a kisütéshez Miután a burgonyát lereszeltük, mindig várjunk annyit, hogy levet eresszen, sőt én ki szoktam a levét nyomni, megvárom amíg a keményítő a tál alján összegyűlik, leöntöm róla a lét, és a reszelt krumplihoz adom a keményítőt is. Beleteszem a hagymát, a fokhagymát, a tojást, a fűszereket, és annyi lisztet, hogy összeálljon a massza, azután 5-10 percig pihentetem. Ez alatt az idő alatt az olajam felforrósodik, és kanállal beleszaggatom, hagyom, hogy pirosra süljön, kiszedem, papírtörlőn lecsepegtetem, és l...