Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: május, 2013

Hamantaschen szilvalekvárral

Kép
Amikor a hűtőszekrény takarítom rengeteg felbontott lekvár maradék kerül a kezembe. Igazából egy-két evőkanálnyi lehet bennük, de vétek lenne kidobni.  Előfordul, hogy mikor egy kis édesre vágyom, a mai napig is szoktam egy szelet lekváros kenyeret elmajszolni, már régen nincs divatban az általunk lekváros deszkának emlegetett finomság.  Valahogy nem trendi. De még ennek ellenére is tele a bontott darab  lekvárokkal  a hűtő.  A darab lekvároknak legjobb felhasználási módja, egy zsidó sütemény, a Hamantaschen készítése. Bevallom őszintén én alakítottam a recepten, így ez már csak kinézetében olyan, mint zsidó őse. Persze készíthetjük a süteményünket sósan is, akkor a cukrot elhagyjuk, és picivel több sót adunk hozzá, és valamilyen sós töltelékkel, például karamelizált lilahagyma és kecskesajt keverékével, vagy reszelt sajtot és apróra vágott sonkát kevés tejföllel, vagy krémsajttal keverünk össze borsozzuk és ezt tesszük a tészta közepére...

Citromos csirke

Kép
Azon gondolkozom, mi lehet az oka annak, hogy már a rajongásig szeretem a citromot. Ha a csokoládé és a citrom közül kellene választani, azt hiszem, én a citromot választanám, bár óriási dilemma, hiszen a csokoládét is nagyon szeretem. Pesten dolgoztam, amikor az első citromos csirkét kóstoltam. Kellemes íze sokáig megmaradt emlékeimben, mígnem egyik szabadnapomon megleptem magam egy jó adag saját készítésű citromos csirkével. Recept nem lévén, a fantáziámra kellett hagyatkoznom, és azóta is így készítem.Finomabb lett, mintha Martha Stewart, vagy maga Sthal Judit készítette volna. A comb az egyik legfinomabb része a csirkének. Sütve vagy párolva, valamilyen körettel tökéletes ebéd vagy vacsora válik belőle. Most én is ezt a részét választottam a citromos csirkéhez. Mivel nem csak a sima héjú citromot lehet kapni, hanem azokat a békebeli rücskös héjú gyümölcsöket is, ami sokkal ízletesebb, vastagabb a héja és talán éppen ehhez az ételhez lett kitalá...

Csokoládés piskóta friss eperből készült krémmel

Kép
Csokoládés piskóta, eperből készült krém, mi kell más. Gyorsnak éppen nem mondható, ámde annál finomabb. A friss eperből készült krém, az apró epermagoktól izgalmas, de cseppet sem zavaró roppanása, a csokoládés piskótával való harmonizálása teszi különlegessé. Hozzávalók 5 egész tojás 4 evőkanál cukor 1 cs vaníliás cukor csipet só 3 evőkanál olaj 5 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt 1 cs sütőpor 3 evőkanál kakaópor A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot majd az olajat. Beletesszük a lisztet, a kakaót és a sütőport. A tésztát sütőpapírral bélelt, vagy margarinnal kikent sütőlapra simítjuk, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Közben cukor szirupot készítünk 5 evőkanál vízből és és 5 evőkanál cukorból, és a kisült tésztát ecsettel átkenjük ezzel a sziruppal. Akkor jó, ha a szirupot mind beitta. Hagyjuk teljesen kihűlni. Elkészítjük a krémet. Hozzávalók: ½ kg eper ½ l víz 1...

Resztelt máj

Kép
Fontos hogy a táplálékunk az egészségünket szolgálja. Tudom, sokan viszolyognak a belsőségek fogyasztásától, gyanakodva méregetik őket. Pedig a máj amellett, hogy nagyon finom, nagyszerű vitaminforrás. Bőven van benne A-vitamin, B és C-vitamin, sőt nagyszerű kálium és kalciumforrás. Ezen kívül tartalmaz folsavat, vasat, és cinket is. Tehát fontosnak tartom, hogy az étrendünk tartalmazzon májat is. Sokkal jobb, ha természetes közegből nyeri a tápanyagot, mint ha szintetikus táplálék kiegészítőket habzsolnánk. Nem heti, de havi rendszerességgel elkészítem a családomnak a májat.  Mivel egyre több újburgonya jelenik meg a piacon, aminek az íze tovább fokozza a jól elkészített belsőség élvezeti értékét, adott, hogy egy kis resztelt máj kerüljön az asztalunkra, finom főtt köményes újburgonyával. Hozzávalók: 60 dkg sertés vagy borjúmáj 2 nagy fej vöröshagyma olaj só,bors, pirospaprika A májat megmosom, megszárítom, és vékony csíkokra sze...

Lasagne teljes kiőrlésű lisztből

Kép
Az olasz, és olaszos ételek egyik gasztronómiai csodája a lasagne. A szósz, a besamel, a tészta és a sajt csodálatos harmóniát alkot. Nem először készítem, és nem is utoljára. Most viszont teljes kiőrlésű lisztet használtam, mert a friss tészta szerintem ebből a legízletesebb a mártással készülő ételekhez. Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 3 db egész tojás 1 evőkanál olívaolaj A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, sima és fényes legyen, majd letakarva 30 percig pihentetjük. Ekkor 6 darabra vágjuk, és a tésztagéppel a 6-os fokozatig nyújtjuk. Természetesen nyújtófával is el lehet nyújtani. Én nem vagyok annak a mestere, így marad a gép. Legyen a tésztánk egyenletesen vékony, vágjuk fel akkora darabokra, hogy majd a tepsibe tudjuk rétegezni. Én erre 23 cm széles tepsit szoktam használni, olyat, aminek elég magas a pereme. Míg a tésztánk pihen, az idő alatt elkészítjük a besamelt. Hozzávalók: 2 evőkanál vaj 2 evőkanál liszt 5 d...

Zöldséges vagdalt sült polentával

Kép
A fasírt az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel. Szeretem, gyors, és nagyon finom. Hogy ne csak a krumpli és a rizs legyen a kísérője, úgy döntöttem egy kis kukoricadara pont jó lesz ehhez a zöldséges vagdalthoz. Hozzávalók: 60 dkg darált sertéshús 15 dkg kenyér vagy zsemle 25 dkg mirelit mexikói vegyes zöldség 1 kis fej vöröshagyma 2 gerezd zúzott fokhagyma 1 egész tojás só bors tej vagy víz a kenyér áztatásához olaj a sütéshez A kenyeret megáztatjuk a tejben, esetleg vizet is használhatunk, alaposan kicsavarjuk. Használjunk szikkadt kenyeret vagy zsemlét, mert a friss csomós lesz, és nem lehet alaposan elkeverni a hússal. A húshoz adjuk az egész tojást, a kicsavart kenyeret, a zúzott fokhagymát, a nagyon kis kockára vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, és bele keverjük a mexikói zöldségkeveréket. Ha módunkban áll engedjük kiolvadni, de nem feltétlenül muszáj. Hagyjuk kicsit, hogy összeérjenek az ízek.  Közben készí...

Fokhagymás krumplileves kolbásszal

Kép
Gyermekkorom rémálma a krumplileves. Ma már felnőtt fejjel visszagondolva, talán azért nem szerettem, mert én nem vagyok leveses.  A férfiak viszont valamilyen rejtélyes okból kifolyólag igénylik a leveseket. Arra gondoltam, egy jóízű krumplileves finom házi füstölt kolbásszal megfelelő étel lesz a palacsintával, ezen a kicsit borongós tavaszi napon. Hozzávalók: 60 dkg burgonya 30 dkg házi füstölt kolbász 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál zsír, vagy olaj 1 evőkanál liszt ½ teáskanál pirospaprika 1 szelet tv paprika ½ paradicsom só esetleg ételízesítő Vega mix petrezselyemzöld A zsiradékból és a lisztből kicsit sötétebb rántást készítünk, amihez a tűzről levéve hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, és a pirospaprikát, vigyázzunk, hagyjuk kicsit visszahűlni mielőtt hozzáadnánk, nehogy megégjen. Ezután beletesszük a megtisztított, kockára vágott burgonyát, felöntjük vízzel, sózzuk, esetleg kevés Vega mixszel ízesítjük,  ...

Sajtos tarja

Kép
Mi sem egyszerűbb annál, mint hogy egy jó szaftos hús kerüljön az asztalunkra.  Nem kell mindig a sovány húsokat enni. A tarja, valljuk be őszintén, az egyik legjobb része a sertésnek. A sovány és a zsíros részek, pont a megfelelő mennyiségben találhatóak meg benne. Ha ezt az ételt adjuk a párunknak, bizonyára nem fogja azt gondolni, hogy mindenképp át akarjuk formálni a testét, és az ízlését. Azért ha módunk, és lehetőségünk van rá válasszunk mangalica tarját, abban ugyanis sokkal kelesebb koleszterint talál a szervezetünk, így egészségesebb a fogyasztása. Hozzávalók: 4 személyre 4 szelet közepesen vastag tarja só, bors, Vega mix fűszerkeverék 4 dl tejföl 20 dkg füstölt sajt ½ dl olaj A megmosott hússzeleteket papírtörlővel letörölgetjük, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk, a Vega mixel.  Ha nem Vega mixet használunk, hanem más ételízesítőt, - mert mondjuk, még nem cseréltük le a másikat – a sózással legyünk óvatosak...

Olasz saláta öntet

Kép
Nagyon szeretem az olasz salátákat, sőt az olasz ételek a gyengéim. Amikor Olaszországban voltam, ott ettem nagyon finom salátákat. Egyszerűen elkészített saláta félék voltak benne, egy kis endívia, egy kevés ruccola, és más számomra ismeretlen fajta, persze mindenből csak egy kevés, de az öntet ami rá került valami csodás volt. A fűszer keverék, ami az öntetbe került, az ottani pincér elmondásán alapult, persze, amennyire értettem, de annyira hasonlóra sikerült, hogy én is elcsodálkoztam. Először az olasz fűszerkeveréket készítjük el, és azután az öntetet. Hozzávalók: 2 evőkanál szárított bazsalikom 2 evőkanál szárított majoránna 1 evőkanál szárított fokhagymapor 1 evőkanál oregánó 1 evőkanál kakukkfű 1 evőkanál rozmaring 1 evőkanál pirospaprika A fűszereket alaposan összekeverjük. Természetesen nem csak a saláta öntethez használhatjuk fel, nagyon megfelelő a pizzához, a paradicsomszószhoz, olaszos sültekhez, és természetesen salátaöntet...