Palóc leves





Telkibányán ettem először palóc leves. Egy nyári tábor úgy sikeredett, hogy az első naptól az utolsó napig szakadt az eső. Nem tudtunk menni szinte sehova, így a nap nagy részét a konyhába töltöttem, ott segédkeztem a tábor szakácsának, akit nagy tisztelet övezett. 
Nem is csoda, hiszen a gyerekeknek főzött az iskolai menzán, és nem is akárhogyan. 
Pali bácsit a mai napig emlegetjük, és ezzel bizonyára nem csak mi vagyunk így. Bár akkor még nem nagyon érdekeltek a fortélyok, a receptek, hiszen mit is csináltunk, gyorsan felkeltünk elintéztük a reggeli rutint, a gyerekeket útba indítottuk, majd rohantunk dolgozni, aztán irány a gyerekért, gyors bevásárlás, még gyorsabb vacsorakészítés, közben a gyerekek a leckét mondták fel, majd fürdés, mese, fekvés, és ez hétfőtől péntekig folyamatosan hétről-hétre, évről-évre. Annyira bánom, hogy akkor nem faggattam ki a készítés csinnyát-bínnyát, ezekre mind magamnak kellett rájönnöm. De sikerült.



Hozzávalók
40 dkg sertéslapocka
50 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
20 dkg sárgarépa és fehérrépa vegyesen
1-1 zöldpaprika és paradicsom
vöröshagyma
1/2 dlhttp://gemadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?l=8/id=olKb6T8ziOJ0RISupImrKMdvfZuwy.uHjf.0kuYKgCP.g7/stparam=nddeiwlrwr/fastid=1224979098645832145http://ghu.hit.gemius.pl/_%5bTIMESTAMP%5d/redot.gif?id=AqKbi6bLQ.bxmtdrQeAej5ZznO3RANhtT1BN5smDSYz.67/fastid=2305843009233997584/stparam=smkrlnlkrg olaj
2-3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
tárkony
őrölt bors
majoránna
csipet kömény
őrölt paprika
1 csokor petrezselyem
2-3 dl tejföl
1 evőkanál liszt
2 evőkanál ecet

Elkészítés:
Úgy kezdem, mint egy pörköltöt. A vöröshagymás kockára vágom, az olajon megfonnyasztom. Hozzáadom a szétnyomott fokhagymát, a pirospaprikát és a kockára vágott húst. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Sózom, borsozom, és a fűszereket hozzáadom, félpuhára főzöm. 
Ekkor beleteszem a zöldbabot, a kockára vágott répát, és a petrezselyem gyökeret, felöntöm vízzel, és 10 perc után beleteszem a burgonyát, és készre főzöm. 1 tojásból és 10 dkg lisztből galuskát kavarok, amit beleszaggatok a levesbe.
 Főzöm öt percig, majd a tejfölt a kanál liszttel simára keverem, a levesből, merített lével felhígítom, és beleöntöm a többi levesbe. 10 percig ismét főzöm, hogy a lisztes habarással forrjon, és ez által a liszt ízét elveszítse. 
Megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük a felsorolt fűszerekkel. 2 kanál ecettel kellemesen pikánssá savanyítjuk. 
Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és tálaljuk.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Madre kovász készítés

Füge befőtt

Tepertős pogácsa élesztő nélkül