Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: július, 2015

Sütinyalóka sütő első próbálkozás

Kép
Rendszeresen lesem a piacon az "Ócskásokat" Most egy számomra még ismeretlen sütőt találtam, ami remélem beválik, és akkor a gyerekeknek jó kis sütiket tudok majd sütni. Sokan ajánlották a muffin tésztának a receptjét, biztosan ki fogom majd próbálni, de azt hiszen legelőször egy vajas piskóta receptje lesz az első próbálkozásom tésztája. Egyrészt úgyis akarok egy kis szederkrémes tortácskát készíteni, és azt vajas piskótával gondoltam. Hozzávalók  1 csésze = 250 ml 1 1/2 csésze liszt 1 teáskanál sütőpor 1/4 teáskanál só 12 dkg lágy vaj 1 csésze cukor 2 egész tojás 1 csomag vaníliás cukor  1/2 csésze tej A lisztet a sütőporral, és a sóval átszitáljuk, félre tesszük. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral kikavarjuk, jó habosra, majd a tojásokat egyenként hozzáadva, azzal is alaposan eldolgozzuk. Beletesszük a tejet, és simára kavarjuk, majd 3 egyenlő részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket. Ekkor már igyekezzünk minél rövidebb idő alatt összedolgozn...

Mikróban szárított fűszernövények

Kép
Tegnap egy főzős csoportban egyik kedves csoporttag bemutatta, milyen szép szárított fűszereket készít mikróban. Viszont a trükköt még nem árulta el. Én viszont nem tudok várni, mindent akarok mielőbb tudni. Ez olyan mánia nálam. A lényeg, ma szedtem némi lila és zöld bazsalikomot, és kipróbáltam.  Azt sejtettem, hogy papírtörlőt használjak, viszont nem tudtam, hogy hogyan. Csak alá, vagy csak fölé, vagy esetleg alá is felé is, és mennyi ideig legyen bent. Kipróbálta így is  úgy is. 10 perc kísérletezés után tutira sikerült. Szép szín, kellemes illat. A trükk pedig a következő: A bazsalikom leveleket megmossuk, megszárítjuk,levelekre szedjük, két papírtörlő közé tesszük, és egy percre 800 W-on megszárítjuk. A kész fűszernövényt aprítjuk, vagy összemorzsoljuk. Légmentesen záródó edényben tartjuk felhasználásig.

Fügés-túrós pite

Kép
Egy gyors pite a vasárnapi ebéd mellé. Jó, jó persze nem csak a vasárnapi ebédhez, hanem bármikor, amikor szerint csak rákívánkozunk valami gyümölcsös finomságra, készítsük el ezt az egyszerű pitét. Alig van szükségünk valamire, hiszen a tészta egy egyszerű pitetészta,  Hozzávalók: 1 1/4 csésze liszt 1/2 teáskanál só 1/4 teáskanál cukor 12,5 dkg vaj esetleg margarin 1/4 csésze jeges víz A lisztet mérjük ki Egy tálba. 1 csésze = 2,5 dl, Majd adjuk hozzá a sót, a cukrot, és az ujjunk begyével gyorsan dolgozzuk össze a fagyos vajjal, morzsálódós állagú lesz. Öntsük hozzá 1/4 csésze jeges Vizet, és gyúrjuk össze Gyorsan, formáljuk téglalap alakúra, és irány a hűtő fagyasztó része. Természetesen csomagoljuk folpackba lehet, Vagy tegyük Egy műanyag zacskóba, mielőtt betennénk. Amíg a tészta hűl, készítsük el a tölteléket. Hozzávalók: 1/2 kg tehéntúró 1 egész tojás 10 dkg cukor 2 evőkanál búzadara csipet só kevés őrölt fekete bors 5-6 füge A túró...

Padlizsán ragu, sült fűszeres tofuval

Kép
Lehetett volna körömpörkölt, vagy rántott velő, de inkább a sült fűszeres tofu mellett döntöttem, hiszen évek óta nem került az asztalomra. Egy gyönyörűséges padlizsán került még a terítékre, és ebből kerekedett a mai ebédem. Félek nem marad a férjemnek belőle, hiszen annyira jól esik, ez a könnyű, mégis laktató étel. Először a ragut készítjük el. Hozzávalók: 1 db nagy fej hagyma 1 nagy padlizsán 1 sárgarépa 1 fehér répa 2 evőkanál olaj 30 dkg paradicsom só bors kari fűszerkeverék Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a sárga és a fehérrépát, és tovább pároljuk, amíg megpuhulnak. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és a kari fűszerkeverékkel megszórjuk, kicsit fedő alatt pároljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt, és mindent puhára főzünk.  Sült fűszeres tofu hozzávalók: 25 dkg tofu 3-4 evőkanál olaj 1/2 evőkanál liszt só cayenne bors fokhagymapor pirospaprika bors A t...

Angol fügés pogácsa

Kép
A füge az egyik legmegosztóbb gyümölcs. Vagy szeretjük, vagy nem, de közömbös senki nem lesz, aki megkóstolja. Mi nagyon szeretjük, és sokféle képpen készítjük.  Az egyik legegyszerűbb elkészítése az angol pogácsa, ami nagyon távol áll a mi pogácsánktól, hiszen amikor összeállítják a viszonylag kezelhetetlen tésztát, kerekre nyomkodják, és általában 8 cikkre vágják, majd elég meleg sütőben sütik.  De nagy szerencse azért, hogy annak idején rátaláltam erre a receptre, mert bármilyen gyümölccsel, és itt most komolyan mondom, hogy mindegy milyen, mert jó hozzá a friss és az aszalt gyümölcs is, sőt az alaposan lecsepegtetett befőtt is. Az elkészítése pedig mint ahogy már megszokhattátok tőlem, ez is egyszerű és gyors. Hozzávalók: 1 csésze = 250 ml 2 csésze liszt 1/3 csésze cukor 1 csomag sütőpor 1/4 teáskanál szódabikarbóna 1/2 teáskanál só 12 dkg hideg vaj 1 csésze kockára vágott füge, vagy bármilyen más gyümölcs 1 dl tejföl 1 tojás A sütőt előmelegítjük...

Töltött cukkini

Kép
A cukkini megunhatatlan. Akármilyen formában képes vagyok megenni. Szeretem nyersen salátának, párolva, pácolva, és töltve, szeletelve, rántva, tócsninak, és valóban bármilyen formában jöhet. Mivel elég sokat termelünk, sőt tököt is, nem véletlen, hogy a mai ebéd ismét egy tökös, vagyis cukkinis étel.  A kedves kis kerek cukkinik kínálják magukat, hogy töltsük meg. A töltelék lehet húsos, vagy hús nélküli. Mivel elég sok zöldséges étel volt a héten, ideje egy vasárnapi húsos, laktató ebédet felszolgálni a páromnak. Arra gondoltam, hogy hagyományos rizses tölteléket készítek, mint a töltött karalábéhoz, vagy a töltött kelhez szoktam, abban biztosan nem csalatkozom, hiszen régóta bevált. Hozzávalók: 2 személyre 4 db cukkini 30 dkg darált pulyka, csirke, marha, vagy sertés hús 10 dkg rizs vöröshagyma só bors 1-2 kanál zsír vagy olaj  reszelt sajt A rizst feltesszük bő sós vízben főzni, és puhára főzzük, hideg vízzel öblítjük, félre tesszük. K...

Hamis krumplipüré Nigella után szabadon

Kép
Szeretem ahogy előadja magát Nigella Lawson, kedvelem a stílusát, bár sokan nem értenek egyet velem. A fontos számomra, hogy használható recepteket közvetítsen felém, amit el lehet készíteni akkor is, nem papírral és tollal a kezünkben nézzük vagy hallgatjuk a tv-t.  Éppen egyik este elalvás előtt néztem bele egy sorozatába, és ott láttam a hamis burgonyapüré elkészítését. Gondoltam, ha nem jó, hát megvan a kutya vacsorája. De óriási meglepetésemre, nagyon finom, és valóban, akár krumplipürének is hazudhatnám, ha nem tudnám, hogy soha nem látott még csak burgonyát sem, nem hogy krumplit :)  Hozzávalók: 1/2 l tej  2,5 dkg vaj (nem margarin) 2 dl kukoricadara csipet só 2-3 dkg parmezánsajt  ízlés szerint szerecsendió A tejet a vajjal felforraljuk, csipet sót teszünk bele, majd beleszórjuk a kukoricadarát, közben állandóan kavarjuk. Amikor megfőtt a dara. beletesszük a reszelt parmezánt, és szerecsendióval ízesítjük.  Ha szükséges utánasózzuk, ...

Barackos-túrós torta

Kép
A túró és a barack egy jó párosítás. Pár napja egy receptet küldött a lányom, egy - Anya megkóstolnám - felszólítással, és én mint jó anya, ma el is készítettem, és nagyon jól tettem, mert igazán finomra sikerült. A neten barackos-túrós álomsüti néven terjed, barackbefőtt felhasználásával, én viszont szeretem a friss barack ízét, hiszen sokkal finomabb és még hozzáadott cukrot sem tartalmaz.  A baracklekváros áthúzás csodás fényt adott neki, egy kevés porcukor pedig amivel a tetejét még megszórtam, pont elegendő édességet biztosít a friss gyümölcsnek. A barackmagot ne dobjuk el hiszen érték A tésztája egyszerű olajos sütőporos piskóta, ez van túróval és friss gyümölccsel felturbózva. Amilyen egyszerűek a hozzávalók annyira egyszerű elkészíteni is, mégis nagyon harmonikus, finom ízek jönnek létre. Hozzávalók: 25 dkg liszt 15 dkg cukor 4 tojás 1 dl tej 1 dl olaj 1 sütőpor Túró töltelék 40 dkg túró 1 tojás 15 dkg cukor 1 citrom reszelt h...