Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: február, 2015

Lekváros-túrós kalács

Kép
Van még pár üveg szilva, és baracklekvárom, és mivel bizakodó vagyok, hogy az idén is bővelkedni fogunk a gyümölcsökben, arra az elhatározásra jutottam, lekváros kalácsot kell sütnöm.  Mindjárt tudtam, hogy nem egy hagyományost akarok, hanem talán olyat, amiben több féle íz is találkozik. A hűtőben volt még némi túró, azt hiszen nem rontják el egymást, ha ugyanabban a tésztában találkoznak. A tészta receptje a régi megtalálható itt , de a kalács merőben új. Legalábbis az én konyhámban. A tésztán kívül szükséges még baracklekvár, szilvalekvár, és vaníliával, cukorral, citromhéjjal, és egy egész tojással ízesített tehéntúró.

Gyors leveles tészta

Kép
Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy magam készítsek leveles tésztát. Ámde a vajastészta készítése igen csak macerás, nem úgy mint a gyors leveles tészta. Bátran hozzákezdhetünk, de szerintem akkor a legjobb, ha egy éjjelen át a hűtőben pihen az utolsó hajtogatás előtt. Vagyis hiába hívják gyors leveles tésztának az időt erre is rá kell szánni. Előző délután kezdjük a hozzá készületeket. Hozzávalók: 250 g sima liszt 1 tk só 250 g vaj 150 ml víz Fontos, hogy a hozzávalók nagyon hidegek legyenek, és a lehető legkevesebbet érintkezzen a testünk melegével, mert nem lesz elég leveles a tésztánk. A lisztet egy tálba szitáljuk a sóval együtt. Előkészítünk 150 ml hideg vizet, amivel a lisztet gyorsan összekeverünk, és a kockára vágott fagyos vajjal ujjbeggyel összegyúrunk. Nem fog teljesen összeállni, és nem is kell, hiszen a hajtogatások során lesz belőle leveles tészta. A nagyjából összedolgozott tésztát kiborítjuk a munkalapra, és téglalap alakra formázzuk. Nyújtófával...

Vietnámi húsgombóc édes-csípős szószban

Kép
Szeretjük az ázsiai ízeket, és viszonylag sűrűn kerül az asztalra. Legalábbis amilyen gyakran csak egy európai konyhába kerülhet.  Leginkább édes-savanyú csirke, vagy sertés amit főzök, de kacérkodom más finomsággal is. Próbáltam már tandori csirkét, sőt kínai gombócot is főzni, kisebb-nagyobb sikerrel, de szerintem ami nem kerül a kutyák martalékává, az nem is olyan rossz. Ezt a receptet egy alkalommal írtam le, amikor éppen a vietnámi konyha ízeit kutattam, és roppant szimpatikussá vált, hiszen a szósztól eltekintve, akár Alföldi étel is lehetne.  Hozzávalók: ½ kg sovány darált marhahús (lehet birka is) ½ kg darált sertéshús 1 zöldhagyma apróra vágva, zöldjével együtt 1 piros paprika apróra vágva 2 gerezd fokhagyma zúzva 1 tojás ½  tk őrölt pirospaprika ½ tk finom só ¼ tk őrölt fehér bors ½ tk szárított oregánó 2 evőkanál zsemlemorzsa 1-1 kocka sajt, vagy aszalt szilva a gombócok közepébe. mártáshoz: ¼ csésze szója s...

Mákos szerelmes rózsa

Kép
Az elnevezés egy facebook csoportbeli ismerős érdeme, de a készítése az én művem. Elkészíthető kenyértésztából is, de kiváló kalácsra emlékeztető tésztát is dagaszthatunk hozzá a következő alapanyagokból: 1 kg liszt 240 ml tej 100 ml joghurt 2 tk só 2 tk cukor 3 dkg élesztő 3 tojás 100 ml olvasztott vaj két részre osztva fele a tésztába, fele a nyújtáskor kenésre 200 ml langyos víz A langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni. Közben a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd egy mélyedést alakítunk ki. Ide öntjük a felfutott élesztőt, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a joghurtot, és az olvasztott vaj felét. Annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy kenyértészta keménységű legyen. Alaposan megdagasztjuk, és cipót formálva, lefedve hagyjuk, hogy a duplájára keljen. Ekkor két részre vágjuk, cipót formálunk belőlük, és 15 percig lefedve hagyjuk, hogy ismét megkeljen, mert azáltal lesz a tésztánk könnyen nyújtható.  Elnyújtjuk a tész...

Gyors élesztős korpás kenyér

Kép
Sok helyen olvastam, hogy az élesztővel készített kenyér nem is igazi kenyér, hanem csak kelt tészta.  Ez akkora butaság. A kenyér, az bármivel készülhet, akkor is kenyér marad.  Az Írek szódás kenyeret készítenek, az indiaiak lapos naan  kenyere kemencében sül, bár élesztőt használnak, az amerikaiak imádják a kukoricakenyeret, amibe ugye sütőport tesznek, és sorolhatnám, mennyi féle kenyér létezik.  Egy időben nem is volt kovászos kenyér kapható, csak élesztővel készült.  Ez a kenyér, most élesztővel készült, de készülhetett volna kovásszal is. Hozzávalók: 50 dkg liszt 2 dl tej 1,5 dl víz 2 dkg élesztő 1 evőkanál cukor 1 1/2 teáskanál só 2 evőkanál puha vaj 2 kis marék búzakorpa 2 kis marék zabkorpa Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttattam. Az idő alatt a lisztet átszitáltam, hozzáadtam a kétféle korpát, a sót, majd beleöntöttem a felfutott élesztőt, és a lágy vajat. Annyi vizet adtam hozzá, hogy a kenyértészta kemény...

Kelt pite

Kép
Szeretem a Mama kézírását olvasni. Apró, kicsit kusza betűi voltak, érdekesen kanyarította a nagybetűket, és a receptek röviden, a lényegről szólnak. Sokkal többet meg lehet tudni mégis egy ilyen iratból, mint némely szakácskönyvből, mert tudom, hogy ő maga is ezek alapján készítette a tésztákat, süteményeket, azok pedig igazán finomak voltak. Egyik rettegett tészta a kelt pite. És valóban most is sikerült eltolnom. Persze nem ehetetlen lett, azokon a próbálkozásokon már túl vagyok. Most éppen az nem jutott eszembe, hogy melyik tepsiben kell megsütni. Hát, - bár tudom háttal nem kezdünk mondatot, - de hát kérem kisebbet kellett volna választanom. Azért így is finom, de oda írtam a receptre, hogy tepsiméret 24 x 32, így legközelebb, vagy esetleg a család más tagja, akihez kerül, tudni fogja mibe süsse, hogy tökéletes legyen. A recept pedig így szól: Híg kelt tésztát csinálunk  1/2 liter tehéntej, 1/2 csomag (2,5 dkg) élesztő,  1 evőkanál cukor,  csipet só,...

Képviselőfánk

Kép
Egyszer már próbáltam, de sajnos nem lett jó, így hosszú évekre elfelejtettem a képviselőfánkot. Bár nagyon szeretem, mégis inkább készen vásároltam meg, félve a sikertelenségtől. De most erőt vettem magamon, hiszen sok olyan titokra fény derült már első próbálkozásom óta, amit akkor nem tudtam, hiszen a recept bizonyos részei titokba burkolózva, a cukrászok féltve őrzött trükkje volt. Elkészítése pedig nem is olyan bonyolult mint gondoltam. Egy nagyobb fazékban felforralunk 2 dl vizet, és adunk hozzá 10 dkg zsiradékot. Ez lehet vaj, margarin, zsír, de akár növényi olaj is. Teszünk bele egy csipet sót, és egy teáskanál cukrot, de a cukor el is maradhat. Amikor a zsiradék elolvadt, hozzáadunk egyszerre 20 dkg lisztet, amivel addig kavarjuk, amíg a fazék falától elválik a tészta és egy darabba összeáll. Ekkor levesszük a tűzről, és még alaposan összedolgozzuk, majd egyenként hozzáadva, 5 tojással jól kikavarjuk.  Minden egyes tojással alaposan dolgozzuk el, ezt megteh...

Sajtos szendvics bagett

Kép
Sok szendvics fogy nálunk, ahhoz pedig legjobb a kifli, a zsemle, vagy a bagett. Természetesen a kenyérrel sincs semmi bajom, de valahogy szívesebben harapok egy sajtos kiflibe. Régóta sütök, és ez sem az első sajtos bagettem, de talán az egyik legfinomabb. Ebből a mennyiségből én 12 db bagettet készítek. Formázását és a receptet is még annak idején a Limara péksége oldalon találtam, kicsit változtattam rajta. Nem használok burgonyapelyhet, mert nálunk nehézkes hozzájutni, másrészt nekem nagyon megfelel a főtt krumpli a kenyértésztába, sőt sokszor csak egyszerűen elhagyom belőle, és korpát, vagy búzacsírát teszek bele. Előfordult már, hogy teljes kiőrlésű lisztet használtam némi finomliszttel, de nem lett igazán finom, mert tapasztalataim szerint talán leginkább a sima liszt, vagy a kenyérliszt használatakor kapunk jó ropogós héjat. De lehet, hogy csak én gondolom ezt. Hozzávalók: 75 dkg liszt 1 közepes főtt krumpli 2 teáskanál só 0,5 dl olaj 2 dl víz 3 dl tej...

Madártej gyors és egyszerű

Kép
Mindenki szereti a madártejet Jó rendben nem mindenki, de szerintem aki nem szereti, az bizonyára nem a megfelelőt kóstolta. A hűtő mélyén 8 tojásfehérje volt már eltéve, gondoltam éppen itt az ideje, hogy készüljön belőle valami.  A madártejre éppen azért esett a választás, mert egy egészen egyszerű elkészítési módon gyors desszert készíthető. A nyolc tojásfehérjéhez 2 liter tejet számítottam, bár most tojássárgája nem kerül bele, hiszen csak  egy   krémet készítek vaníliás pudingporból. Tudom, hogy nem így van az eredeti madártej elkészítése, de nagyon finom így is. Tehát a hozzávalók: 2 l tej 2 vaníliás pudingpor (használjunk jó minőségűt) 4-5 evőkanál cukor 1/2 rúd vanília kikapart magja, vagy egy zacskó bourbon vaníliás cukor 8 tojásfehérje szobahőmérsékletű 8 kanál átszitált porcukor A pudingot elkészítjük a szokásos módon, annyi különbséggel, hogy 2 liter tejet teszünk hozzá, vagyis az előírt dupláját, ezáltal egy híg krémet kapunk. T...