Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január, 2013

Fűszeres csirke

Kép
A csirke számomra az az étel, amit nem lehet megunni. Meg tudom enni reggel, délben, este. Egy nagyon finom elkészítési mód a sütés, és ha ez párosul a kínai 5 fűszerkeverékhez, vagy”Ne add Uram” azzal hasonlóan van ízesítve, hát az maga a tökéletesség. Ebben a kisvárosban nem mindig beszerezhető ez az olcsónak nem mondható fűszer. Tehát magad uram, ha szolgád nincsen. És akkor mára ennyi a közhelyekből. Térjünk a lényegre. 1 egész csirke 1 evőkanál 5 fűszerkeverék só 1-2 evőkanál olaj körethez sárgarépa petrezselyem gyökér karalábé cékla burgonya zellergumó Elkészítés. A csirkét alaposan bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, és jól besózunk, majd egy fél órára hűtőben pihentetjük. Ezután tepsibe, vagy más hőálló edényben alufóliával letakarva 200 fokos sütőben 1-2 óra alatt megsütjük. Félidőben vegyük le róla a fóliát, hogy szépen megpiruljon a bőre. A fűszer keveréket magunk is elkészíthetjük, az általunk kedvelt összeállításban. Én ...

Házi mézes mustár

Kép
A mustár házi készítésére biztatok mindenkit. Sokkal ízletesebb, és olcsó, nem csak adalékkal, meg állománynövelővel van tele, hanem ízekkel. Ráadásul pillanatok alatt elkészíthető, bár igaz egy éjszakára be kell a magokat áztatni, de ez a legkevesebb. A virsli szinte elájul, amikor egy házi mézes-mustárral szembekerül. A gyerekek pedig imádják. Persze csak a szelídített változatot, amit azzal teszünk kellemesebbé, hogy felforraljuk, és addig főzzük, amíg a kívánt erősségre szelidül. Azon kívül fantasztikus ízesítő húsok sütésénél, vagy csak egy mártás elkészítésénél. Egyszóval érdemes megpróbálni. hozzávalók 1/2 csésze fehér mustármag 3/4 csésze almaecet 1/3 csésze víz 1 1/2 tk. cukor ½  csésze méz    Elkészítés A mustármagot egy éjszakára áztassuk be az ecet és a víz keverékébe, ügyeljünk, hogy a magokat ellepje a folyadék. Másnap tegyük turmixba, vagy robotgépbe, a késes adaptert használva, és adjuk hozzá a mézet, keverjü...

Vajas pogácsa

Kép
Annyira nehezen kezdtem el pogácsát sütni. Első próbálkozásaim nem jártak sikerrel, bár a párom szerint finom volt mind, és valóban mindig el is fogyott, valahogy soha nem volt olyan jó mint az Anyukámé, vagy a szeretett Nagyimé. Most viszont megtört a jég. Arra az elhatározásra jutottam, lesz ami lesz vajaspogácsát fogok sütni. A féltve őrzött Mamireceptek közötti bogarászás eredményeként elkészül életem legjobb vajaspogija. Hozzávalók 1 kg liszt 5 dkg élesztő 30 dkg vaj vagy margarin 3 tojássárgája ½ l tej 1 tk cukor 2 tk só A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot, feloldom az élesztőt, és felfuttatom. Közben a vajat elmorzsolom a sóval elkevert liszttel. A liszt közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a felfutott élesztős tejet, és alaposan összegyúrom. Ez után kinyújtom és hajtogatom olyan módom, hogy először jobb oldalról felhajtom a tészta egyharmadát a kétharmad részig, majd baloldalról ugyan így járok el. Egy kicsit kinyújtom, és a...

Paradicsomos sült csirkecomb spagettivel

Kép
A csirkecomb paradicsomban sütve fergeteges ízt hoz létre. Jó körmönfontan fogalmazott mondat. Arról van szó, hogy halvány fogalmam sem volt mit is készítsek ebédre. Szétnéztem, és úgy döntöttem, lesz ami lesz paradicsomban fogom a csirkecombokat kisütni. Csirkecomb van a hűtőben, paradicsomlét még a nyáron csináltam, pesto van a kamrában, olasz fűszerkeverék pillanatok alatt összeállítható. Én leginkább  rozmaring, kakukkfű, paprika, rózsabors, borsikafű, bazsalikom és tárkony fűszerek keverékét használom, de lehet készen is vásárolni. Hozzávalók 4 db csirkecomb 1 evőkanál olasz fűszerkeverék 500 ml paradicsomlé 2-3 gerezd fokhagyma só, bors 1-2 evőkanál zöld pesto 400 g spagetti A csirkecombokat megszórtam az olasz fűszerkeverékkel, és sóval. Egy fél óra pihenés után olajozott tepsibe tettem, és felöntöttem a paradicsomlével, amiben elkevertem sót, borsot, és a zúzott fokhagymát. Alufóliával befedtem, és 200 fokos sütőben sütöttem 30 percig. Ez...

Kivi dzsem

Kép
Befőzni bármikor lehet.  Amikor a multik kihasználják gyümölcs utáni vágyunkat azzal, hogy a déligyümölcsök tömkelegét kínálják, miért ne használhatnánk ki mi is őket. Bátram vegyünk az olcsó gyümölcsökből, és tegyük el lekvárnak, vagy csak kompótnak. a mandarinból kiváló kompót készíthető, amit akár gyümölcssalátához, akár tortadíszítésre, vagy csak magában fogyaszthatunk. És ha még a nyári napokra is marad, a fagylaltokat kiválóan kiegészíti, vagy ízesíti. Egyszóval kezdjünk hozzá mielőbb, hiszen most van a szezonja.  A narancslekvár receptjét már korábban leírtam, de készíthetünk citromból marmeládot, vagy akár sóban tartósított citromot .  És sorolhatnám, mennyi mindent szeretünk ezekből a gyümölcsökből. Én ma a kivi dzsemmel próbálkoztam, és bizton állítom, érdemes volt. Szeretem ezt a fanyar gyümölcsöt, de őszintén bevallom, egy kiló kifog rajtam. De azért nem mindegy hogy milyen kiszerelésben vásároljuk meg. Jobban megéri egy egész dobozzal me...

Cukrozott narancshéj

Kép
Sok cukrozott narancshéjat elfogyaszt a család, hiszen süteményekbe nagyon szívesen használjuk. A gyümölcskenyér többek között ezzel is ízesítve van. Muffin sütésekor, egy szelet csokival nagyszerű. És sorolhatnám mi mindenbe kerülhet. Most mikor az üzletek rengeteg narancsot kínálnak, érdemes ebből is készíteni. Aki arra gondol, hogy hip-hop elkészül téved, mivel hetek alatt tudjuk csak megcsinálni. Hozzávalók: 4 nagy narancs 30 dkg kristálycukor 3 dl víz Kezdeném azzal, hogy mindenek előtt a narancsokat áztassuk be szódabikarbónás vagy sós vízbe, hogy minél jobban leázhasson a tartósító róla. Azután alaposan súroljuk , majd hámozzuk meg őket.  A legjobb ehhez a vastagabb héjú narancs.  Én éles késsen körbemetszem olyan mélyen, ahogy a héj vastagságát gondolom, 6 vagy 8 cikkre, és a kezemmel lefejtem a fehér résszel együtt.  Előbb vékonyra csíkozom, majd kockázom.  Ezután egy edénybe teszem, és felöntöm hideg vízzel. 24 órát ha...

Citromos mézes gyömbértea

Kép
Imádom a gőzölgő citromos-gyömbéres teát mézzel, vagy csak egy kevés steviával. Annyira finom, és nagyon egészséges. Most, mikor mindenki méregtelenít, mert a karácsonyi nagy evések alaposan megtépázták egészségünket, és alakunkat, a közérzetünkről nem is beszélve. A citromos víz néhány előnye Jó gyomor A citrom segíthet enyhíteni az emésztési problémákat. Ezek közé tartozik a hányinger, gyomorégés. Többek között megszünteti a puffadást, a böfögést is. A citrom vértisztító hatású, valamint jó hatással van a májra, segíti az epeműködést. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a székrekedés megszüntetéséhez. Kiváló bőrápoló A citrom egy természetes antiszeptikus gyógyszer, részt vehet a bőrproblémák megoldásában. Egy C-vitaminban gazdag növény, mely belsőleg javítja, széppé teszi, fiatalítja a bőrt. Napi fogyasztása láthatóan fényessé teszi a bőr tónusát, úgy viselkedik mint egy nagyon jó ránctalanító. Nagyszerű fogápoló Ha friss citromlét alkalmazunk f...

buék

Kép