Könnyű fánk eperlekvárral
Korán keltem. Napok óta nem alszom jól, bizonyára a szél miatt. Gondoltam édesapámnak sütök néhány fánkot, hiszen a kedvence közé tartozik. 3 dl langyos tejbe egy kanál porcukrot tettem, és 3 dkg élesztőt felfuttattam benne. Fél kiló lisztet egy tálba szitáltam, közepébe mélyedést készítettem, ide öntöttem a felfutott élesztőt. Kapott két tojássárgáját, 5 dkg nagy on lágy vajat, és egy csipet sót. Alaposan megdagasztottam, simára, fényesre, majd letakartam és a másfélszeresére kelesztettem. Ezután lisztezett deszkára kiborítottam, lazán elnyújtottam a kezeimmel, és egy fánkszaggatóval kiszaggattam. Erre a célra akár egy pohár is megfelelő. Letakarva 30 percig kelesztettem, majd forró olajban kisütöttem. Ügyeljünk, hogy mindig a felső részét tegyük először a zsiradékba, és fedjük le, majd mikor megszólal a fánkunk, - ezt fogjuk hallani - fordítsuk meg, és a másik oldalán is süss...