Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március, 2012

Zsemle kenyér egyszerűen

Kép
A mai kenyér egy zsemlekenyér nagyon egyszerűen négy összetevőből. 1 kg liszt, 6 dl langyos víz 2 tk só 4 dkg élesztő A hozzávalókból kenyértésztát dagasztottam, 1 és fél óráig kelesztettem. A kenyér tésztám 1/3 részét leválasztottam, 5 db zsömlét formáltam, egy jénai tál tetejét olajjal kikentem, erre a részére tettem a zsemléket egymás mellé, beborítottam a tál részével, és duplájára kelesztettem, a 210 fokosra előmelegített sütőben fél órát lefedve sütöttem, majd levéve a tetejét további 25 percig ropogós mosolygósra sütöttem. A kenyértésztám 2/3 részéből, hagyományos kenyér sült. Zsömlekenyér a párom kedvence. Miután a jénai tetejéből kivettem, hagytam kihűlni Részekre tépve isteni a mai gulyásleves mellé

Ötfűszeres csirke párolt zöldségekkel és kölessel

Kép
Nagyon finom a fűszerekkel megbolondított csirkecomb. Én is nagy rajongó vagyok, ehhez az ételhez is a kínai öt fűszer keverék adta az ötletet. Nekem nem a gyengém az ánizs, mert a gyermekkori gyógyszerhez egy bizonyos köptetőhöz tudnám az ízét hasonlítani éppen ezért én nem használtam, bár az eredeti keverékben az is szerepel. Az én keverékem a következőkből áll. Bors, csili, kömény, szegfűszeg, fahéj. Mindegyikből 1-1 teáskanállal megőröltem, összekevertem egy citrom reszelt héjával, valamint némi sóval, és a tisztított csirkecombokat azzal dörzsöltem be. Hagytam pihenni a hűtőben bő 1 órát, és a serpenyőbe kevés olajra fektettem. Mellé halmoztam 25 dkg vegyes zöldséget, és az edényt lefedve 30 percig együtt sütöttem. Ezután a fedőt levéve megpirítottam. Közben a köles köret is elkészült, amit a következő képen szoktam elkészíteni. Egy kanál olajon megpirítom a kölest, és dupla mennyiségű vízzel felöntöm. Sózom, borsozom, és egy kis fej vöröshagymát teszek bele. Amíg fel nem forr ad...

Rozsos kenyér

Kép
Nagyon régen tettem közzé kenyér receptet, és talán ez így is maradt volna, ha rá nem kattanunk a rozsos kenyérre. Mivel alapvetően kenyér rajongók vagyunk, mi is magunk sütjük a mindennapi betevő kenyérünket. A bolti mellé sem állhat. Hiába van a kis városunkban 3 pékség, plusz még távolabbról is idehozzák piaci napokon a kenyerüket, én mégis inkább magam sütöm. A rozsos kenyeremet a következő képen készítem hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 60 dkg BL 55-os finomliszt 2 evőkanál búzasikér 4 dkg élesztő 4,5 dl langyos vz 2 evőkanál napraforgóolaj vagy olivaolaj 2 teáskanál só 1 teáskanál cukor Mindent robotgépbe teszek, jól összedolgoztatom, majd kiveszem és kézzel megdagasztom. Az a meglátásom, hogy jobb az állaga, az íze, ha a kézi munkát is beleadom. Ezelőtt dagasztattam a kenyérsütő géppel, de nem igazán voltam megelégedve vele. Dagasztás után nagyobb fedeles edénybe teszem, lefedem, és duplájára kelesztem. A kelesztés után kinyomom belőle a levegőt, formázom és már a sü...

Citromos-fokhagyma méregtelenítésre

Kép
Folyamatosan keresem a megfelelő megoldásokat, hogy a szervezetem, amit annyira sokáig sanyargattam, rendbe tudjam tenni. Több tíz éve vérnyomáscsökkentő szerekkel élek, végül is kényelmes, egy tablettát bekapni, és egész nap nem foglalkozni a problémával. Most, mikor már annyira érettnek érzem magam, hogy ez nem elég, keresem a megfelelő megoldást, és kutatom a méregtelenítő kúrákat. Sokat kipróbáltam már kisebb-nagyobb sikerrel, de nem igen volt olyan, ami igazi megoldást nyújtott volna. Most viszont olyan nagyszerű dolgokat fedeztem fel, amiről eddig nem is álmodtam. Sokat hallottam eddig is a galagonya jótékony hatásáról, amit a szívre gyakorol, de valahogy soha nem volt "tehetségem" a kipróbálásra. De mivel szeretném megélni, hogy az unokáim megnőjenek, és láthassam milyen élet vár rájuk, valamint szeretném még sokáig élvezni az életet a lehető legjobb egészségben, megkötések nélkül, ezért 3 héttel ezelőtt nagy elhatározásra jutottam. Hazardírozok, és ha valami ...

Csokis-mandarinos muffin

Kép
Muffinból nekünk soha nem elég 12 db. Lehet, hogy ezt már írtam ezelőtt is. De szerintem nem csak mi vagyunk úgy, hogy többször is szeretünk belőle enni. Nem lesz semmi baja másnap reggelig, és igazán jó indítás egy pohár habos kakaóval, vagy tejjel. A mai muffinom a következő képen készült: száraz hozzávalók: 35 dkg sima lisz 2 evőkanál kakaó 1 cs vaniliás cukor 1 tk szódabikarbóna 1 cs sütőpor nedves hozzávalók: 1.5 dl natur joghurt 2 db tojás 15 dkg barna cukor 5 dkg vaj vagy margarin 3 ek étolaj 1 nagyobb mandarin esetleg narancs filézve apróra vágva levével együtt 5 dkg étcsoki pasztilla, vagy apróra vágott csoki máz hozzávalók 5 dkg étcsoki 1 dl tejföl szóró cukor Elkészítés: összekeverjük a száraz hozzávalókat majd a nedves hozzávalókat, azután a nedvesbe belekeverjük a száraz hozzávalókat. Annyi ideig csak ameddig elkeverednek. A muffin sütőt kibéleljük papírkapszlikkal, esetleg vajjal kikenjük és liszttel kiszórjuk. A tésztát beleadagoljuk, 180 fokos sütőben 20 perc alatt kisü...

Süni

Kép
Ilyenkor kora tavasszal, a legkisebb napsütés is kicsal bennünket. Ma már végre jó idő volt, és a cicánk is érzi ezt. Jó sokat napozott, lustán, jóllakottan, ahogy az a cicáknál már csak lenni szokott. Gondoltam szétnézek a kertben, mi is ami sürgősen elvégzendő, és akkor láttam meg, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz. A sünike felébredt, és keresgél ennivaló után. Látszik rajta, mennyire megviselte a tél, vékony mint a tű, és még nagyon le van lassulva, de egy-két nap és már nem is emlékszik senki mennyi megpróbáltatáson mentünk mind keresztül az elmúlt hónapokban. A Cicus visszanéz...... ....észrevétlen akart maradni, de én megláttam,........ ........... nem szívesen háborgattam, csak arra a kis időre, amíg lencsevégre kaptam......

Almás lepény

Kép
A almafánk tavaly ontotta a gyümölcsöket. Soha ennyi nem termett még. Jó sokat elraktam, pedig nem vagyunk nagy alma rajongók. Talán azért mert nekem és páromnak is savat csinál. De érdekes módon, ha almás lepény készül belőle, semmi bajunk. Talán azért van ez így, mert már gyerek korunk édességei között szerepelt, és a nagyink sütötte a világ legjobb pitéit. Ahhoz, hogy az alma friss és igazi almaízű maradjon, - még ha üvegben várja is a csodát, - én a következő képen rakom el amikor a szezon van. Az almákat megpucoljuk, és robotgéppel, vagy almareszelővel megreszeljük, a levét kezünkkel jól kinyomjuk, üvegekbe töltjük, jó szorosan, és előbb celofánnal, majd csavaros tetővel lefedjük. A befőzőedénybe állítjuk, az üvegek alá mindig teszek egy konyharuhát, hogy a fazék aljával ne érintkezzenek közvetlenül. Az edényt feltöltöm vízzel, hogy kb 2/3-ig érjen, a fedőt ráteszem, vagy szintén konyharuhát használok a betakarásukhoz, és a forrástól számított 30 perc után elzárom a tüze...

Csilis-citromos csirkecomb

Kép
A csirke a kedvencem. Csilis-citromos csirkecombot készítettem zöldséges rizzsel hozzávalók 3 személyre 6 db felső csirkecomb darabos tengeri só 2 csili paprika 1 citrom reszelt héja és kinyomott leve olaj a sütéshez A köret hozzávalói 25 dkg rizs 1/2 fej vöröshagyma 2-3 evőkanál olaj só, bors, 30 dkg mélyhűtött vagy friss zöldség kedvünk szerinti összeállításban petrezselyem zöld Elkészítés egyszerű. A csilit apróra vágom, és összekeverem a sóval, valamint a reszelt citromhéjjal. Mozsárban jól összetöröm, hogy az ízek mind jól összekeveredjenek, hozzáadom a citrom levét, és a megtisztított csirkecombokat jól bedörzsölöm vele. 1-2 órás pihenés után kevés olajon hirtelen megsütöm, hogy kéreg képződjön rajta, és lefedve fél deci vízzel puhára párolom, majd ropogósra pirítom. A köret egyszerű párolt rizs, zöldségekkel. A rizst az olajon opálosra pirítom, felöntöm fél liter vízzel, beleteszem a vöröshagymát, és a zöldségeket, sózom, borsozom és amíg fel nem fő addig keverem. Akkor takarék...

Fűszeres muffin fügelekvárral

Kép
Egy időben szinte naponta sütöttem muffint, de valahogy ráuntunk, és már vagy ezer éve nem került az asztalra. De most, hogy a spájzban kutattam valami finomság után, a fügelekváron akadt meg a szemem. Finom de valahogy nem akar elfogyni. Sőt a füge csatniból is sorakozik a polcon jó néhány üveggel. Éppen ezért a már olyannyira bevált receptemet alakítottam át egy finom fűszeres fügelekváros muffinná. Ezt pedig tettem a következő módon. Egy tálban összekevertem a következőket 20 dkg sima liszt 15 dkg darált dió 1-1 teáskanál fahéj, őrölt gyömbér, korriander, őrölt chili, őrölt bors, csipet só 3 teáskanál sütőpor A nedves hozzávalók egy másik tálban a következők 1 dl méz 15 dkg vaj vagy margarin 2 db tojás 20 dkg fügelekvár (esetleg egy éjszakára beáztatott és apróra mixel aszalt füge, de akkor cukor is kell kb 5-10 dkg) szükség esetén kevés tej Küön-külön összedolgozzuk, majd a száraz hozzávalókat beletesszük a nedves hozzávalókba, és csak lazán összekeverjük. Soha ne vigyük túlzásba ...

Lecsós szelet

Kép
A hét minden napján főzök. Sokaknak ez nagyon macerásnak tűnhet, de ez cseppet sincs így. Egy ebéd vagy vacsora fél óra alatt készen van, és ezt nem csak a Pucér szakács tudja. A már oly sokszor emlegetett rutin, és persze a fantázia sokat számít, de nem feltétel. A főzés szeretete, és az étel tisztelete viszont elengedhetetlen. A lecsós szelet szintén egy nagyon egyszerű étel, amit már annyiszor leírtak máshol, van aki sütőben, van aki serpenyőben készíti, a lényeg a végeredmény. A serpenyőt én jobban szeretem, mert gyorsabb, de akinek szuper a sütője, az biztosan arra esküszik. A hozzávalók: 3 személyre 6 szelet hús (ez lehet szárnyas, sertés, esetleg marha) 1/2 l lecsókonzerv, vagy paprika és paradicsom vegyesen, kb 1/2 kg 1 nagy fej vöröshagyma 1 dl olaj só, bors, 1 evőkanál cukor (minden paradicsomos ételbe teszek) köret (galuska, tészta, krumpli, rizs, ki mit szeret, vagy mi az amit megenged az étrendje) Az olajban megfonnyasztom a felvágott hagymát, majd a hússzeleteket fehéredé...

Tejszínes penne csirkemell csíkokkal

Kép
A mai ebéd nagyon gyorsan készíthető tésztaétel lett. Nem gyakran használok hozzá receptet, talán azért is, mert közel 40 éve forgatom a fakanalat,- kisebb-nagyobb sikerrel, - általában a családom legnagyobb örömére. Ennyi idő után azt hiszem a rutin az, ami dominál az ételek elkészítésénél. Azért most megpróbálom leírni miből mennyi kell, és hogyan is csinálom. 1 nagyobb csirkemell (vagy 1 1/1-2 kisebb) vékony csíkokra vágva 1 kis fej vöröshagyma kicsi kockára aprítva 2 gerezd fokhagyma reszelve, vagy fokhagymanyomón átnyomva 2-3 evőkanál olaj (csirke húsnál szerintem a napraforgó olaj a legjobb) só, bors, zöldfűszer (jelen esetben petrezselyemzöld apróra vágva, de ez lehetne tárkony, kakukkfű, bazsalikom, vagy amit szeretünk) amilyen ízre vágyunk 2 dl zsíros tejszín parmezán a tálaláshoz (szerintem ez a finom "szagos sajt" az ilyen jellegű tésztaételek nagyszerű kiegészítője) 25 dkg penne, vagy más tészta A hagymát az olajban üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagym...

Csodakifli (Hókifkli)

Kép
Ezer éve nem sütöttem hókiflit, pedig nagyok szeretjük. Egy falat kényeztetés mindenkinek. A harmonikus íz, az egyszerűségéből fakad. Semmi nincs túlzásban benne. Régen ünnepekkor, vagy disznóvágáskor készítettük. Persze, a régi disznóvágások felértek egy ünneppel. Most gyorsan túlesnek rajta, semmi pepecselés, semmi plusz, semmi más, csak hús, hús, hús. Tudom, mások az igények, mások lettek a szokások, csak azért sajnálom, hogy nem ragaszkodunk jobban a hagyományokhoz. A csodakifli receptje: kb 80 db Hozzávalók: tésztához 30 dkg liszt 15 dkg vaj vagy margarin 1 dl tejföl 1 csipet só töltelékhez 2 marék dióbél darálva kb 8-10 dkg 3 evőkanál kristálycukor 2 evőkanál házi baracklekvár (azért ha csak bolti van az is megteszi) 10-15 dkg porcukor és 1 cs vaníliás cukor a "szórás"-hoz A tésztát este készítjük el, mert a pihenéstől lesz igazi "réteges" Én robotgépbe teszem a lisztet a vajat és a csipet sót, és a késes keverővel eldolgoztatom. Kellemes morzsalékos lesz. Eg...

Tejfölös burgonyafőzelék fasírttal

Kép
Gyermekkorom rémálma a burgonya,amivel a világból is ki lehetett volna üldözni. Egyszerűen nem szerettem a főtt krumplit semmilyen formában. Képes voltam hosszú percekig ugyanazt a kanál ételt forgatni a számban. Csak rágtam, rágtam, de lenyelni egyszerűen nem tudtam. Mígnem erre szüleim és nagyszüleim is rájöttek, és nem kényszerítettek arra, hogy megegyem. Tudták, nem lennék jó amerikai, ellenben kínainak nagyon beválnék. Felnőtt fejjel sem vagyok hajlandó a krumplilevest, és még néhány burgonyából készített étel elfogyasztására. Ellenben egyik kedvenc ételem a tejfölös burgonyafőzelék. Abból jöhet bármennyi hidegen, melegen, egynaposan, sőt..... reggel, délben, és még este is. Amikor először kóstoltam, nem is tudtam, hogy mit eszek. Csak faltam be , a sült hús pedig amit apai nagyanyám olyan fenségesre tudott elkészíteni, maradt a tányérom szélén. Abban az időben sok-sok krumpli fogyott. Szegények voltak az emberek, nem volt ez a nagy kivagyiság mint most. Nagyikám márciusban t...

Darázs fészek

Kép
Tudom nagyon jól, hogy a kelt tészta nem használ a súlyomnak. Sőt lehet, hogy semmilyen süti nem használ. De mégsem tudok ellen állni. Muszáj valamivel kedveskednem magamnak, persze a családomnak is, hiszen még mindig nem akar igazi tavasz lenni. Jó, jó rendben. A tavasznak még nem is jött el az ideje. De azért már igazán jöhetne. Akkor most már térjünk a lényegre. Gyermekkorom kedvence közé tartozott a darás fészek. A Nagyikám gyakran sütött valamilyen dióval töltött kelt tésztát, hiszen hatalmas diófa volt az udvaron, és gondosan beosztotta, mindig jutott belőle a következő diótermésig. Gyakran csak párszemet összedarabolt, és megszórta vele a tészta tetejét, vagy fél dióval díszítette az aprósüteményt. Este odakészítette a lisztes zacskót a tűzhely mellé, hogy kellő képen átmelegedjen a liszt, hogy mire reggel hozzákezd, akkorra minden egyenlő hőmérsékletű legyen. Persze megint elkalandoztam. De mit tegyek egyre gyakrabban jut eszembe, és egyre inkább hiányzik, holott ...