Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: június, 2013

Édes ecetes uborka

Kép
Megkezdődött az uborkaszezon. Szerencsére. Tegnap kaptam egy kosárral, amit ma el is raktam. Persze, csak félig. A végleges helyére, az üvegekbe, majd a kamra polcra csak pár nap múlva fognak kerülni, addig a hűtőben pihennek, és közben a pác levét jól magukba szívják. Ha kedves kapsz hozzá, bátran készítsd el. Az ötletet tavaly a pinterest oldaláról merítettem, nem teljesen ugyan az, csak hasonló, most készül másodszor, a korábbi mind elfogyott. Hozzávalók 1,5 kg  uborka  kis-és közepes méretű 1-2  hagyma 1-2  paprika 1 evőkanál  só 2 csésze  cukor 1 + 1/2 csésze  ecet  (bor- vagy alma a legjobb) 1 + 1/2 csésze  víz fél csokor  kapor Elkészítés Vágjuk az uborkát és a hagymát vékony szeletekre. A paprikát vágjuk finom kockákra.  Keverjük össze a zöldségeket, és a sót egy nagy tálban és fedjük le fóliával. Hagyjuk egy órán keresztül szobahőmérsékleten állni. ...

Megszűnik a Google Reader/Rendszeres olvasó funkció

Kép
forrás Sajnos elég sok helyen olvastam már arról, hogy   megszűnik a Google Reader /Rendszeres olvasó funkció, így elveszenek a követett blogok és a követők is!   Szomorúan, de kénytelen vagyok én is komolyan venni és ehhez alkalmazkodni. A  BlogLovin  mellett tettem le a voksomat a helyettesítését illetően, mert amire nekem kell arra tökéletes (bár messze nem olyan kényelmes, mint a Google Reader). Ha valaki nem szimpatizál ezzel a megoldással, akkor  így  tudja importálni/lementeni a követett blogjai listáját, hogy exportálhassa/bemásolhassa más alkalmazásba. Még ma döntsetek az új megoldás felől, mert hétfőn,   2013.07.01- én   már nem lesz lehetőség importálásra/exportálásra és elvész a kitartóan összegyűjtögetett bloglista! BlogLovin előnyei: -  nem kell Facebook hozzá , de  előny, ha van.), - át tudod importálni a Google Reader- ben követett blogjaid listáját, és ezt automatikusan felkínál...

Gyors pácolt sós uborka

Kép
Biztos vagyok benne, hogy sokan már tudják, ezt a módszert, és gyakran használja a nyári szezonban, amikor másnap már sós uborkát szeretne enni, de vannak olyanok, akik nem is hallottak róla. Ez a recept, nagyon jó, ropogós sós uborkát garantál rövid időn belül. hozzávalók  1kg uborka kapor, ribizli, cseresznye, meggy levelek, torma 2-3 gerezd fokhagyma marék só Az uborkákat jó alaposan megmossuk, és a két végét levágjuk, én bevagdosom, mint a kovászos uborkát szokás, de elegendő megszurkálni az apró uborkákat. A kaprot és a gyümölcsfa leveleket megmosom, a tormát megtisztítom, és apróra vágom, majd hozzá adom még a fokhagyma gerezdeket is szintén vékonyra vágva. A fűszereket, és az uborkát bele tesszük egy nylon zacskóba, rászórunk egy marék sót, bekötjük a zacskó száját, vagy eleve cipzáras zacskót használunk, és alaposan összerázzuk, hogy a só és a fűszer mindenhova kerüljön, majd a hűtőbe rakjuk 12 órára. Apró uborkákat használju...

Cseresznye dzsem

Kép
Javában tart a cseresznye szedése.  Nincs saját fám, de mégis minden évben tudok eltenni kompótot, és dzsemet is. Szerencsére az ismeretségi körben van egy olyan hatalmas cseresznyefa, amelyről a madarak is bőségesen lakmározhatnak, mert ember annak a tetejét el nem érheti.  Két napja ezzel bíbelődöm, és bár nagyon meleg van, kint is és bent is, mégis szívesen csinálom, mert a cseresznye dzsem csoda finom tud lenni egy kukoricás palacsintán, vagy csak egy szelet kenyéren. Érdemes megpróbálnia bárkinek.  Örülök, hogy évekkel ezelőtt megvettem egy olajbogyó magozó szerkentyűt, mert nagyszerűen bevált a cseresznyénél. sőt a meggynél is. Mivel a családban van cukor beteg, neki is kedvezni kell. Én a diabetikus befőzőcukrot szoktam leginkább erre a célra használni, és a férjem mindig örül, hogy ő ugyan úgy eheti a lekváros palacsintát, mint mi. Jó nem 20-at, csak egyet-kettőt. 1 kg gyümölcsöt, amit megmostam, kimagoztam, és apróra összemixeltem, egy edényben...

Megint tészta

Kép
Persze, hogy megint tészta.  Bele vagyok szerelmesedve a tésztagyártásba. Kísérletezek, akarom tudni melyik a legjobb összetételű keverékem a gyártáshoz. Igen a gyártáshoz, mert szeretnék másnak is ebből a finomságból készíteni. persze meglátom lesz-e igény rá.  Garantáltan friss tojással készül A kis robotgépem most is nagy szolgálatot tett. Pillanatok alatt gyúrta össze a tésztát 30 perc pihi A gép nem csak nyújtásra, hanem gyúrásra is kiváló Előre felvágom a tésztát A gyártás folyamata, az összetétel, és a kalkuláció időszakában vagyok. Az eredményt szeretném csak megmutatni.  Remélem másnak is tetszik, amit lát.  Esetleg lehet érdeklődni, lehet kóstolót kérni.

Palacsinta kerti labodával, fokhagymás tejföllel, sült karajjal

Kép
A kertem mostanra annyi labodával ajándékozott meg, hogy ebből már kellett valamit készíteni. Tegnap a Gasztroangyal műsora alatt jött az ötlet, - hiszen én is szoktam spenóttal töltött palacsintát készíteni, és akkor miért nem szoktam ugyanezt kerti labodával? Ennél mi sem egyszerűbb. Palacsintát mindenki tud sütni. A férjem aktív korában technika órán tanította, a gyerekek imádták. Én az egészben azt nem szerettem, hogy az én kelesztő tálam vitte magával, mert szegény iskolának nem tellett egy műanyag tálra. Szóval mindenki tud palac sintát készíteni, ez csak annyival különbözik a többitől, hogy nem teszünk bele cukrot. Hozzávalók: 12 púpos kanál liszt csipet só 2 egész tojás 1,5 dl kefir 3-4  dl tej olaj a sütéshez A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Legyen szép sima, akkor lesz igazán finom a palacsintánk. Hagyjuk legalább egy fél óráig pihenni, a lisztszemek had tudjanak megdagadni. A tejet lassan adjuk hozzá, lehet, ...

Citromos-mákos cukormázas

Kép
Akár őzgerinc formában, akár muffin sütőben sütjük meg, tökéletesen mindegy. A lényeg, nagyon finom.  Van egy csomó mákom, még a karácsonyi sütögetős időkből. Bár szeretjük, mégis ritkán kerül rá a sor.  Arra gondoltam, egy kis délutáni nasinak tökéletes ízesítés, a jól bevált citromos muffinhoz. S mivel úgyis sütök, akkor dupla mennyiséget keverek, és a felét őzgerincformában fogom kisütni, míg a másik felét muffinnak. Hozzávalók: 2/3 csésze liszt ¼ teáskanál szódabikarbóna 1 csipet só 4 evőkanál szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin 2/3 csésze cukor 2 tojás 1 ½ evőkanál citromlé 1 ½ teáskanál citromhéj 2 ½ evőkanál mák ¼ csésze tej Az elkészítés roppant egyszerű, külön tálban összekeverjük a szódabikarbónával a lisztet és a csipet sót.  Egy másik tálban a cukorhoz hozzáadjuk a tojássárgáját, és a vajat, amit jó habosra keverünk. Legyen a keverék egynemű, amennyiben lehetséges a cukor teljesen oldód...

Wonton csípős eperszószos kínai gombóc

Kép
Hónapok óta szemezek a kínai gombóccal. Nem mertem eddig készíteni, féltem, mi van, ha valami pocsék dolog sül ki belőle, én meg ott állok, és a fiúk éhesek maradnak.  Ma reggel viszont úgy döntöttem, eleget tanultam a gombóckészítésről, lesz ami lesz, ma ebédre gombóc lesz. Mivel egy vidéki kisváros „szupermarketjében” nem igazán lehet wonton tésztát kapni, itt megjegyezném másfélét sem nagyon, kénytelen vagyok azt is elkészíteni, a két kicsi kezemmel. Ez alatt a közel fél év alatt annak is alaposan utána néztem. És ha már itt tartunk, utána nézés, egy igen frappáns tésztamártást találtam egy kínai hölgy oldalán, amit már az első olvasás után kipróbáltam, igaz csirkecombokat készítettem vele, de ő kimondottan gombóchoz ajánlotta. Nem csak hússal töltötthöz, hanem zöldségeshez is.  A másik, amit szerettem volna, az egy jó kis szójaszósz. Amibe mártogatni lehet a már kész tésztát. Erre szintén a már említett hölgynél találtam egy egyszerű receptet, ami...