Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: november, 2014

Friss gombaleves

Kép
Rengeteg gombát ad a természet az utóbbi hónapokban. Mindenhol látni, milyen hatalmas kosarakkal szedik ezt a finomságot. Természetesen aki nem ismeri a gombát, feltétlenül vizsgáltassa be gombaszakértővel. Nekem szerencsém van a párommal, hiszen házasságunk elejétől fogva jár gombászni, mikor milyen sikerrel, de mindig nagy lelkesedéssel. Annak idején még szeretett apósom tanította meg a gombák ismeretére, majd tovább képezte magát, így szerencsére, szinte minden nálunk fellelhető gombáról tudja ehető-e vagy sem. Tegnap bár nem kereskedelmi mennyiséget, de kicsiny családunk számára elegendő gombát hozott. Az este pirított gombát készítettem a kései laskagombából, ma viszont a levesünk készült a lila tönkű pereszke és az ízletes csiperkéből.  Csak olyan hagyományos régies gombaleves, mert nekünk az az egyik nagy kedvencünk. Semmi cicoma, semmi flanc, csak egyszerűen, póriasan.  Hozzávalók: 30 dkg friss gomba  2 evőkanál vaj 1/2 fel hagyma 1 evőkanál lis...

Egyszerű diótorta

Kép
Szerencsés vagyok, hiszen diófa van az udvaron, így remélem mindig lesz annyi dió, amennyi a háztartásunkban szükséges. Névnapra diótortát készítettem, mellyel igazán sikert arattam kicsiny családunkban.  A tortaalap egy mindig tökéletesre süthető tortalap, melynek a receptjét megtaláljátok itt , de nagyon megfelelő hozzá akár a vizes piskóta is, melynek a receptjét itt olvashatjátok. A krém pedig ami az egyszerűségét tovább fokozza, az, hogy könnyen beszerezhető hozzávalókból, a lehető legkevesebb munkával elkészíthető. Hozzávalók: 1 csomag vaníliás pudingpor 3,5 dl tej 25 dkg vaj vagy jó minőségű margarin 25 dkg porcukor 25 dkg darált dióbél A tejből és a pudingporból krémet főzünk az előírásoknak megfelelően, folpackkal lefedve hűtsük ki. Közben a puha vajat a porcukorral kavarjuk habosra. Akkor jó, ha ujjaink között tapintva nem érezhetőek a cukor szemcséi. A kihűlt krémet lazítsuk fel kevés habos cukros vajjal, majd az egésszel keverjük simára, csomómentesre....

Káposztás bab

Kép
Készítettem ezen az őszön savanyú káposztát, és be kell valljam, lényegesen finomabb mint a bolti társai. Talán gyerekkoromban ettem ilyen finomat, amikor még nem egy hét alatt készült, mint a mostani gyors érlelésűek.  Persze tudom én, mielőbb pénzt akarnak látni, de milyen áron.  Éppen az ilyen és hasonló hamisítványok elkerülésére találták ki, hogy legyünk bátrak, és nyúljunk vissza a gyökereinkhez. Nem kell feltétlenül káposztaföld ahhoz, hogy magunk is készíthessünk savanyú káposztát, akár tölteni valót is. Az elkészítési módot megtalálod itt a blogban. Most pedig haladjunk tovább. Igyekszem takarékoskodni, nem csak azért, mert olcsóbb, hanem azért is, hogy másra több jusson. És sajnos manapság nagyon meg kell gondolni mire költjük a pénzünket.  Szétnéztem ismét a kamra és a hűtő polcain.  A káposzta ugye adott volt, hiszen egy kilónyi várta, hogy rákerüljön a sor.  A kamrában konzervbab mindig van pár dobozzal. A Piedone pizza elképzelhetetle...

Paradicsomos bazsalikomos húsgombóc

Kép
Gyors ebéd, hiszen Márton nap ide, vagy oda, amit meg kell csinálni, azt már csak meg kell csinálni.  Egy kis paradicsomlé, és még a kertből felszedett saját bazsalikom, némi darált disznóhús, és tökéletes ebéd kettőnknek. Kitűnően eltüntethető ilyenkor a maradék tészta, a sorakozó zacskókból. Nem értem ezeket a csomagolásokat. Ezelőtt fél kiló volt egy csomagban, az elég volt kétszeri főzéshez, ha köretnek készült. Most 40 dkg kerül egy csomagba, viszont nem kell egy főzéshez annyi, csak kb 25-30 dkg, és így mindig marad valamennyi későbbre. De mivel ritkán veszek tésztát, -ugyanis leginkább magam készítem, - elfelejtem, hogy már milyen van otthon, és így előfordul, hogy több féle 10-15 dkg-os csomagok sorakoznak a poncon.  Most kettőt párosítottam, hiszen ugyan az a gyártó és ugyan annyi a főzési idő. Gondolom az összetétel szintén ugyanolyan. Mivel jól gondolkoztam, így sikerült is tökéletes vegyes tésztaköretet főznöm a paradicsomos húsgombóchoz. Hozzávalók a hú...

Budai kuglóf

Kép
A mama szakácskönyvében leltem egy régi receptre, a többi kézzel írott papíros között.  Nem tudom ki írta le, de nem az ő kézírása.  Már akkor is nagy divatja volt egy-egy bevált étel, vagy sütemény recept cseréjének.  Ma ezt készítettem, és valóban egy olyan kuglóf receptje ez, amit nem lehet nem szeretni. Megalkotója méltán lehet büszke rá. hozzávalók: 10 dkg vaj 5 dkg cukor 3 egész tojás csipet só 3 dkg élesztő 2 dl tej 30 dkg liszt egy-két marék mazsola 1 evőkanál kakaó A vajat a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját egyenként. Azzal is alaposan elkeverjük. Az élesztőt kevés tejjel felfuttatjuk, csipet sót, a többi tejet, és a lisztet is hozzákeverjük. Belekeverünk egy-két marék mazsolát, majd a tojások habbá vert fehérjét óvatosan belekeverjük. Egy kivajazott és kilisztezett kuglófformába öntjük a felét, a másik felébe egy kanál kakaót szitálunk és elkeverjük benne, majd a sárga tészta...

Kéksajtos-sonkás cakkos metélt

Kép
Szerencsére egyre többféle sajtot forgalmaznak a boltok. Szeretjük a Rokfort jellegű sajtokat, persze nem csak a jellegű, de a Rokfortot is, csak sajnos az már-már megfizethetetlen. Emlékeszem a régi évekre, majdnem utánunk dobták a kékpenészes sajtot, és persze a többit is igen olcsón adták, csak hogy fogyasszunk többet belőle. Eredeti hazájából hozták nagy részét, és más neves gyártótól.  Szerencsések akik most is könnyen hozzájutnak ezekhez a finomságokhoz. Most egy keveset én is vettem, mert nagyon szeretjük a  vele készült tésztát. Elkészítése egyszerű, hiszen nem szabad túl sok mindent hozzáadni, hiszen maga a sajt adja a mártás igazi ízét. Na, és míg el nem felejtem, természetesen házi gyúrt tésztával az igazi , olyan harapni való vastagságúval, hogy igazán összeillőek legyenek az ízek. A gyúrt tészta most is félfogós lisztből készült. 30 dkg lisztből 2 egész tojásból, egy evőkanál olívaolajból, és kevés vízből. Alaposan összegyúrtam, és fél...

Meggyes-diós bukta

Kép
Ismét a rendes kerékvágásban éljük az életünket. Az őszi szünetnek vége, a gyerekek iskolában, és persze távol tőlünk, mi pedig igyekszünk regenerálódni, hiszen hamarosan itt a karácsony, és ismét találkozunk. Ma egy meggyes-diós buktát készítettem, az ötletet a Gasztroangyal adása adta. Dió termett idén és már lehet használni, hiszen szépen megszáradt, a meggy pedig nyár óta pihen a cukorban.  A tésztát a buktatorta receptje alapján készítettem, de dupla mennyiségben, hogy holnapra is maradjon a fiamnak munkába menet. A recept itt   található. További hozzávalók: 4 tojás fehérje 20 dkg dió 10 dkg porcukor cukrozott meggy, de természetesen jó a friss- vagy fagyasztott gyümölcs is A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd belekeverjük a darált diót. A megkelt tésztát elnyújtjuk, majd téglalapokra vágjuk. én 24 db-ra szeleteltem.  Mindegyik szélére evőkanálnyi halmot teszünk a habos dióból, annak a tetejére levétől lecsep...