Almafa van az udvaromban, de valahogy ez az év nem kedvezett neki. Alig van pár szem rajta. De ehhez a könnyű morzsás szelethez nem is sok kell. Az egész nem ördöngösség, mégis ahogy a túrótöltelék, és az alma íze összeolvad és keveredik a karamell talán nagyon is édes, már-már émelyítő ízével, és ahogy a morzsa a tetején roppan, elmondhatatlan élmény.
Azt hiszem legközelebb pár apró sószemcse fog kerülni a tetejére, hiszen a sós karamell tovább fokozhatja az ízek élvezetét.
Addig is beérem ennyivel. Hidegen és melegen is ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók:
tészta
2 csésze sima liszt
1/2 csésze barna cukor
1 csésze vaj, szobahőmérsékletű
túrótöltelék
1/2 kg tehéntúró
3/4 csésze cukor
3 nagy tojás
2 csomag vaníliás cukor
3 savanykás alma, meghámozva, kimagozva és reszelve
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
morzsa:
1 csésze barna cukor
1 csésze sima liszt
1/2 csésze zabpehely
1/2 csésze lágy vaj
1/2 csésze karamell öntet
elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 ° C.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a barna
cukrot. Egy villával dolgozzuk bele a vajat, hogy porhanyós tésztát
kapjunk. nyomkodjuk bele egy közepes tepsibe,- amit sütőpapírral kibéleltünk -
egyenletesen , és süssük 15 percig.
A túrót a cukorral keverjük egyenletesen simára, adjuk
hozzá a tojást, és vele egy időben a vaníliás cukrot. Keverjük el alaposan és
öntsük az elősütött tésztára. Egy kis tálba keverjük össze a reszelt almát a
fahéjjal, és a szerecsendióval, és 2 evőkanál barna cukorral, majd osszuk el
egyenletesen a túró tölteléken.
Robotgépben keverjük össze a késes keverővel a morzsa
hozzávalóit, és szórjuk a töltelékek tetejére. Tegyük vissza a sütőbe, és
süssük további 40-45 percig. Vékony sugárban csurgassunk rá karamell öntetet és
hagyjuk kihűlni.
karamell öntet:
200 gr cukor
100 gr vaj
1,5 dl tejszín
Egy edénybe öntsük a cukrot, és hagyjuk, hogy felolvadjon, és szép aranyszínű lesz. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és felforraljuk. Amikor buborékosan forr, beleöntjük a tejszínt, és újból hagyjuk felforrni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése