Érik a szeder. Nem csak a kertekben, de úton-útfélen, kékellik, és kacsingat felénk. Bátran használjuk fagylalt, vagy turmix készítésére, nem fogjuk megbánni. És bátran használjuk sütemények készítésére is, igazi fanyar íze ha keveredik a citrommal, és a cukorral csodát varázsol az asztalunkra. Már a látvány is valami fantasztikus, hát még az íze milyen kitűnő. A szedret nyugodtan le is fagyaszthatjuk. Ez a kitűnő desszert is fagyasztott eperből készült. Felengedés után átforraljuk, és akkor a magoktól, valamint a héjtól is könnyen megszabadulunk, viszont a festék anyag kioldódik, és nagyon szép színt ad a sütinknek.
Fagylalthoz és turmixhoz ne olvasszuk fel, legjobb fagyott állapotban használni.
Hozzávalók:
A tészta
300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
a töltelékhez:
2 púpozott csésze fagyasztott szeder
¾ csésze cukor
⅔ csésze citrom leve
2 citrom héja
3 tojásfehérje
1 tojás
⅔ csésze liszt
csipet só
Melegítsük elő a sütőt °180 ° C.
Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit,
így könnyen kiemelhetők a szeletek, ha már kihűlt.
Krémesre keverjük a vajat és a cukrot, egy
elektromos keverővel. Adjuk hozzá lisztet, csipet sót.
Tegyük a tésztát tepsiben, majd nyomkodjuk
szét a kezünkkel, amíg egyenletesen fedi az edény alját. Süssük 20-25
percig, amíg enyhén aranybarna nem lesz.
A töltelék:
Hagyjuk felengedni a szedret. Nyomjuk át
finom szitán, hogy a magokat eltávolítsuk. Könnyebb dolgunk van, ha kicsit
melegítünk a szedren. Adjuk hozzá a cukrot, a tojásfehérjét*, a citrom levét és
héját, a lisztet, sót, és keverjük össze. Öntsük a keveréket a tésztára, és
süssük további 25-30 percig
(*A tojás fehérjét nem kell felverni.) Ne ijedjünk meg, nem ázik el a tésztánk.
Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre,
majd tegyük a hűtőbe 4 órára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése