Ezerrel tombol a kánikula, pedig ígérték, hogy enyhülni fog.
Mit lehet ilyenkor tenni. Vedeljük a folyadékot, a jégkrémet, és persze az ebéd is olyan, hogy éppen csak kelljen némi hőt fejleszteni hozzá. Ez a húsgombóc recept régóta kering már a neten, éppen itt volt az ideje, hogy megpróbáljuk.
Az ázsiai részen, a bevásárlóközpontok polcai tele vannak jobbnál-jobb fűszerekkel és mártásokkal. Használjuk bátran őket. Viszont ha bízunk az idevándorolt kínaiakban, vegyük meg a piacon. Én leginkább a József-városi piacon szereztem be a legtöbbet. Soha semmi bajom nem volt még tőle.
Hozzávalók:
Húsgombóc
500g. darált
sertés-vagy marhahús
2 tk. szezámolaj
1 csésze zsemlemorzsa
1/2 tk. őrölt
gyömbér
2 tojás
3 tk. reszelt
fokhagyma
1/2 csésze vékonyra
szeletelt zöldhagyma (kicsit tegyünk félre belőle a tálaláshoz)
Ha gondoljuk tegyünk bele sót, de szükségtelen, hiszen a mártás sós, és fűszeres, és az eredeti recept szerint sincs benne só.
Ázsiai szósz:
2/3 csésze hoisin
mártás
1/4 csésze rizsecet
2 gerezd fokhagyma,
aprítva
2 evőkanál. szójaszósz
1 tk. szezámolaj
1 tk. őrölt
gyömbér
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt
210 fokra.
Egy nagy tálban
keverjük össze a húsgombóc hozzávalóit. Formáljunk belőlük gombócokat, kb. 35
db lesz ebből a mennyiségből.
Egy tepsit kenjünk ki
olajjal, és a gombócokat tegyük rá, kenjük át olajjal és süssük meg 10-12 perc
alatt, vagy amíg arany barnák nem lesznek. Ha szétvágunk egy gombócot, kellemes
rózsaszínűnek kell belül lennie.
Míg a húsgombócok
sülnek, készítsük el a szószt. Az összetevőket keverjük jól el.
A kész gombócokat
keverjük bele a szószba, vagy apró favillára esetleg fogpiszkálóra tűzve mártogassuk bele. Az apróra vágott zöldhagymával szórjuk meg. Rizs
körettel, melegen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése