Hull a szilva a fáról........ énekelhetnénk, hiszen tényleg javában szedjük a szilvát. Jó házi pálinkának, és persze némi finomságnak a konyhába. Az egyik kedvencünk a borsos szilvalekvár, ami kellő képen pikáns a kedvelt tésztánkba, a tepertős papucsba. Elkészítése nagyon egyszerű, és a legjobb a jó érett veres szilvából készített. Ha a sütésálló pektint adjuk hozzá, egy óra alatt kész. Ha nem szeretnénk semmilyen adalékot hozzáadni, akkor várjunk szeptemberig, amikor a nemesebb besztercei szilva érik, és abból főzzünk jó sűrű lekvárt, és azt ízesítsük a hozzávalókkal. Persze akkor járjunk el így, ha tésztákba szeretnénk tölteni, egyébként nem szükséges. Sült húsok mellé kanalazva is kitűnő. Minden képen ki kell próbálni, egy kiló szilvát megér.
1 kg szilva (veres szilva)
1/2 csésze víz
2 csésze cukor
1/2 csésze víz
2 csésze cukor
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál pektin (dzsemfix)
1 evőkanál. frissen őrölt fekete
bors
Finomra vágjuk a szilvát, nem hámozzuk,
csak magozzuk. Egy nagy fazékban feltesszük főni, és hogy le ne égjen öntünk
hozzá egy fél csésze vizet. Lassú tűzön lefedve 5 percig főzzük. Ekkor
hozzáadjuk a cukrot, és folyamatos keverés közben további 5 percig főzzük.
Ezután burgonyatörővel összetörjük a szilvát. Ne használjunk bot mixert, vagy
egyéb elektromos kütyüt, mert nem lesz szép a lekvárunk. Ezután hozzáadjuk
a citromlevet, és ismét felforraljuk. Beletesszük a pektint,keverjük meg, és
egy percit forraljuk. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a borsot. Töltsük
üvegekbe. Amikor az üvegeket ¾-ig töltöttük a légbuborékokat fa spatulával
tüntessük el, majd töltsük tele az üvegeket. Zárjuk le, forró vízfürdőben
sterilizáljuk, forrástól számítva 10 percig. Az edényben hagyjuk kihűlni, 24
óra elteltével ellenőrizzük az üvegeket, hogy jól zárnak-e, majd címkézzük és
tegyük a kamrába.
szeretjük, tegyünk bátran még hozzá. Ha színes borsot használunk pikánsabb, míg ha fehér borsot, enyhébb ízű lesz a lekvárunk. A lényeg, a bors mindig frissen őrölt legyen
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése