Sarkadi Sándor: Édes ősz
Édes ősz jött,
Hull a körte,
hamvas szilva
hull a földre.
Itt az alma,
Kasba rakd.
Ott a szőlő,
Hamm, bekapd!
Bokor alatt dió búvik
- ott ne hagyd!
Ma egy kis
túrós-szőlős rétest sütöttem, gondoltam a chilis bab után jó desszert lesz.
Tökéletes választás volt.
Gondoltam, még ebéd
előtt lefényképezem, de a technika ördöge megtréfált.
A fényképezőm még korábban tönkre ment, amikor
elestem fényképezés közben. Kiterültem, mint egy ólajtó, és azt hittem nem
állok fel többet, de az ijedségen kívül semmi más bajom nem esett. Viszont a
kezemben lévő fényképező gépen objektíve megsérült annyira, hogy nem javítható.
Azóta a videó kamerával fényképezek. Kicsit macerás, mert egyszerre 3 képet is
készít, de jobb híján megteszi. Ma viszont nem akart dolgozni. Bekapcsolom,
erre ő kikapcsol. És ez így ment tovább, addig, míg rá nem jöttem, hogy az akku
le van merülve. Gondoltam, sebaj, hiszen van, egy elemtartó a táskájában, majd
azt fogom feltenni és akkor usgyé, de nem. Elem sincs kéznél. Nincs mese, fel
kell tölteni az aksiját. Sajna ez a vonat elment. Egy meredt, hideg rétest
lefényképezni, kár lenne. Bár ki tudja, azért a kamrában eldugtam két szelettel.
A recept úgyis annyira
egyszerű, szinte nem is kellett időt rá szánni.
Egy tepsit kibéleltem
sütőpapírral, a sütőt előmelegítettem 200 fokra.
hozzávalók:
1 csomag réteslap (6
vagy 8 lapos)
40 dkg félzsíros
tehéntúró
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 egész tojás
1 evőkanál búzadara
2-3 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1-1 1-1 nem túl nagy fürt fehér és kék szőlő
Először a tölteléket
készítettem el. A túrót villával összetörtem, hozzáadtam a tojást, a cukrot, a
vaníliás cukrot, a citromhéjat, és az evőkanálnyi búzadarát. Alaposan
összekevertem, de azért vigyáztam, hogy látszódjon a túró, ne legyen annyira
egyneműen krémes. A szőlőket miután megmostam, leszemeztem, papírtörlőn megszárítottam.
A réteslapokat kitekerjük,
és 3 vagy 4 lapot előkészítünk a töltésre. Ez attól függ, hány laposat kapunk.
Tehát a csomag réteslapnak a felé „megcsapkodtam”, olvasztott vajjal. Rá tettem
a töltelék felét vigyázva, hogy a szélén és a végén is maradjon kb. 1 cm-nyi tiszta
tészta terület, mert így kevésbé folyik ki a töltelék. A túró tetejére szórtam
a leszemezett fehér szőlőt, majd feltekertem. A másik 4 lappal ugyan így jártam
el, de ezt a kék szőlővel szórtam meg. Sokan javasolják, hogy nedves tiszta
konyharuhát használjunk, amikor a réteslapokat kibontjuk. Én mindig elfelejtem,
de még ez idáig soha semmi baj nem történt emiatt. Nekem mindig a tepsibe
rakásnál jut eszembe, hogy arra kellett volna tenni, és akkor nem kellene
bűvészkedni. A tepsibe rakjuk, és a tetejét megkenjük olvasztott vajjal, vagy
tejföllel.
Az előmelegített
sütőben, alsó-felső lángon 20 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk
hűlni, majd porcukrozzuk, és szeleteljük.
A fortély pedig mára csak annyi, hogy a gyümölcsöt tegyük 5-10 percre ecetes vízbe, garantáltan minden bogár kimenekül a fürtből. Ezután öblítjük és leszemezzük a fürtöt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése