Ki ne szeretné a Snikerset, de valjuk be őszintén nagyon zsebbenyúlós édesség. Viszont ha magunk készítjük, sokkal kevesebbe kerül. és végre akár jól is lakhatunk vele. Mert az igazság az, hogy szívesen fogyasztjuk mi felnőttek is, csak nem mindig ismerjük be. Ötletnek szánom és nem a reklámnak, hogy a Lidlben az amerikai részen a cukrozatlan mogyoróvaj és a fehér pillecukor is kapható, és nem drága.
Alsó réteg csokoládé
300 g tejcsokoládé
60 g mogyoróvaj (nem
cukrozott)
Egy edényben olvasszuk
össze a hozzávalókat, és öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk hűlni,
amíg teljesen megkeményedik.
Nugát réteg
60 g sótlan vaj
250 g kristálycukor
100 ml sűrített tej
300 g pillecukor
60 g mogyoróvaj
300 g durvára vágott
sózott földimogyoró,
1 teáskanál vanília
kivonat
Melegítsük meg a vajat
egy serpenyőben, adjuk hozzá a cukrot és a tejet. Keverjük, amíg teljesen
feloldódik, és forraljuk fel. Főzzük 5 percig, alkalmanként keverjük meg. Adjuk
hozzá a pillecukrot, a mogyoróvajat, és a vaníliát. Keverjük simára. Kicsit
hagyjuk hűlni, keverjük bele a mogyorót, és öntsük a csoki réteg tetejére.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Karamell réteg
60 g vaj
100 ml tej
200 ml sűrített tej
300 g cukor
200 ml tejszín
A hozzávalókat a
tejszín kivételével, egy vastag falú edényben felforraljuk, közben néha
megkeverjük, ezzel is segítve a cukor olvadását.
Lassú tűz felett addig
főzzük, míg szép színt nem kap, besűrűsödik és jeges vízbe cseppentve a forró
karamellből kemény kis golyó lesz.
A végén hozzá adunk
150-200 ml tejszínt és a nugátos réteg tetejére öntjük, és hagyjuk teljesen
kihűlni.
Ha egyszerűbb
karamellás réteget szeretnénk, 300 g vajkaramella cukorkát csomagoljunk ki és
olvasszuk össze 300 ml tejszínnel. Főzzük 5-10 percet és ezt öntsük a mogyorós
nugátos rétegre
Csokoládé réteg a tetejére
300 g csokoládé
60 g mogyoróvaj
Melegítsük össze a
hozzávalókat egy serpenyőben vagy mikrohullámú sütőben, majd öntsük a karamell tetejére,
amíg egyenletes réteget képez rajta. Hagyjuk kihűlni és megkeményedni teljesen.
Hűtőben legalább egy
órát hagyjuk hűlni és csak azután szeleteljük fel. Legjobb alumínium fóliából
készült tálba, (grillező edénybe) önteni és abban hagyni tálalásig, vagy abból
kínálni.
fotó: pinterest
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése