Végre itt a szőlő
szezonja. Minden polc tele a jobbnál-jobb szőlővel. Nem csak frissen
fogyasztható, kitűnő süteményekbe, ételekbe, nagyszerű lekvár készíthető
belőle.
Ez a tekercs
eredetileg áfonyával készült, de megpróbáltam és kitűnő szőlővel is. A
citrommáz csak emel az élvezeteken.
Hozzávalók
A tésztához:
¾ csésze zsíros tej, langyosan
1 csomag instant
élesztő
3 nagy tojás, szobahőmérsékletű
1 teáskanál vanília
kivonat (nem kötelező)
4 ¼ csésze sima liszt
½ csésze kukoricaliszt
½ csésze kristálycukor
1 ½ teáskanál só
12 evőkanál sótlan
vaj, szobahőmérsékletű
A töltelékhez:
¾ csésze csomagolt
világos barna cukor (ne használjunk sötétet, mert akkor túl erős a melasz íz)
viszont elkészíthető kristálycukorral is, ha nincs más
2 ½ teáskanál őrölt
fahéj
⅛ teáskanál só
500 g friss apró szemű
kék szőlő vagy áfonya
1 ½ teáskanál friss
citromhéj
5 evőkanál sótlan vaj,
szobahőmérsékletű
A máz:
3 evőkanál frissen facsart
citromlé
½ teáskanál citromhéj
2 evőkanál sótlan vaj,
szobahőmérsékletű
1 teáskanál vanília
kivonat
2 csésze porcukor
csipet só
Elkészítés:
Egy tepsit béleljünk
ki sütőpapírral, és tegyük félre.
A tejes langyosítsuk
meg, oldjuk fel benne az instant élesztőt, tegyünk hozzá egy csipet cukrot, és
futtassuk fel. A lisztet és a keményítőt szitáljuk át, tegyük hozzá a többi
cukrot, sót, vanília kivonatot. Azután mélyedést készítünk a lisztes keverék
közepébe és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, és elkezdjük
dagasztani. A vajat kicsit megolvasztjuk, annyira csak, hogy nagyon lágy
legyen, és hozzádolgozzuk a tésztánkhoz.
Egy óra alatt
megkelesztjük. Elnyújtjuk, és megszórjuk fahéj és cukor keverékkel, rászórjuk a
leszemezett szőlőt, esetleg áfonyát. Összetekerjük, és 8 részre vágjuk. Ha túl vastagnak találjuk, vágjuk 12 részre.
Lapjával helyezzük a kibélelt tepsire, takarjuk le, és kelesszük újra 1 órát.
200 fokra melegített
sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk hűlni.
A citromos mázat
elkészítjük, úgy hogy a lágy vajat a citromlével és a citromhéjjal habosra
keverjük, majd egy csipet sót és a porcukrot hozzáadjuk. Az állaga olyan
legyen, hogy a tekercsek tetejére csíkokat tudjunk vele húzni.
5 perc hűlés után a
citromos mázzal áthúzzuk és azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: A
tésztából dupla mennyiséget is készíthetünk, mert jól fagyasztható, és
felhasználás előtt egy órával kivéve felengedve máris felhasználható
Bár utólagosan, de álljon itt egy nagyszerű főzési tipp a napi fortély gyanánt. A tojás főzővizébe tegyünk egy teáskanál szódabikarbónát, és a tojások héja könnyen le fog jönni, anélkül, hogy a tojás fehérje megsérülne.
2 megjegyzés:
Fantasztikus! Vittem! :)
Őrülök hogy neked is tetszik. A vaj meg csak részlet kérdés.
Szívesen látlak máskor is.
Megjegyzés küldése