Ez a nap már az én
napom. Reggel a piacon igazán finom zöldségek és gyümölcsök kínálták magukat, az őszi nap fényében. A
gyönyörűséges karfiolok, sütőtökök, mind azt szerették volna, ha hazaviszem
őket. De a kamra sajnos nem feneketlen katlan, ami mindent befogadna. Sok
dologról le kell mondani, mert a polcok már nagyon tele vannak, tehát csak
olyanokat veszünk, amit fel is használunk.
Bevallom őszintén, szívesen halmozom
fel az élelmiszereket, és ezt néha túlzásba is viszem. Ezért fordulhat elő az,
hogy 5-6 éves szilvalekvár is van a polcon. Nincs semmi baja, tökéletes most
is, és várja, hogy valami finomság részese legyen.
A banán szintén egy olyan
gyümölcs, ami nem fogyhat el a hűtőből. Én nagyon szeretem. Amikor még csak egy
kilót adtak minden vevőnek, - mert volt ilyen időszak, - képes voltam érte kétszer is sorba állni. Mire
hazaértem, alig volt a kosárban mutatóba egy vagy két darab. Szerencsére ez ma
már nem így van, bármikor lehet kapni, és sok féle képen lehet használni. A mai
krémes banános szelet, csak holnap lesz igazán élvezhető, kell, hogy pihenjen
egy éjszakát. Elkészítése annyira könnyű, de a végeredmény igazán kivételes. Az
érett banán íze tökéletes a pudinggal, és a könnyű tejszínes krémsajttal. A
karamell öntet csak emel a sütemény élvezhetőségén. El is maradhat, de azzal
együtt lesz teljes.
Hozzávalók:
200 g omlós keksz
apróra törve
100 g olvasztott vaj
250 g krémsajt
250 ml tejszínből vert
kemény hab
1 tasak zseléfix
300 g porcukor
1 cs pudingpor banán,
vagy vanília ízű
250 ml tej
3 banán szeletelve.
Az apróra tört kekszet
keverjük össze az olvasztott vajjal, nyomkodjuk egy tortaformába és süssük
10-15 percig 180 fokon.
Hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a
pudingot, a pudingporból és a tejből. Ízlés szerint cukrozzuk 2-3 evőkanállal.
Hagyjuk kihűlni.
Közben a krémsajtot
keverjük simára a porcukorral, majd adjuk hozzá a kemény tejszínhabot és a
zseléfixet . A keveréket simítsuk a sült kekszünk tetejére, tegyük rá a
banánszeleteket, erre a pudingot. Tegyük hűtőbe legalább 2 órára, de még jobb,
ha egy éjszakán át van a hidegen.
Tálaláskor friss tejszínhabot teszünk rá, és áthúzzuk karamell öntettel, valamint díszítsük banánkarikával.
Karamell öntet:
100 gr cukor
50 gr vaj
1 dl tejszín
Egy lábasban
felolvasztjuk a cukrot. Amikor aranyszínű, hozzáadjuk a vajat. Továbbfőzzük, és
amikor már szépen buborékosan forr, bele öntjük a tejszínt, és addig
kevergetjük, míg ismét felforr.
Napi fortély:
Egyszerűbb módja, hogy
15 dkg vajkaramellát kibontunk a papírjából, hozzáadunk 1 dl tejszínt és
összeforraljuk. tökéletes karamell öntet lesz belőle ahhoz, hogy feldobjunk
vele egy sütit, vagy akár csak valamilyen gyümölcsre csurgassuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése