2015. március 9., hétfő

Magos, teljes kiőrlésű keksz

Egy kis egészséges rágcsálnivaló. Természetesen mértékkel fogyasztva.

Hozzávalók

230 g  teljes kiőrlésű liszt
115 g  búzadara
¾ teáskanál adalékmentes só
55 g  szezámmag
55 g  lenmag
55 g tökmag – durvára vágva
210 ml víz
1 evőkanál folyékony méz
3 és fél evőkanál növényi olaj , plusz a tepsi olajozásához
őrölt magok, vagy fűszerek, ha tovább ízesítenénk.


Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a teljes kiőrlésű lisztet, búzadarát és a sót. Adjuk hozzá a szezámmagot, lenmagot és a tökmagot.

Külön tálban, habverővel összekeverjük a vizet, a mézet és az olajat. 
Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és keverjük össze egy közepesen kemény tésztát kapunk.

Összegyúrjuk kb öt percig. Lefedve 20 percig pihentetjük.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és készítsünk elő 2-3 tepsit. Olajozzuk be, vagy béleljük ki szilikonos sütőpapírral.

Olajozott munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagra.

Vonalzó segítségével és egy éles késsel, vagy pizza vágóval, vágjunk belőle 5x15 cm-es téglalapformát. 

Helyezzük az előkészített tepsikre, közel egymáshoz, de ne érjenek össze.

Permetezzük le a kekszet vízzel. Ha a tetejét is meg akarjuk szórni magokkal, ilyenkor lehet.

Süssük 15-18 percig. 

Kapcsoljuk ki a sütőt, azután nyissuk ki a sütőajtót 30 másodpercre, majd ismét csukjuk be. 

Hagyjuk még 10-15 percig a sütőben száradni.


Tegyük át egy rácsra hűlni.






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...