Nagyon szeretem a hamburgert, de csak azt, amit én
készítek.
Friss marhahúst sikerült vásárolnom, gyorsan le is
daráltam, mert napok óta emlegetjük a húspogácsákat.
A legegyszerűbb módon készítettem el.
2 személyre
40 dkg darált marhahús
só, bors
1 nagy gerezd fokhagyma
A húst összekevertem a hozzávalókkal. Figyeljünk rá, hogy
a hús szobahőmérsékletű legyen, hiszen a hideg hús nem fog ilyen rövid időn
belül megsülni. Amikor alaposan összegyúrtuk a húst a borssal és a sóval,
valamint beletettük a zúzott fokhagymát, hagyjuk pihenni egy fél órát, hogy az
ízek összeérjenek. Van, aki csak a fokhagymát gyúrja bele a húsba, és
közvetlenül sütés előtt sózza, borsozza kívülről. Én még olyan módszerrel nem
készítettem jó húspogácsát. Híve vagyok annak, hogy a fűszerekkel a húsnak
össze kell érnie, hogy igazán zamatos lehessen.
A húst osszuk 4 részre, és formáljunk belőle golyókat,
majd lapítsuk el, de legalább 2 cm magas legyen, hogy sütéskor ne száradjon ki
a hús, hanem jó szaftos maradhasson.
Kevés olajat teszünk egy serpenyőbe, és amikor jó forró,
a hamburgereket beletesszük. Mindkét oldalát 6 percig sütjük, majd kivesszük a
zsiradékból és melegen tartjuk.
A fennmaradó olajban megfonnyasztunk 3 nagy fej durvára
vágott vöröshagymát, 3-4 evőkanál balzsamecetet öntünk alá, és a húsról
leragadt részeket is felkapargatva addig keverjük, amíg a hagyma puhulni kezd.
Ekkor hozzáadunk 1 evőkanál lisztet, és átpirítjuk, majd hozzáadunk 2-3 dl
vizet, vagy húslevest. Beleteszünk 1-2 gerezd zúzott fokhagymát, utána sózzuk,
borsozzuk. 1 evőkanál Worcestershíre szósz csak javít rajta, használjuk bátran.
A felére visszafőzzük, és a hamburgerünkre teszünk pár
kanállal.
Főtt burgonyával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése