2018. január 1., hétfő

Mediterrán töltött karaj









Mindenkinek boldog és sikeres új évet kívánok a 2018-as évre!
Azt hiszen az egyik legszebb évnek nézünk elébe.

Hoztam az év első receptjét, ahogy ígértem még szilveszter előtt. 

A karajról mindannyian tudjuk, hogy nagyon látványos, hiszen kelleti magát, de önmagában egy száraz, és ízetlen hús. A belőle készült étel finomsága az elkészítési módban, és a hozzávalókban rejlik. 
De ez a mediterrán töltött karaj finom lesz mert a spenót, a feta, a fokhagyma és az aszalt paradicsom szaftos, ízletes belsőt biztosít neki. Kívülről pedig egy igazi izgató édességet kölcsönöz neki a balzsamecet, a citromhéj, az oregánó, és a rozmaring, amiben az éjszakáját töltötte.

A hús felvágásának is van több módja. Fel lehet szúrni, és megtölteni minden jóval, de jelen esetben szépen egy centi vastagságban körbeszeleteltem. 
Az egész hús felületén terítettem el a tölteléket, de vághattam volna hosszában is a húst vékony lapra, és tehettem volna középen egy csíkban a tölteléket. Lehet, hogy legközelebb úgy készül.

Talán a töltelék elkészítése tellett a legtöbb időbe.

Töltelék hozzávalók:

  • teáskanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kávéskanál frissen őrölt színes bors
  • 1 csomag bébi spenót
  • csipet só
  • 6 db szárított paradicsom
  • 20 dkg feta sajt






A kanálnyi olajba beledobom a nagyom apróra vágott fokhagymát, és amikor megérzem az illatát, rögtön kerül bele a spenót. Csipet só és frissen őrölt bors kerül még rá, majd a levelek fonnyadásáig kevergetve sütjük.
Ekkor konyhai törlőn leitatjuk az összes nedvességet. A hő hatására a levelekből folyadék szabadul fel, ami nem kell a töltelékbe, mert csak vizenyőssé tenné.
A paradicsomokat és a fetát is apróra vágjuk, majd összekeverjük a parajjal.
A szétnyitott húst átveregetjük, én a bárd lapjával szoktam, elég nehéz, és egyszerre nagy felületet képes ellapítani. Kicsit puhítja, felszabadítja a rostokat, és a hús is egyenletesebbé válik.
Miután a tölteléket elterítjük, feltekerjük a húst, és konyhai kötöző madzaggal szépen bekötözzük, mint a sonkát szokták. 

Elkészítjük a balzsamecetes pácot.
Hozzávalók:

  • 1/4 csésze balzsamecet
  • evőkanál olívaolaj
  • teáskanál dijon mustár
  • evőkanál rozmaring, apróra vágva
  • evőkanálnyi oregán, apróra vágva
  • teáskanál citromhéj
  • gerezd fokhagyma, reszelt
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál fekete bors
Mindezeket összekeverjük, és bevonjuk vele a húsunkat. Egy tálba tesszük, és hagyjuk a pácban legalább egy éjjelen érni. Ha van időnk ez az idő akár 20-24 óra is lehet.







Ezután egy-két kanál zsírt felforrósítva egy serpenyőben, minden oldalán pirítsuk át a húsunkat, majd egy hőálló tálba téve 190-200 fokos sütőben süssük 15 percig. Ezután mérsékeljük a hőmérsékletet 170-180 fokra, és hagyjuk még kb 35-40 percig sülni.

Amikor megsül, letakarva pihentessük 10 percig, csak azután szeleteljük fel.







Burgonyapürével nagyon finom, de az újévi asztalon a lencse saláta is nagyszerű kiegészítője volt.



Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...