Felnőtt fejjel sem vagyok hajlandó a krumplilevest, és még néhány burgonyából készített étel elfogyasztására.
Ellenben egyik kedvenc ételem a tejfölös burgonyafőzelék. Abból jöhet bármennyi hidegen, melegen, egynaposan, sőt..... reggel, délben, és még este is.
Amikor először kóstoltam, nem is tudtam, hogy mit eszek. Csak faltam be , a sült hús pedig amit apai nagyanyám olyan fenségesre tudott elkészíteni, maradt a tányérom szélén.
Abban az időben sok-sok krumpli fogyott. Szegények voltak az emberek, nem volt ez a nagy kivagyiság mint most.
Nagyikám márciusban töltötte volna a 108. évét, ennek emlékére készítettem azt kedvencet, amit még Ő tanított meg nekem, így gondolva rá, örök hálával.
hozzávalók:
1 kg burgonya
1 kis fej vöröshagyma
2 babérlevél
csipet só
ecet
cukor
2 kanál liszt
3 dl tejföl
Az elkészítése roppant egyszerű, mint az ételek nagy része, amit szeretek készíteni. Mert ki az aki órákat akar bajlódni az étellel főleg hétköznap.
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk kb 2x2 cm -esre és a durvára darabolt vöröshagymával, babérlevéllel, csipet sóval, és annyi vízzel amennyi ellepi feltesszük főni. A lisztből és a tejfölből habarást készítünk, és a megfőtt krumplit besűrítjük vele. Ízesítjük ecettel és cukorral. Nekem a bevált mennyiség ecetből és cukorból is ehhez a mennyiséghez 3-3 evőkanál
A fasírt mindig másképp készül.
Az alaprecept szerint
1 kg sertés darált hús,
lehet fele-fele sertés és marha vagy akár szárnyas is, én a sertéshúst szeretem.
1 egész tojás
1 db zsemle tejben vagy vízben áztatva és kicsavarva
só, bors, fokhagyma ízlés szerint
olaj a kisütéshez.
A hozzávalókat összegyúrom, pogácsákat formálok belőle és olajban kisütöm. Feltétként tálalom.
Ehhez én adtam fél fej vöröshagymát, amit nagyon apróra vágtam, valamint tettem bele csilipelyhet, attól kellemes csípős lett, a fiúk legnagyobb örömére.
De sokszor készítem hozzáadott zöldségekkel, sőt még mazsolával, vagy aszalt gyümölccsel is.
A belekevert pisztáciától valami csoda keleties ízűvé válik. És sorolhatnám reggelig. A fantázia és a főzés szeretete sok variációt tesz lehetővé. És ha olyan lelkes közönsége van mint az férjem és a fiam, akik nap-mint nap képesek megenni amit elébük teszek, ez a lelkesedés meg is marad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése