2018. április 29., vasárnap

Mézes grízes-krémes




A grízes-mézes talán az első sütik között szerepelt, amit régen a bátyám kedvéért sütöttem. Kalocsán volt katona, és az egységükben mindenki kedvence volt ez az egyszerűen elkészíthető mutatós sütemény. Gyakorlatilag havonta sült, talán ezért is merült a feledés homályába, de most eszembe jutott, és gyorsan megosztom veletek.


A tészta hozzávalói:

10 dkg vaj
50 dkg liszt
10 dkg cukor
1 tojás
1-2 kávéskanál szódabikarbóna
6 evőkanál tej
10 dkg méz

A vajat, a tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összeolvasztjuk.
Levesszük a tűzről, és pár percig kavargatva hűtjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk.
6 cipóba osztjuk, és még melegen vékonyra nyújtjuk, majd sütőpapírral borított sütőlapon, vagy egy  tepsi hátán 180 fokos sütőben, 8-10 perc alatt megsütjük. A többi cipót addig egy tálban letakarva langyosan tartjuk, különben nem lehet nyújtani.
Halvány barnaszínűre kell sülnie, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg!


A krém hozzávalói:

7 dl tej
7evőkanál búzadara
5 evőkanál cukor
20 dkg vaj

Kb 20 dkg házi baracklekvár
A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, és a grízt, vagyis tejbegrízt főzünk, majd kihűtjük.
Amíg ez krém hűl, addig a vajat kikeverjük, hogy jó habos legyen. A a kihűlt tejbegrízt összekeverjük a habos vajjal, és a tésztalapokat az alábbiak szerint megkenjük.
Első réteg grízes krém, második réteg baracklekvár, majd ismét grízes krém, azután megint baracklekvár, és végül még egy réteg grízes krém. Kicsit lepréseljük, és a tetejére a következő mázat kenjük.


Tetejére való máz:

3 evőkanál keserű, jó minőségű kakaópor
10 dkg cukor
8 dkg vaj
1-2  kanál víz
A kakaóport a cukorral 1-2 kanál vízzel, és a vajjal megolvasztjuk, addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad, és sima lesz. Ekkor a sütemény tetejére kenjük, és ha kihűlt, hűtőbe tesszük.


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...