Tepertős pogácsa élesztő nélkül
Igyekszem az élesztőt kiiktatni étkezéseimből, mert kellemetlen tüneteket produkál. Éppen ezért kísérletezem a hagyományos ízek eléréséért.
Szeretem a tepertős pogácsát, de eddig általában élesztővel készítettem, hajtogattam, kenegettem, szóval minden finomságot megadtam neki azért, hogy azután ő is kényeztessen ízével bennünket.
Ez a mostani hagyományosnak mondható, hiszen a kész pogácsa szinte megszólalásig hasonlít az igazira.
Elkészítése pedig a következő:
hozzávalók
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj vagy margarin, zsírral is nagyon jó
2 egész tojás
1 teáskanál só
tejföl
25 dkg darált tepertő
ízlés szerint őrölt bors
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, a sóval, és a zsiradékkal elmorzsoljuk. Legjobb ezt robotgépben végezni. Azután hozzáadjuk a tojásokat, és annyi tejfölt, hogy rétestészta keménységű legyen. Ha szeretjük őrölt borsot is tehetünk a tésztájába, még ízletesebbé válik.
Most a tésztánkat elnyújtjuk, és a darált tepertőt rákenjük, majd összehajtogatjuk, és fél órát pihenni hagyjuk. Azután elnyújtjuk, összehajtogatjuk, és pihentetjük. Még egyszer megismételjük a nyújtás hajtogatást, és azután ujjnyi vastagra elnyújtjuk, bevagdossuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle.
Tepsibe tesszük, tojássárgájával megkenjük és 25 perc alatt 180 fokosra melegített sütőben megsütjük.




Megjegyzések
Köszönjük a fáradozásod :)
raktam bele majd jövök pár fotoval😊
Edig minden rendben van :D
Németben vagyunk a fiamal itt készül a pogácsa !
Persze otthon mindég asszony csinálja !
Sajnos nem kaptunk élesztöt !
igy csak a sütöpr maradt !
Köszi a receptett küldök képeket !!!