Zselés cukor házilag
Bár elég sűrű napon volt, azért a mai szorgoskodás sem maradt el.
Tegnap elkészítettem egy adag zselés cukorkát, amit ma feldaraboltam és meghempergettem kristálycukorban.
Más dolga nincs, minthogy szépen megszikkadjon, hogy be tudjam csomagolni, és az ünnepek alatt el tudjuk fogyasztani. A legjobb az egészben az, hogy jó sok lesz ekkora mennyiségből, és alig van vele egy kis munka. Szerintem még jól is néz ki.
4 evőkanál zselatin
1 csésze hideg víz
1 1/2 csésze forró víz
4 csésze cukor
1/2 - 1 csésze gyümölcs szörp (vagy gyümölcs sűrítmény) ízlés szerint használhatunk aromás, vagy kivonatot is
1-2 csepp ételfesték (elmaradhat, de szebbek a színek vele)
extra cukor a bevonathoz
1 csésze = 250 ml
4 csésze cukor
1/2 - 1 csésze gyümölcs szörp (vagy gyümölcs sűrítmény) ízlés szerint használhatunk aromás, vagy kivonatot is
1-2 csepp ételfesték (elmaradhat, de szebbek a színek vele)
extra cukor a bevonathoz
1 csésze = 250 ml
Egy nagy fazékba, áztassuk
be zselatint hideg vízben öt percig.
Keverje hozzá a forró vizet,
amíg zselatin feloldódik.
Adjuk hozzá a szörpöt, és keverjük hozzá a cukrot.
Adjuk hozzá a szörpöt, és keverjük hozzá a cukrot.
Forraljuk fel, közepes-
vagy magas hőfokon - és forraljuk 25 percig. Keverjük folyamatosan.
Adjunk hozzá 1-2 csepp élelmiszer-színezék. Öntsük ki edényekbe könnyebb úgy dolgozni vele a későbbiekben.
Fedjük be és hűtsük le egy
éjszakán át a hűtőben.
Vágjuk a zselatin 1-1 ½ cm-es
kockákra forró vízben mártott késsel.
Külön-külön vonjuk be
minden oldalukat kristálycukorral.
Helyezzük viaszos
papírra, és hagyjuk szobahőmérsékleten két napon át kristályosodni.
Légmentesen záródó
tartályban tároljuk.
A képek általam készítettek, a zselés cukorral együtt. A recept minőségét nagyban befolyásolhatja a zselatin, a szörp, és egyéb összetevő minősége.
A már kihűlt zselé, ha nem megfelelő a minősége, mert nem
tudjuk felvágni, vagy egyéb gond adódna vele, ismét
felmelegíthető, és további zselatin hozzáadásával javítható.
A már kihűlt zselé, ha nem megfelelő a minősége, mert nem
tudjuk felvágni, vagy egyéb gond adódna vele, ismét
felmelegíthető, és további zselatin hozzáadásával javítható.
Egyéb iránt egy tökéletesebb zselé cukorka receptjét szintén megosztottam ezen blogban, és megtaláljátok az alábbi linket.
Sok sikert kívánok mindenkinek!
Megjegyzések
Köszönöm a receptet, de én úgy tudtam, hogy a csésze az 1-1,5dl és a bögre 2,5 dl...
És van ez a jó kis sáv, ahol lehet kérdezni. És én örömmel válaszolok minden kérdésre itt és a facebook oldalon is.
Nyelvi kérdések pedig leginkább nálunk magyaroknál van, hiszen annyira sokfélék, színes egyéniségek vagyunk. A Tiszántúlon gyakran egészen mást jelent egy dolog, mint a Dunántúlon. De ezért is nehéz a mi nyelvünk. További jó sütkérezést akár csészével, akár bögrével méred a hozzávalót.
Elkészítettem a zselés cukrot mert nagyon szeretem, de valamit biztosan nem jól értelmezek mert egy puha, azt is mondhatnám,hogy nem formatartó masszát kaptam.
A zselatint miért kell ilyen sokáig főzni? Minél tovább főzöm annál rosszabb lesz az állaga nem? A 4 csésze cukor az 1 kg ez is sok de szerintem a folyadék mennyisége is rengeteg ehhez a zselatin mennyiséghez.Lehet ,hogy kísérleteznem kellene, de azért hagyatkozom a profikra mert elhiszem,hogy jó amit csinálnak. A kérdésem az,hogy ez alapján készült a képen látható cukorka? Az enyém sajnos nem ilyen.
Nekem is híg maradt.
Olvastam a másik bejegyzést is, "már szinte tökéletes", ott írtad a keményítőt, azt melyik fázisban kell hozzáadni? Köszönöm :)
A keményítőt a kristálycukorhoz keverem, és abban forgatom meg. De amikor meghempergetted, akkor következik a szárítás, forgatás. Szobahőmérsékleten egy sorba rendezve kezded szárítani naponta akár többször megforgatva.
És igen nekem is nedves lett kicsit a kristálycukortól, és ekkor alakul majd ki rajta a bevonat, ahogy megszárad. Csak forgasd, és forgasd!
Remélem segítettem. Sok sikert!