Mézes fokhagyma
A fokhagymáról már annyi szépet és jót leírtak. Mindenki
tudja, hogy immunerősítő hatása rendkívüli.
Ezt kihasználatlanul hagyni vétek
lenne. Most, amikor a termelők kínálják a szebbnél-szebb magyar fokhagymát,
amelynek íze, aromája, hatása messze felülmúlja a hazánkat elárasztó silány
kínai terméket, vegyünk bátran belőle, és készítsünk mézes fokhagymát.
Ezzel a természetes gyógyító finomsággal védhetjük
egészségünket ősztől, tavaszig. Természetesen fogyaszthatjuk bármikor, de azért
ebben a változó időjárásban nagyobb szükségünk van rá.
Fokhagyma
A benne lévő kénnek köszönheti átható
illatát, és ízét. Mivel helyi antibakteriális hatást fejt ki, elmulasztja az
orrdugulást. Náthás időszakban feltétlenül együnk hetente nyers fokhagymát. Ez
természetesen kivitelezhető egy fokhagymás pirítóssal, vagy egy fokhagymás
lángossal, és a gyerekeinket is szoktassuk bátran hozzá. Meg fogunk lepődni
mennyire nyitottak a gyerekek ezekre az ízekre. Ráadásul a fokhagyma az
étvágyat is fokozza.
Méz
A méz mindent tartalmaz, amire az embernek
szüksége lehet. Szőlő- és gyümölcscukrot, vizet, szacharózt. Ennek köszönhetően
gyorsan, már a gyomorban felszívódik..
Rendkívül sok vitamint tartalmaz. A B
vitaminok mindegyikét, K vitamint, C vitamint, és további fontos anyagokat,
melyek javítják a szövetek oxigén-ellátását.
A méz sok tápanyagot, és többek között 19 aminosavat
tartalmaz, valamint fontos és nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, enzimeket,
nyomelemeket, kalciumot, foszfort, magnéziumot, klórt, nátriumot, jódot, vasat,
mangánt, cinket, kadmiumot, kobaltot, alumíniumot, amelyek igen fontos szerepet
játszanak az életfolyamatokban.
Rendkívül fontos a méz fertőtlenítő
baktériumölő hatása is. A mézben levő szőlőcukor (glükóz) szervezetünk számára
a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő
szabadon. A mézben lévő hormonok óvják a vesét
és a májat. A legújabb kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. A
méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik. Számos veszedelmes baktériumra
megsemmisítőleg hat.
A méz hatására
a sejtek jobban használják fel az oxigént, miáltal jelentősen növelhető a
teljesítőképességünk.
A közmondás szerint egy kaptár tíz
orvossal felér, ami arra utal, hogy a cukorbetegség kivételével gyakorlatilag
szinte minden betegség megelőzésére, kezelésére alkalmas.
E a két csodálatos anyag
kombinációja felér egy csodával.
Elkészítése pedig végtelenül egyszerű.
Egy üveget töltsünk tele megtisztított
fokhagymával, majd öntsük színültig mézzel. Akik szeretik az erős, csípős ízeket,
szórjanak közé chili darabkákat, az még tovább fokozza a hatását. Tegyük sötét,
hűvös helyre. 2-3 hét alatt tökéletes finomság kerekedik belőle.
Fogyaszthatjuk ízesítőként,
húsok mellé, sajtokhoz, savanyúságként, de magában is. Mindenképpen az
egészségünket védjük, az immunrendszerünket erősítjük.
Utána jártam, és megtudtam:
- Nem hagyott nyugodni a gondolat, miszerint ilyen sokan jártak úgy, hogy a méz-fokhagyma keveréke felforrt.
Fontosnak tartom elmondani, annak fel kell forrnia. Ezáltal keletkezik az az elegy amiben jelen van a fokhagyma-méz keverék ereje.
Bár íze erős, átható, nagyon jó immunerősítő, fogyasztása az említett módon történik. Tehát keverd az ételbe, add hajszálvékonyra szeletelve a szendvicsed tetejére, fogyaszd a pirítósra kenve. Megfázás esetén egy kanál folyékonyra vált fokhagymás mézet naponta 2-3 alkalommal fogyassz.
Utána jártam, és megtudtam:
- Nem hagyott nyugodni a gondolat, miszerint ilyen sokan jártak úgy, hogy a méz-fokhagyma keveréke felforrt.
Fontosnak tartom elmondani, annak fel kell forrnia. Ezáltal keletkezik az az elegy amiben jelen van a fokhagyma-méz keverék ereje.
Bár íze erős, átható, nagyon jó immunerősítő, fogyasztása az említett módon történik. Tehát keverd az ételbe, add hajszálvékonyra szeletelve a szendvicsed tetejére, fogyaszd a pirítósra kenve. Megfázás esetén egy kanál folyékonyra vált fokhagymás mézet naponta 2-3 alkalommal fogyassz.
Megjegyzések
A válaszodat előre is köszönöm.
Melinda
Köszönöm a nagyszerű ötletet.
Melinda
Harmadik hete készítettem 12 fej fokhagymából / mert ennyivel lett tele az üveg / sajnos én is hasonlóképpen jártam ! Nekem is felforrt a méz és szinte víz állaga lett az egésznek ! A fokhagyma kemény, a méz híg !
Kuka, vagy még tudom használni ?
Egy ismerősöm elkészítette és a következőt írta nekem: "Kinyitottam egy üveg fokhagymát, és pezseg a teteje az nem baj??? Íze jó a fokhagymák kemények" Mit válaszolhatok neki?
Köszönöm,
Eta
Én sajnos cukorbeteg vagyok, nem ehetek mézet. Amit méz helyett fogyasztok "Diabetikus édesség méz helyett" nevű, méz állagú és kinézetű ún. diabetikus méz. Ezzel is elkészíthető?
Köszönöm a választ!
Üdv.: Zsyke
Citromot is lehet bele tenni, mondjuk karikázva? Mint a mézes citrom.
Citromot lehet bele karikázni (mint a mézes citrom)?
Tapasztalat és józan paraszti ész.
Nagy üvegbe raktam,egy teljes fej fokhagymát. Én felvágtámogatás. Azaz egy fokhagymát 4 részre osztottam. Úgy raktam bele. A méz így jobban átjárja.
A főzésnél a fokhagymának megmarad az ereje,de a méznek nem. Mint tudjuk Ben szabad forró teába sem mézet rakni,mert a hatását a forróságtól elveszti.
Tehát a fokhagymát a főzésnél fel lehet használni,lesz egy.kicsi mézes íze is az életnek, de elenyésző.
A mézet teába is lehet rakni,lesz egy kis fokhagymás íze,de számomra nem volt zavaró. A legjobb,ha a fokhagymát összetörjük és pirítósrá rákenjük. Mellé a teát megisszuk.
A lényeg,hogy nem leszel másnap büdös és nem is csíp,miközben eszed. Viszont ha a nátha első tüneteinél alkalmazod, tuti másnapra semmi bajod nem lesz!
És plusz a gyerekek is szívesebben fogyasztják. Jó nem a teát,de a pirítóst biztosan.
Egy a lényeg. Minden betegségre NAGYON NAGYON JÓ! És egészséges. :-)