Hozzávalók:
1 kg liszt
2 tojás
1 csipet só
1 ek. cukor
4-5 dl tej (itt megjegyezném, hogy a tésztának inkább kicsit keményebbnek kell lennie, olyan rugalmasan keménynek)
5 dkg élesztő
A hozzávalókat összegyúrjuk, és keleszteni félretesszük. Ez kb. 1 óra.
Amivel megkenjük a következő képen alakul. Egy 30 dkg szoba hőmérsékletű zsírt összekeverünk 20 dkg liszttel. Ezt addig keverjük, amíg laza, habos jelleget nem képez a keverék.
Az elnyújtott tésztát ezzel fogjuk megkenni. Az egészet rákenjük. Elsimítjuk, és összehajtogatjuk. Egy fél órára félretesszük, persze letakarjuk. Még kétszer megismételjük a nyújtást a hajtogatást és pihentetést. A tészta szép fényes, rugalmas, és nem válik külön a zsír, hanem csak olyan, mintha zsíros lenne.
Higgyétek el megéri a fáradságot, és a sok-sok időt.
Ezt a tésztát azután viszonylag vékonyra kb. fél centis téglalappá nyújtjuk, háromszögeket vágunk belőle, megkenjük igazi jó szilvalekvárral, összetekerjük, felvert tojásba, majd durvára vágott dióba mártjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.




Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése