Nagyon finom ilyenkor télen a savanyú babfőzelék. Szoktam füstölt csülköt is belefőzni, de akkor nem készítek hozzá mást, mert nagyon tartalmas laktató étel Egyébként, mióta a gyomrom kicsit nyavalyás lett és szenvedek a füstölt dolgoktól szívesebben készítem "vagdalt pulykahúst pogácsával".
A fasírttal szoktam kezdeni.
Hozzávalók:
60 dkg sertés vagy pulykahús
1 tojás
só
bors
fokhagyma
pirospaprika
1 db tejben áztatott zsemle
A hozzávalókat jól összegyúrom, és hagyom hogy összeérjenek az ízek. Azután kb 8-10 dkg-os pogácsákat formázok belőle, és forró olajban vagy zsírban kisütöm.
A babfőzelék hozzávalói:
30 dkg előző este beáztatott fehér szárazbab
1 közepes fej vöröshagyma
csipet só
1 pohár tejföl
2-3 kanál sima liszt
babérlevél
ecet, cukor ízlés szerint
Az előző nap beáztatott babot annyi vízben feltesszük főni, amennyi bőven ellepi. A tetejére karikázzuk a vöröshagymát, beleteszünk egy babérlevelet, a csipet sót, de használhatunk 1 leves kockát is, igen kellemes ízt kölcsönöz az ételnek. Addig főzzük amíg a bab teljesen megpuhul, ekkor a lisztből és tejfölből készült habarással besűrítjük, cukorral és ecettel ízesítjük. A pirosra sütött fasírttal tálaljuk.
A fasírttal szoktam kezdeni.
Hozzávalók:
60 dkg sertés vagy pulykahús
1 tojás
só
bors
fokhagyma
pirospaprika
1 db tejben áztatott zsemle
A hozzávalókat jól összegyúrom, és hagyom hogy összeérjenek az ízek. Azután kb 8-10 dkg-os pogácsákat formázok belőle, és forró olajban vagy zsírban kisütöm.
A babfőzelék hozzávalói:
30 dkg előző este beáztatott fehér szárazbab
1 közepes fej vöröshagyma
csipet só
1 pohár tejföl
2-3 kanál sima liszt
babérlevél
ecet, cukor ízlés szerint
Az előző nap beáztatott babot annyi vízben feltesszük főni, amennyi bőven ellepi. A tetejére karikázzuk a vöröshagymát, beleteszünk egy babérlevelet, a csipet sót, de használhatunk 1 leves kockát is, igen kellemes ízt kölcsönöz az ételnek. Addig főzzük amíg a bab teljesen megpuhul, ekkor a lisztből és tejfölből készült habarással besűrítjük, cukorral és ecettel ízesítjük. A pirosra sütött fasírttal tálaljuk.
A fűszerekkel összegyúrt húst pihentessük, hogy az ízek jól összeérjenek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése