Füge befőtt











A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölcseiből nyáron is valójában ilyenkor kezd igazán bőségesen teremni.

 Készíthetünk belőle chutny-t, lekvárt, vagy befőttet is. Ez egy igen finom csemege, főleg azoknak, akik kedvelik az édességet. A legjobb az egészben talán az, hogy leheletnyi munkával fantasztikus finomságot tudunk kreálni, amit aztán egy kis fagyival, vagy valamilyen sütivel fogyaszthatunk. De a sültek, sajtok kísérője is bátran lehet.

Hozzávalók

1 kg füge
25 dkg cukor
1 citrom
1,5 dl víz

Egy kiló fügét megmosunk, és egy edénybe teszünk. 






Tetejére szórjuk a cukrot, és ráöntjük a vizet. 









Lefedve hagyjunk másnapig, amikor  rácsavarjuk egy citrom levét, majd lassú tűzön befedve főzzük, amíg megpuhul a gyümölcs. 









Ekkor a fedőt levéve addig főzzük, amíg szép opálos nem lesz. Ekkor üvegekbe tesszük, és a tetejére öntjük a főzőlevét, ami ekkorra már inkább nevezhető szirupnak. 









Lezárjuk a tetejét, 10 percre fejre fordítjuk az üveget,  és menet a polcra.





Megjegyzések

Gabriella üzenete…
Mennyire legyen a füge èrett? Köszönöm szépen.
Gabriella üzenete…
Mennyire legyen a füge èrett? Köszönöm szépen.
Unknown üzenete…
Ne legyen túl érett, inkább csak félkemény. Én készítettm a késői nem beérett zöld fügéből is és az is finom lett!
Névtelen üzenete…
Tartósitó nem is kell bele.
Zsóka üzenete…
Nem használok tartósítót.
Névtelen üzenete…
Ennyi víztől, hogy lett neked ennyi leve??a fügéből is hozzásdódott?? köszönöm
Zsóka üzenete…
Igen, a cukor tette a dolgát
Zsó üzenete…
A nagyon éretlen fügének jellegzetes íze van. Nem mindenki szereti.
Névtelen üzenete…
Köszönöm szépen a receptet
Névtelen üzenete…
Meg csinálom én is jól néz ki gusztusos!
Piroska üzenete…
Nagyon guszta, szeretném elkészíteni. Abban kérnék segítséget, hogy főzési idővel kb. mennyivel kell kalkulálni?
Piroska üzenete…
Nagyon guszta, szeretném elkészíteni! Abban kérnék segítséget, hogy a főzési idővel kb hogy kell kalkulálni?
Zsóka üzenete…
Látni fogod,egészen szirupos lesz a leve. Be fog sűrűsödni, a füge pedig opálossá változik. Sok sikert
Névtelen üzenete…
Lehet, hogy valamit nem jól csináltam. Nem mertem tovább főzni, mert már elég puha volt. A leve elég folyékony maradt, és sok ki is maradt. Várom a tanácsokat, hogy mit rontottam el.
Zsóka üzenete…
Hagyd kihűlni a szirupban. Másnap szedd ki, és a szirupot főzd sűrűre. Tedd vissza a fügéket, forrald fel, és azután üvegezd.
Névtelen üzenete…
Hú, ezt nem olvastam a leírásban, már lezárt üvegben van. Így nem lesz jó, elromlik?
Zsóka üzenete…
Nem hinném hogy megromolna. Esetleg fogyasztás előtt szirupot főzöd a levét. A következő adag jobb lesz
Névtelen üzenete…
Köszönöm!
Névtelen üzenete…
Szeretném kérdezni, hogy édesítővel is működhet? Köszönöm!
Zsóka üzenete…
Sajnos erre nem tudok válaszolni. Kis mennyiségben meg kell próbálni
Éva üzenete…
Kedves Zsóka! 6 kg fügéből készítek befőttet, most tettem egy nagy fazékba,és arányosan annyi cukrot és vizet,mint a receptben van. Gondom az,hogy csak félig lepi el a fügéket a lé. Holnapig nem lesz így bajuk?
Zsóka üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Zsóka üzenete…
Erre nem tudok válaszolni. Butaság lenne részemről. Szerintem, ha elkezdted, főzd készre, legyen szirupos a leve. Ha a cukor már bevonta a gyümölcsöt, hűtőbe téve másnapi nem lesz baja. Csak cukros vízben erjedésnek indulhat

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Madre kovász készítés

Tepertős pogácsa élesztő nélkül