Füge befőtt
A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölcseiből nyáron is valójában ilyenkor kezd igazán bőségesen teremni.
Készíthetünk belőle chutny-t, lekvárt, vagy befőttet is. Ez egy igen finom csemege, főleg azoknak, akik kedvelik az édességet. A legjobb az egészben talán az, hogy leheletnyi munkával fantasztikus finomságot tudunk kreálni, amit aztán egy kis fagyival, vagy valamilyen sütivel fogyaszthatunk. De a sültek, sajtok kísérője is bátran lehet.
Hozzávalók
1 kg füge
25 dkg cukor
1 citrom
1,5 dl víz
Egy kiló fügét megmosunk, és egy edénybe teszünk.
Tetejére szórjuk a cukrot, és ráöntjük a vizet.
Lefedve hagyjunk másnapig, amikor rácsavarjuk egy citrom levét, majd lassú tűzön befedve főzzük, amíg megpuhul a gyümölcs.
Ekkor a fedőt levéve addig főzzük, amíg szép opálos nem lesz. Ekkor üvegekbe tesszük, és a tetejére öntjük a főzőlevét, ami ekkorra már inkább nevezhető szirupnak.
Lezárjuk a tetejét, 10 percre fejre fordítjuk az üveget, és menet a polcra.






Megjegyzések