Oldalak

2012. április 30., hétfő

Narancsos-gyömbéres csirke







A reggeli napsütésben az ember szíve is átmelegszik és valami szépre gondol. A kávé melege, a friss kifli illata mind-mind arra szolgál, hogy a boldogság átjárja a szívünket.
Egy háziasszonynak mi is járna a fejében hajnalok-hajnalán, mint az, hogy mit is adjon a családi asztalra a déli harangszó idején.
A gondolatok cikáznak, repkednek, és egyszer csak beugrik, milyen jó is lenne valami finom, gyömbéres, valami édeskés hús, amit a család is szívesen venne.  
A keleties konyha mindig is elvarázsolt. Az egyik barangolásom során leltem erre a csirkehússal készült ételre, aminek az íze, az illata felülmúlhatatlan.                               

Hozzávalók

150 g sima liszt
1 kg kicsontozott, bőr nélküli csirkemell kockára vágva
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
2 evőkanál repceolaj
1,5 dl narancslé
1,5 dl narancslekvár
2 evőkanál  szójaszósz
1 evőkanál méz
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
3 evőkanál hideg víz
1 evőkanál kukoricaliszt
vágott zöldhagymát és a szezámmag, a díszítéshez

Elkészítés.
Tegyük a lisztet egy zacskóba, rakjuk bele a megsózott, megborsozott csirkemell darabokat, a zacskót lezárva fél órára tegyük a hűtőbe.
Melegítsük meg egy serpenyőben az olajat, tegyük bele csirkemell darabokat, süssük rózsaszínűre, szedjük ki a megsült húst egy tányérra, és tartsuk melegen. Érdemes több részletben kisütni a húst, hogy gyorsan piruljon, és ne főjön.
Ugyanabban a zsiradékba beletesszük a narancslevet, lekvárt, szójaszószt, mézet és a gyömbért. Keverjük össze, és forraljuk fel, hogy a serpenyő aljáról is leoldódjanak a pörkök. A keményítőt keverjük el kevés vízzel, adjuk a szószhoz, és forraljuk azzal is fel. Főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. A csirkét hozzáadjuk a mártáshoz, és főzzük, amíg a hús jól átmelegedik. Díszítjük srégen vágott zöldhagymával, és szezámmaggal.
Rizzsel tálaljuk.










2012. április 28., szombat

Kamillás muffin mézes mázzal






Cukormázzal és kamillavirággal van megbolondítva ez a felséges muffin.

Ez az íz felnőtteknek való, tökéletes egy délutáni traccspartihoz. A cukormázat mézes agávé sziruppal is helyettesíthetjük, igazán tökéletes íz kerekedik belőle.

hozzávalók:

1/4 csésze vaj
1 csésze liszt BL55
3/4 csésze cukor
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
3 evőkanál kamillatea, szárított filteres teából*
1/2 csésze tej
1 teáskanál vanília kivonat

Cukormáz:
2 csésze porcukor, szitált
1 evőkanál méz
6 evőkanál tejszín
csipet só

Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra
Béleljük ki a muffin sütőt papír kapszlikkal

* Megjegyzés: a kamilla kb 9 tasak kamillavirágra van szükség, 3 tasak = 1 kanál
Egy tálban keverjük össze a vajat, lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót és a kamillát.
Habverővel keverjük össze a tejet, tojást és a vanília kivonatot. Adjuk hozzá a tej felét a keverékhez és keverjük simára. Adjuk hozzá a maradék tejet és tovább keverjük egy percig.
Egyenletesen elosztjuk a tésztát a 12 felé, a muffin sütőben. Süssük kb 17-20 percig, vagy amíg egy fogpiszkálót beleszúrva már tisztán jön ki a sütiből..
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt cukormázzal áthúzzuk.
Amíg a süteményünk kihűl, dolgozzuk össze a porcukorral, a mézet, a tejszínt és a csipet sót

Díszítésül egy bontott tea filterből szórjunk kevés virágot a cukormáz tetejére.




2012. április 27., péntek

Könnyű, friss paradicsommártás rigatonival



Ennek elkészítése is egyszerű, és ízletes paradicsométel kerekedik belőle. Körülbelül 30-40 perc alatt kész, és begyűjthetjük a dicséreteket.. 


Hozzávalók 


5-8 közepes méretű koktélparadicsom (500-750 g)
1 közepes hagyma, vékonyra szeletelve
1-2 szál friss bazsalikom
só és bors ízlés szerint
4-5 friss bazsalikom levél, apróra vágva (tálaláshoz)
4 púpozott evőkanál reszelt kemény sajt (tálaláshoz)
300 g riogatni, vagy más rövid tészta

Elkészítés
Mossuk meg és szárítsuk meg a paradicsomot, és vágjuk 8-8 cikkre
Melegítsük meg az olajat közepes lángon egy nagy serpenyőben. Az apróra vágott hagymát pároljuk, amíg megpuhult, enyhén megbarnul.
Hozzáadjuk a paradicsomot és a bazsalikom levelet, és főzzük 30 percig
Közben, egy fazék vizet  forralunk, adjunk hozzá egy kevés só (1 teáskanál), és adjuk hozzá a rigatonit vagy más rövid tésztát. Főzzük az utasítás szerinti ideig.
A kifőtt tésztát a mártáshoz keverjük, és összeforgatva, meghintve reszelt sajttal, tálaljuk.



2012. április 26., csütörtök

Gluténmentes citromos joghurttorta


Hozzávalók:




250 g mandula liszt
125 g rizsliszt
½ tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna
250 g barnacukor
5 egész tojás
csipet só
500 g krémsajt, (növényi zsiradék vegán)
125 g sima, vagy citromos joghurt zsírszegény bio
2 ek friss citromlé
1 citrom reszelt héja
vaníliás cukor  






Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. Béleljünk ki egy tortaformát sütőpapírral
Összekeverjük habverővel a mandulás lisztet, a rizs lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a tengeri sót, és a cukrot.
Egy másik tálban a tojásokat könnyű és jó habosra verjük. Hozzáadjuk a krémsajtot és joghurtot, összekeverjük.
Adjuk hozzá a citromlevet, reszelt citromhéjat és a vanília kivonatot, Ezekkel is jól elkeverjük.
Adjuk hozzá a liszt keveréket és keverjük simává, de ne túl sokáig. Maximum 1-2 percig. Különben a tésztánk túl nehéz lesz-
Öntsük a tésztát az előkészített tortaformába. Süssük egy előmelegített 180 fokos sütőben kb 40 percig, akkor tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki, kész a tortánk.
Rácson hagyjuk kihűlni, porcukorral meghintve tálaljuk..

Nyugodtan lefagyasztható.





2012. április 25., szerda

Almatorta zabpehelymorzsával észak német recept alapján szabadon



 

 Melegítsük elő a sütőt  (190 C fok).




Hozzávalók

150 g  szobahőmérsékletű vaj
125 g cukor
2 vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vanília kivonat
1 tojás
150 g zabpehely
50 g sima liszt
1 púpozott teáskanál sütőpor
1 evőkanál reszelt citromhéj
csipet só

A vajat, a cukrot és a vaníliás cukor egy tálba tesszük, majd alaposan összekeverjük. hozzáadjuk a tojást és a többi hozzávalót, azután nyomkodjuk rá egy piteformára. Tegyük a hűtőbe.


Töltelék:


500 g alma
50 g szeletelt mandula
fél citrom leve
60 g barna cukor
50 g (2 evőkanál) hideg vaj, kockákra vágva

Hámozzuk meg az almákat, és szeleteljük fel vékonyan. Tegyük az almát egy közepes tálba a mandulát, citromlevet, és barna cukor is.

Tegyük a gyümölcskeveréket a torta tetejére..



Zabpehelymorzsa

50 g hideg vaj, felkockázva
50 g cukor
30 g zabpehely
20 g liszt

Keverjünk össze mindent, amíg durva morzsát kapunk ezzel megszórjuk az almatöltelék tetejét.


Süssük előmelegített sütőben 45 percig, vagy amíg aranysárga színű lesz. Tálaljuk melegen porcukorral megszórva.