Oldalak

2015. december 20., vasárnap

Adventi kuglóf










Egy ilyen borongós vasárnapon mivel is lehetne felvidítani a gyerekek kedvét. Egy csoki illattól áradozó kuglóf mindenki arcára mosolyt csal.


Advent utolsó vasárnapjára gondoltam ki, hogy egy próba verziót sütök. Zebra kuglófnak indult, de a zebrának a közelébe sem lép, így lett adventi kuglóf belőle.

Hozzávalók:

1 csésze = 250 ml
A forma átmérője: 23 cm

3 csésze liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
2 1/4 csésze cukor (osztva)
1/2 csésze kakaópor
1 teáskanál nescafe
1/3 csésze víz
1 1/2 csésze vaj
1 csomag vanília
5 nagy tojás
1/2 csésze tej


Kenjük be a formát vajjal, és alaposan lisztezzük ki. Szitáljuk át a lisztet és keverjük bele a sót, és a sütőport és tegyük félre.
A sütőt melegítsük 180 fokra.
Egy másik tálba oldjuk fel a kávét a vízben, keverjük bele a cukrot és a kakaóport. Keverjük csomómentesre, ezt is tegyük félre.






A lágy vajba keverjük bele a cukrot, legyen krémes, és habos, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, amivel alaposan keverjük el. Azután a liszt 1/3 részét keverjük bele, majd a tej felét, és ismét a liszt egy részét majd megint tej következik, és a maradék lisztet is keverjük bele.
Vegyünk ki két csészényi masszát, abban keverjük el a kakaós keveréket, majd a kikent formába rakjuk felváltva a masszát.




Egy adag vaníliás, és egy adag kakaós. Addig amíg el nem fogy a hozzávaló. Ekkor 180 fokra előmelegített sütőben 55-65 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát, ha nem ragad a beleszúrt fogpiszkálóra a tészta, akkor készen van.









Vegyük ki a sütőből, de hagyjuk 5-10 percet a formában pihenni, azután fordítsuk egy rácsra.




Pár perc múlva magától ki fog jönni a kuglóf a formából. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kínáljuk lekvárral, vagy sodóval.



2015. december 11., péntek

Citromos madleine avagy kagylócska







Mióta töröm a fejem, hogy készíteni kellene egy kis madleine sütit, olyan szép kis kagyló alakú piskóta szerű finomságot.
Most, ahogy bújom a szakácskönyveket, jó régiek, még 1956-ból valók, mindent leírnak a készítés csínjáról, egy kicsit megemelte az önbizalmamat, de persze gondolhattam volna, hogy nem olyan egyszerű dolog, mint amilyen könnyen le lehet írni.
Az elkészítési módot követve, nem találtam elég sűrűnek a tésztát, de azt gondolva, hogy ennek ilyennek kell lennie, hagytam, bár ne tettem volna. Nagy része kifolyt a formából, és szétterült a tepsiben. Valamit legközelebbre kitalálok, mert lesz legközelebb, hiszen az íze fantasztikus.

Hozzávalók:

2 egész nagy tojás
10 dkg cukor
1 vanília kikapart magjai
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom kicsavart leve
csipet só
10 dkg liszt
10 dkg lágy vaj

A tojásokat a cukorral és a kikapart vanília magjaival habosra, fehérre keverünk. Hozzáadjuk a citromhéjat, és a citromlét, egy csipet sót keverünk bele, majd a lágy vajat.
A könyv itt azt írja, hogy olvasszuk fel a vajat, majd hagyjuk alaposan kihűlni, amikor kezd ismét összeállni akkor a jó. Nekem nem akkor lett jó, szerintem attól lett nagyon híg a tésztám. Szerintem legközelebb, csak szoba hőmérsékletűnek hagyom.
Ezután adjuk hozzá az átszitált lisztet. Talán meg kellett volna emelni 5 dkg-al a liszt mennyiséget, de az is lehet, hogy legközelebb egyenlő mennyiségben adom a lisztet és a vajat a tésztához. Vagyis lemérem a tojás súlyát, és ugyan annyi lesz a liszt és a vaj mennyisége is.
Tehát aki azt gondolja, hogy ez egy egyszerű süti, téved. Ez is olyan mint a többi finomság, ki kell tapasztalni.
A formákat jó alaposan kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel, és minden formába kb fél evőkanál masszát teszünk. Olyan 2/3 részéig rakjuk.



A sütőt 200 fokosra előmelegítjük, és a kagylócskákat egy tepsire téve, a forró sütőbe tesszük. Ott 8-10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a széle kezd színt kapni.
Ekkor kivesszük őket, és hagyjuk kicsit pihenni. Óvatosan kivesszük a formából, és porcukorral enyhén megszórva tálaljuk.




Ne hagyjuk teljesen kihűlni, mert akkor morzsálódik, törik. Viszont legyünk nagyon óvatosak a forró formákkal, nehogy megégessük a kezünket. Nekem sikerült kicsit odakozmálni az ujjamat, de a propoliszkrém mint mindig most is segített.

Jó szórakozást, és sok sikert az elkészítéshez!




2015. december 6., vasárnap

Kavart fahéjas kalács





A kavart tészták nem tartoznak az erősségeim közé, de folyamatosan küzdök ellene azzal, hogy próbálkozom.

Apai nagyanyám nagymestere volt ezeknek a könnyű tésztáknak az elkészítésében, nem létezik, hogy én annyira messze estem volna a fáimtól, hiszen százezer alkalommal láttam hogy csinálja.
Így karácsony tájékán szinte minden nap fahéj illat lengte be a kicsiny konyhát, hiszen ez az illat együtt járt a téllel. 
Ha másért nem, hát a tejbegríz tetejére hintett kevesek, és mi imádtuk, ahogy a kristálycukorral együtt átlátszó folyadékká vált, apró barnás pöttyökkel.

De kanyarodjunk vissza a kavart tésztákhoz.

Fontos dolog, hogy soha ne kavarjuk túl, hiszen azzal rontjuk el az egészet. A kavart tészta legyen lágy, szaftos, ízletes. Változatossá tehetjük különböző magokkal, fűszerekkel.
Amit most készítettem annyira egyszerű, hogy elronthatatlan, ezért aki a bögrés kavartakban nem remekel, ezzel nyugodtan megpróbálkozhat, nagy valószínűséggel tökéletes eredményt fog elérni.

Hozzávalók:

15 dkg lágy vaj, vagy margarin
20 dkg kristály cukor
2 egész tojás
0,5 l író, vagy tej ( ha tejet használunk adjunk hozzá 2 evőkanál 10 %-os ecetet, vagy citromlevet)
40 dkg liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg kristály cukor + 1 teáskanál fahéj

A lágy vajat habosra kavarjuk a cukorral, majd egyenként az egész tojásokkal. Hozzáadjuk az írót vagy a tejet + citromlevet, és egyneművé kavarjuk. Használjunk kézi habverőt, hogy fölöslegesen ne fárasszuk magunkat. Ezután két részletben tegyük bele a lisztet, legvégül a szódabikarbónát.
Amikor összekevertük a hozzávalókat, egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a 2/3 részét, elsimítjuk. A maradék 1/3 részhez hozzákeverjük a 10 dkg kristály cukrot, és a fahéjat, és a tészta tetejére simítjuk, majd egy késsel óvatosan S alakokat írunk bele. Ezáltal a tésztánk márványossá válik.
190 fokosra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát. Egy beleszúrt fogpiszkálóval állapítsuk meg, hogy megsült-e a tésztánk. Ha nem ragad rá, kivehetjük.
20 percig a tepsiben pihentessük, majd vegyük ki, távolítsuk el a sütőpapírt, és rácson hagyjuk kihűlni.



Szeleteljük, és tálaljuk.

Sok sikert az elkészítéshez, és jó étvágyat az elfogyasztáshoz!