Oldalak
▼
2015. január 31., szombat
Könnyű fánk eperlekvárral
Korán keltem. Napok óta nem alszom jól, bizonyára a szél miatt. Gondoltam édesapámnak sütök néhány fánkot, hiszen a kedvence közé tartozik.
3 dl langyos tejbe egy kanál porcukrot tettem, és 3 dkg
élesztőt felfuttattam benne. Fél kiló lisztet egy tálba
szitáltam, közepébe mélyedést készítettem, ide öntöttem a
felfutott élesztőt. Kapott két tojássárgáját, 5 dkg nagyon lágy vajat, és egy csipet sót.
Alaposan megdagasztottam, simára, fényesre, majd
letakartam és a másfélszeresére kelesztettem.
Ezután lisztezett deszkára kiborítottam, lazán elnyújtottam a
kezeimmel, és egy fánkszaggatóval kiszaggattam. Erre a
célra akár egy pohár is megfelelő. Letakarva 30 percig
kelesztettem, majd forró olajban kisütöttem.
Ügyeljünk, hogy mindig a felső részét tegyük először a
zsiradékba, és fedjük le, majd mikor megszólal a fánkunk, -
ezt fogjuk hallani - fordítsuk meg, és a másik oldalán is
süssük meg.
Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk. Porcukorral megszórva, vagy lekvárral, - jelen esetben eperlekvárral,kínáljuk, de csokikrémmel, vaníliakrémmel is tölthetjük.
Ha szeretnénk meg is tölthetjük a fánkokat. A legtöbb keksz kiszúró tartalmaz alkalmas csövet is, de külön is kapható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése