A zsírból és a lisztből rántást készítünk. Amikor rózsaszínű, hozzáadjuk a köménymagot, és kipattogtatjuk a rántásban. Lehúzzuk a tűzről, és pirospaprikával megszórjuk, hideg vízzel feleresztjük. Felforraljuk, és alaposan kiforraljuk a köménymagokat benne. Közben sózzuk, és kb 10 percig főzzük. Ekkor átszűrjük, és amikor felforr, személyenként egy-két tojást buggyantunk bele. Újraforrástól 5-10 percig főzzük, attól függ keményen vagy lágyan szeretjük a tojást. Míg a leves fő, pár szelet kenyérből 1x1 cm-es kockákat vágunk amit sütőben, vagy száraz serpenyőben megpirítunk. A tojás levest egy kevés tejfölre tálaljuk.
Ennek a lekvárnak a lényege, hogy a saját pektin oldódjon ki, és az zselésítse. Ez pedig csak akkor érhető el, ha a héjat is rajta hagyjuk, mivel a héj alatt található a gyümölcspektin. Tudom kicsit furcsa, de nagyon finom, hiszen keserédes íze a karácsonyi kalács legjobb kísérője. Hozzávalók: 4 db narancs 2 citrom 1 kg cukor 2 liter víz Vékonyan felszeleteljük az alaposan megmosott gyümölcsöt, és hozzáadjuk a vizet. Felforraljuk, majd a cukrot beletesszük, és addig keverjük amíg a cukor el nem olvad. Ekkor befedjük, és másnapig hagyjuk ázni. Másnap felmelegítjük, és főzzük legalább 30 percig. Ekkor zselépróbát végzünk. Ha a hideg tányérra cseppentett lekvár bebőrösödik, megfelelő, és mehet a sterilizált üvegekbe. Zárjuk le a tetejét, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni. Lehetőleg bio citrusokat használjunk, vagy alaposan áztassuk ki a gyümölcsöket langyos szódabikarbónás vízben.
A tavaly karácsonyi Nők lapja konyhájából főztem az alábbi finom ebédet. Bár nem igen szoktam egy az egyben követni a recepteket, hiszen tapasztalataim során észre veszem időben, ha valami nem odavaló, vagy nem a mi ízlésünknek megfelelő. Ez a recept viszont tökéletes. Ezt valószínű, hogy a közreadónak köszönhető, hiszen rengeteg olyan receptet olvastam már tőle, amit érdemes volt el is készíteni. A recept eredetije a sülvefőve.hu-n található. Hozzávalók: 40 dkg főzőkolbász 10 dkg húsos szalonna 1 evőkanál olaj 2 fej vöröshagyma 1 nagy sárgarépa 2 gerezd fokhagyma 3 ág friss rozmaring 30 dkg legalább 2 órára beáztatott lencse 40 dkg hámozott paradicsom konzerv 1 evőkanál fehér borecet 1 liter húsleves só, bors, 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem
A felhevített olajon olvasszuk ki a szalonnát, és süssük meg a kolbászkarikákat. Azután vegyük ki, és a fennmaradt zsiradékban pároljuk meg a vöröshagymát, és a felszeletelt sárgarépát. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és kb 5 percig pirítsuk a zöldségeket. Ezután tegyük vissza a kolbászt, és a szalonnát, tépjük rá a rozmaring leveleket, adjuk hozzá a lencsét, öntsük bele a felaprított konzervparadicsomot, természetesen a levével együtt, öntsük fel a húslevessel, ízesítsük a borecettel, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt közepes lángon, néha megkavargatva főzzük 40-50 percig. A végén szórjuk meg a zöldpetrezselyemmel és tálaljuk. Friss puha kenyérrel tökéletes ebéd, vagy vacsora.