Oldalak

2014. szeptember 23., kedd

Bazsalikom pesto házilag








Így ősszel a bazsalikom leveleket érdemes leszedni, és eltenni, hogy a tél folyamán is legyen mit az ételbe tenni.

Szívesen lefagyasztom olíva olajjal a jégkocka tartóban, majd amikor a kockák megfagytak, kivéve a formából zacskózom, és így adagonként van a bazsalikom télre eltéve.

Viszont ki győzné olajjal, azt a sok bazsalikomot ami az idén termett.

Ezért gondoltam, hogy idén is készítek belőle pesztót, hiszen sokoldalúan felhasználható, és roppant egyszerű elkészíteni.



Viszont a fenyőmagot én dióval helyettesítettem, mert nekem az terem, miért adtam volna érte pénzt. Szerintem ezzel is fantasztikusan finomra sikerült. 



Hozzávalók:

30-40 dkg bazsalikomlevél
2 gerezd fokhagyma
5-6 dkg pirított dió
1 csipet só
2 evőkanál kemény reszelt sajt pl. pecorino, parmezan
5-6 cl olíva olaj





A bazsalikom levelet megmostam, leszárítottam, majd egy késes aprítóba tettem. Hozzáadtam a fokhagymát, a pirított diót, sóztam, beletettem a reszelt sajtot, és bekapcsoltam a gépet. Az olajat vékony sugárban hozzáadtam az olajat, és finomra kevertem.





Eredetileg ezt kőmozsárban készítik, de így is kitűnő lett.
Ebből a mennyiségből 2x2 dl-es üveg lett tele.

A tetejére olajat öntöttem, az üvegeket lezártam, és ment a polcra.




2 megjegyzés:

  1. Üdv! Meddig áll el a kamarában az Így elkészített pesto?

    Emőke

    VálaszTörlés
  2. Sajnos erre nem tudok megfelelő választ adni. Szerintem az olaj szavatosságáig biztosan. Viszont felbontás után irány a hűtő. Nálunk két-három hónap után már nem volt belőle.

    VálaszTörlés